Soner Polat: "Türkiye kendi MEB'ini ilan etmeli"

Genel Başkan Yardımcımız ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Emekli Amiral Soner Polat, Doğu Akdeniz'e ilişkin gelişmeleri değerlendirdi

Tarih:

Balyoz Kumpası’na kadar Mısır’la Doğu Akdeniz’de ortak MEB ilanı için karşılıklı görüşmeler yapıldı. Ancak orduya vurulan Balyoz, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den uzaklaştırdı, telafi edilemez sürece yol açtı.

 

 

TÜRKİYE KENDİ MEB’İNİ İLAN ETMELİ

 

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Amiral Soner Polat, 2015 yılında Vatan Partisi heyeti olarak Mısır’a yaptıkları ziyaretten önemli anekdotlar aktardı: “Öncelikle Mısır büyük bir hata yaparak Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’yle MEB işine girdi. Ana kıtalar esas alınmadığı için de belirli kayıpları oldu. Türkiye gibi iyi ilişkleri olan bir ülkeyle arasına bir ihtilaf sokmuş oldu. Vatan Partisi heyet başkanı olarak 2015’te Mısır’a ziyarette bulundum. Orada bir brifing verdim. Brifingte, Mısır’ın büyük bir hata yaptığını ve Mısır’ın MEB’inden ciddi kayıplara uğradığını söyledim. Mısır medyasında bu büyük ilgi çekti. Bu konuyu orada yeniden gündeme getirmiş olduk. Burada biz şunu söyledik: GKRY ile yapılan anlaşmada sizin de kaybınız var. Eğer bunu Türkiye’yle müzakere ederseniz sizin için daha elverişli bir sonuç ortaya çıkar. İşin esasında bundan önceki devlet başkanı Muhammed Mursi bu konuda Türkiye’nin de girişimleriyle frene bastı hatta bunun iptal edilmesi için girişimler başlattı. Bu konuyu yeniden Mısır’ın gündemine soktu. Ama daha sonra Abdülfettah es-Sisi iktidara geldikten sonra, bizim hükümetle Sisi arasındaki bozuk ilişkiler de Mısır’ı daha reaksiyonel bir tavra soktu. Böylece Mısır Türkiye’ye karşı tavrını artırarak devam etti.”

 

 

DİPLOMATİK ATAK FAYDA ETMEZSE...

 

Polat sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şu an için önemli bir diplomatik atak başlatılması gerekiyor. Ama neticede asla kimseyi ikna etmek zorunda değil. Türkiye son seçenek olarak kendi MEB sahasını ilan eder ve onu silahla korur. O zaman herkes bir bedel ödeyerek girişimlerde bulunabilir.”