Soner Polat'ın S-400 yorumu İran basınında

İran'ın yarı resmi haber ajansı FARS, E. Tümamiral Soner Polat'ın S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin değerlendirmelerine geniş yer ayırdı

Tarih:

İran'ın önde gelen haber ajanslarından FARS, “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emperyalizm karşıtı üst düzey komutanlarından biri” olarak tarif ettiği Genel Başkan Yardımcımız Emekli Tümamiral Soner Polat'ın S-400'lerle ilgili açıklamalarına geniş yer ayırdı.

 

 

S-400'LER İLE PATRİOT'LARI KARŞILAŞTIRDI

 

Haberde Polat'ın, yakın zamanda Türkiye'ye gelecek olan Rus menşeli S-400 hava savunma sistemleri ile söz konusu sistemin NATO muadili PATRİOT füzeleri arasında yaptığı karşılaştırmaya yer verildi.

 

 

'PATRİOT HEDEFİ GÖRMEDEN S-400 ATEŞ AÇAR'

 

Polat bu konuya ilişkin olarak, “Münferiden kullanıldığı takdirde, S-400’ün füze durdurma kabiliyetinin 'sıfır' olduğu ileri sürülüyor. Böyle bir bilgiye en fanatik ABD savunma dergilerinde bile rastlayamazsınız! İsterseniz bir Batı savunma dergisine göz atalım: Eğer hedefi yakalama ve ateş açma menziline bakarsak, S-400 muhtemelen, PATRİOT daha hedefi bile doğru dürüst görmeden, onu tespit edecek, izleyecek ve ateş açacaktır”demişti.

 

Polat röportajında, Türkiye'nin yeni jeopolitik yönelimlerine ilişkin de önemli açıklamalar yapmıştı. S-400 alımının taktik, stratejik, jeopolitik ve politik açıdan Türkiye'nin çıkarına olduğunun altını çizen Polat, bu savını şu sözlerle desteklemişti:

 

“Türkiye, çok haklı olarak tehdidi Batı’dan algıladığı için S-400 hava savunma sisteminde karar kılmıştır. Bu tercih Türkiye’nin hem taktik hem stratejik hem jeopolitik hem de politik çıkarları ile uyumludur.”

 

 

TAKTİK ÇIKARLAR

 

“Taktik çıkarları ile uyumludur. Çünkü başka bir ülke/ittifaka bağımlı olmayan, kendi kendine yeterli, hareketli ve gizleme imkânı olan bir sistem Türkiye gibi yalnız bir ülke için yaşamsal önemdedir.”

 

 

STRATEJİK ÇIKARLAR

 

“Stratejik çıkarları ile uyumludur. Çünkü Türkiye değişen tehdit önceliklerine göre, sistemlerin tamamını aynı bölgede kullanabilir.”

 

 

JEOPOLİTİK ÇIKARLAR

 

“Jeopolitik çıkarları ile uyumludur. Çünkü ağır ama emin adımlarla Avrasya’ya yönelen Türkiye, Doğu ile bir silah köprüsü kurmuştur.”

 

 

POLİTİK ÇIKARLAR

 

“Politik çıkarları ile uyumludur. Çünkü Türkiye, Batı’nın dostane olmayan girişimlerine karşı denge kurmak için tarihi bir adım atmıştır.”

 

 

'AYAKLARININ ALTINDAN ÇEKİLEN HALIYI GÖRMEYENLER...'

 

Polat röportajının finalinde, Türkiye'nin ısrarla NATO-Atlantik kampında kalması için çaba gösterenler için, “Ayaklarının altından çekilen halıyı göremeyenler, hâlâ Türkiye’ye Batı’nın deli gömleğini giydirmeye çalışıyor” ifadelerini kullanmıştı.

 

***