Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yıpratmaya ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanı olmasını önlemeye yönelik tertip sürmektedir. Şemdinli olaylarıyla başlayan, Danıştay ve Atabeyler operasyonlarıyla süren tertipler zinciri, Şemdinli davasının kararı ile noktalanmak istenmektedir.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında kuşku yaratan noktalar şunlardır:
1-Şemdinli davasının usule ilişkin hükümler de hiçe sayılarak 30 Ağustos öncesinde ve mahkeme heyetinde olası değişiklikler gerçekleşmeksizin alelacele bitirilmesi dikkat çekici bulunmuştur.
2-Hastanede olması nedeniyle sanık Veysel Ateş’in dosyası ayrılmış ve davası
savunmasını yapması için 3 Ağustos’a ertelenmiştir. Sanıklardan biri hastanede iken, bir sanığın ve avukatının da yokluğunda kararın ayrılarak verilmesi yerleşik usul kurallarına aykırı görülmektedir.
Çünkü, çok sanıklı davalarda, sanıklardan biri hakkında davanın ayrılarak diğerleri
hakkında karar verilmesi usul yasalarında belli kurallara bağlanmaktadır. Bu tür geçici mazeretlerde beklenip tüm sanıklar için birlikte karar verilmesi gerekir.
3- Duruşma Savcısı Metin Dikeç’in, esas hakkındaki görüşünü önceden hazırlayarak cebinde duruşmaya getirmesi ve sunması dikkat çekmiştir.
4- Şemdinli'deki keşfin taraflara resmi olarak bildirilmeden yapılması da kararı tartışmalı hale getirmektedir. Keşif, sanık ve müdahil taraflarına resmi olarak bildirilmemiştir.
5- Şemdinli davasında 2 astsubaya 39 yıl hapis cezası veren heyette, 1 Haziran’daki ikinci duruşmada, sanıkların tahliyesini isteyen Üye Hákim Ferhat Erbaş’ın yer almaması da ilginçtir. Erbaş’ın 10 Haziran’da izine ayrılmasının ardından 2 duruşma yapan heyet, Erbaş’ın yokluğunda acele karar vermiştir.
6- Bölücü yayın organı Ülkede Özgür Gündem Gazetesi, Şemdinli davası kararının 19 Haziran 2006’daki 4. duruşmada çıkacağını, 13 Haziran 2006 tarihli sayısında açıkça yazmıştır. Bu yüzden astsubayların avukatları, mahkeme başkanının davadan çekilmesini istemiş, ancak bu talep reddedilmiştir.
Söz konusu gazete, Mahkeme Başkan İlhan Kaya’nın tayininden önce kararı vereceğini de önceden yazmıştır.
7- Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Van Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ı tutuklayan ve yargılayan mahkemedir.
Yargıtay Eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da “bir an önce karara bağlanması için bir gayret sarf edildiği açık” demektedir. Yargıtay 8. Dairesi’nin önceki Başkanı Naci Ünver de davanın bu yöntemle karara bağlanmasını “yerleşmiş kurallara aykırı” bulmuştur.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı tam bir hukuk faciasıdır. Hukuk çevrelerinde, siyasi saiklerle verilmiş bir karar ve orduyu yıpratma girişimi olarak değerlendirilmektedir.