9 Ocak, şair Cemal Süreya'nın aramızdan ayrılışının 20. yıldönümü. Aydınlıkçı, Partili yiğit bir aydın, Türkiye'nin seçkin şairlerindendi. Aydınlık gazetesi ve 2000’e Doğru dergisinin de yazarları olan Süreya, ölüm yıldönümünde Ankara ve İstanbul'daki etkinliklerle anıldı.
Şiire dahil bir hayat onunki... Bir doğum günü bile yok. Babası bin yıl önce ölmüş, annesinden bir resim bile yok. Şairliği annesinden dinlediği halk hikâyelerinden miras... Türk şiir geleneğinde Yunus Emre ve Pir Sultan, Namık Kemal ve Tevfik Fikret, Nâzım Hikmet ve Attila İlhan gibi, hayatın içinde bir şiirdir onunki…
Onu en güzel anlatan kitabın, "Cemal Süreya/Şairin Hayatı Şiire Dahil"in yazarı da, Feyza Perinçek'di. Nursel Duruel’le birlikte, Cemal Süreya’nın Aydınlık'a armağan ettiği arşivini titiz bir incelemeden geçirerek hazırladılar kitabı.
Feyza Perinçek ile Cemal Süreya, yıllarca 2000’e Doğru’da birlikte çalıştılar, birlikte çalıştık…
Doğu Perinçek, "Cemal Süreya/Şairin Hayatı Şiire Dahil" adlı kitabında, dergiyi çıkarma kararı aldıkları günü anlatır: "Cemal Süreya'yı o akşamki kadar coşkulu ancak birkaç kez gördüm. Politika yazmak istiyordu. 'Ben insanları yazarım' dedi…" Cemal Süreya 2000’e Doğru’nun Kültür Sanat Yönetmeni ve Yazı Kurulu üyesiydi.
İlk sayıdan başlayarak “İzdüşümler”i yazdı… Yazıları, ölümünden sonra “99 Yüz” başlıklı kitapta toplandı. “2000’e Doğru’da yazdığım ‘İzdüşümler’, şiirim kadar önemlidir” derdi…
Anısı ulusumuzun bağımsızlık, devrim ve sosyalizm mücadeline ışık tutuyor!