Polat: "İdlib, bütünüyle Türkiye’nin ulusal çıkarlarına uygun bir harekattır"

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Amiral Soner Polat, İdlib harekatını Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Tarih:

Genel Başkan Yardımcımız ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Emekli Amiral Soner Polat, İdlib harekatına yönelik Ulusal Kanal'a bağlanarak önemli açıklamalarda bulundu. Polat, açıklamasında şunları söyledi:

 

Devletimiz ve milletimiz için şanlı ve kutlu bir harekattır. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bu harekatta engin başarılar diliyorum. Bu harekat Türkiye’nin güvenliği açısından son derece önemlidir ve tam zamanında yapılmıştır. Eğer böyle bir harekat olmasaydı ABD El Nusra’yı El Kaide’ye yapıştırarak, böyle bir algı yaratarak, bu bölgeye müdahale edecekti. Bu müdahalesi havadan olacaktı. Kara gücü olarak mücavir alandaki Afrin’de ki PYD’yi kullanacaktı. Bölge ülkeleri bunu çok iyi bir şekilde tespit etti, Astana sürecinde hızlı kararlar aldılar ve bu uygulama ile Amerika’nın bu hayallerine son verdiler. Bu açıdan çok önemli bir harekattır.

 

İdlib bölgesinde bir buçuk, iki milyon insan yaşıyor. Bu alana yapılacak bir askeri harekat son derece önemli.

 

1- Suriye rejimine rahat bir nefes aldıracak.

 

2- Türkiye’ye olası bir göç dalgasını önleyecek.

 

Bütünüyle Türkiye’nin ulusal çıkarlarına uygun bir harekattır.

 

Türkiye’nin Afrin’i İdlib’den bağımsız düşünmesi beklenemez. Afrin’de bildiğiniz gibi bir PYD-PKK kantonu var. Biz İdlib bölgesine girerek Afrin’i hem batıdan hem de güneyden kuşatmış olduk. Doğudan ve Kuzey zaten bizim sınırımızdı kuşatmıştık. Batı ve güney bölgeleri açıktaydı. Biz bu İdlib operasyonunu yaparak Afrin’i kuşatmış olduk. Bundan sonraki aşamada Afrin’in de bir çatışmasızlık bölgesi içerisine alınması yani Afrin’e müttefikleriyle beraber müdahalede bulunması için uluslar arası ortamı hazırlayacaktır. Böyle olması gerekir.

 

Türkiye netice olarak Astana sürecinde çok önemli dersler çıkardı. Afrin bölgesi de önemli ölçüde Türkiye’nin hedefidir. Kaldı ki Türkiye’nin orada askeri tedbirler aldığını da biliyoruz.

 

Bu harekatın bir önemi de şudur. Rusya, Türkiye ve İran kenetlenmiş. Silah arkadaşlığı daha da derinleşmiştir. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler fiilen başlamıştır. Gazetecilerin sorularına Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye ile Rusya üzerinden görüşüyoruz yanıtını veriyor. Bundan sonraki aşama doğrudan görüşmelerin başlaması olacak. Önemli sonuçlara gebe olacak bir harekatın içerisine girmiş bulunuyoruz.

 

Türkiye açısından düşünürsek Kuzey Irak ve Kuzey Suriye tek bir cephedir. İdlib harekatı bu gerçeğin Rusya ve İran tarafından da kavranmasına neden olacaktır. İdlib harekatıyla Türkiye fiilen Avrasya bloğuna dahil olmuştur.