Perinçek'in AİHM zaferi, bir zafer daha getirdi

Sözde soykırım iddialarını reddettikleri gerekçesiyle İsviçre'de yargılanan 3 Türk'ün davası AİHM'in Perinçek kararı sayesinde Türkiye lehine bozuldu

Tarih:

Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek'in, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde kazandığı hukuk zaferi, İsviçre’de yargılanan üç Türk’ün davasının da Türkiye lehine bozulmasını sağladı.

 

İsviçre’nin Anayasa Mahkemesi işlevini gören, ülkenin en yüksek mahkemesi konumundaki İsviçre Federal Mahkemesi, asılsız "Ermeni Soykırımı" iddialarını reddetikleri gerekçesiyle Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Mercan, ADD Bern Başkanı Ethem Kayalı ve Atatürk’ün Bütün Eserleri İsviçre Temsilcisi Hasan Kemahlı hakkında yargılama kararı almıştı.

 

Ancak AİHM'in Perinçek kararı nedeniyle, yüksek mahkeme daha önce alınan yargılama kararlarını adı geçen vatandaşların lehine bozdu.

 

İsviçre Federal Mahkemesi Kararı uyarınca, üç Türk vatandaşı için, kişi başına 3 bin Frank tazminat ödenecek.

 

 

NE OLMUŞTU?

 

30 Haziran 2007’de İsviçre Winterthur kentinde konferansta konuşmacı olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in ülkeye giriş izni verilmemisi üzerine, Perinçek’i temsilen adı geçen Vatan Partili üç Türk vatandaşı, “Hepimiz Perinçek’iz. Ermeni Soykırımı Emperyalist bir yalandır” mesajlarını içeren bildirileri toplantıya katılan İsviçrelilere de dağıtmıştı. Bunun üzerine Winterthur İlçe Mahkemesi 16.10.2008’de yargılanan üç Türk’e hapis veya ödemeleri durumunda 4500 Frank para cezası verdi.

 

9.2.2010’da da Zürih Yüksek Mahkemesi, Winterthur İlçe Mahkemesi’nin kararını teyid etmesiyle Mercan, Kayalı ve Kemahlı bu kez İsviçre Federal Mahkemesi’nde verilen kararların bozulması amacıyla dava açtı. Ancak İsviçre Yüksek (Federal) Mahkemesi 16.9.2010’da verdiği kararla kendi yerel mahkemelerinin kararını doğru buldu. Bunun üzerine Ali Mercan, Ethem Kayalı ve Hasan Kemahlı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde AİHM'in Perinçek kararına dayanarak (17.12.2013 İkinci Daire Kararı ve 15.10.2015 Büyük Daire Kararı) dava açtı. Başvuruyu görüşen AİHM, Perinçek Kararı’na dayanarak üç Türk’ün İsviçre’de yargılanmasının bozulmasını 28.11.2017 tarihli kararıyla İsviçre Yüksek Mahkemesi’nden talep etti. Bunun üzerine Yüksek Mahkeme Türk'ler lehinde kararını verdi. İsviçre’nin karara itiraz etme hakkı bulunmuyor.


 

PERİNÇEK KARARLARI TEK TEK KALDIRTIYOR

 

AİHM'de görülen Doğu Perinçek-İsviçre davasında Büyük Daire, Perinçek lehine karar vermiş, Türkiye, soykırım yalanına karşı uluslararası arenada hukuk zaferi kazanmıştı.

 

AİHM'in emsal niteliğindeki kararı, Avrupa ülkelerinde Türkiye aleyhine alınmış/alınacak kararları da hükümsüz hale getirmişti.

 

İsveç’te de yine Vatan Partili emekli öğretmen Kenan Gündoğdu’nun AİHM’nin Perinçek Kararı’na dayanarak yaptığı başvuru sonucunda, Norrköping kentine dikilmek istenen sözde soykırım anıtı Yüksek Mahkeme kararınca engellemişti. Karar tüm İsveç kentleri ve Avrupa Birliği ülkeleri için de emsal niteliğinde olmuştu.