Son 14 yıl içinde siyasi partilere yapılan hazine yardımlarından AKP’ye 1 milyar 330 milyon lira CHP’ye 683 milyon lira,MHP’ye 380 milyon lira ayrıldı. Oysa bu paraya 498 yurt yapılabilirdi.
Milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı bu yıl; AKP’ye 303 milyon lira, CHP’ye 157 milyon lira, MHP’ye 78 milyon lira olmak üzere, toplam 538 milyon lira hazine yardımı yapılıyor.
Bunun dayanağı, Anayasa’nın değişik 69. maddesi ve Siyasi Partiler Kanunu’nun değişik Ek-1. maddesidir.
Anayasa’ya göre; “Siyasi partilere, Devlet, yeterli düzeyde ve hakça mali yardım yapar.”
Anayasa, bunun tabi olacağı esasların ve ne kadar yardım yapılacağının belirlenmesini yasaya, yani Meclis’e bırakmış.
Meclis de bunu; Siyasi Partiler Yasası ile “son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan” siyasi partiler içinden, son milletvekili genel seçimlerinde;
- Yüzde 10’luk genel barajı aşmış bulunan ve
- Geçerli oyların %3’ünden fazlasını alan siyasi partilere indirgemiş.
Bu siyasi partilere her yıl dağıtılacak bu yardımın tutarı da hayli yüksek: “O yılki genel bütçe gelirleri ‘(B) cetveli’ toplamının beşbinde ikisi”.
Bu yardım, milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı yıl 3 katı, mahalli idareler genel seçimlerinin yapılacağı yıl 2 katı olarak ödeniyor.
Siyasi partilere hazine yardımının varlık sebebi, partiler arasında eşitlik ve adaleti sağlamaktır. Ancak bu şekilde, belli siyasi partilere hazine yardımı verilmesi, eşitlik ve adalet ilkelerine bütünüyle aykırı bir uygulamaya dönüşmüştür. Bu yolla, siyasi partiler sistemi -deyim yerindeyse- “kartelleştirilme”ye çalışılmaktadır. Siyasi partiler sisteminin “kartelleşmesi”, partiler arasında adaletsizliğe yol açmakta ve “kartelleşmiş” partiler, siyaset alanını denetlemeye çalışmaktadırlar. Böylece, hazine yardımının hukuki gerekçesi olan, partiler arasındaki rekabeti güvence altına alma amacı ortadan kalkarak, yardım alan ile almayan arasındaki uçurumun derinleştirilmesi amacı ön plana çıkmaktadır.
Kaldı ki, AKP yalnızca bu hazine yardımları ile yetinmiyor, parti çalışmalarında ve seçim propagandalarında, Bakanlıklar ve hatta Cumhurbaşkanlığı bütçelerini de kullanıyor.
Bütün bunlardan daha önemlisi; kamu harcamaları, kamu hizmetleri için yapılır. Bu harcamaların kamu hizmeti ile bir ilgisi yoktur. Bizim hedeflediğimiz “halkçı devlet”le bağdaşmadığı gibi, Anayasa’da öngörülen “sosyal devlet” anlayışı ile dahi bağdaşmaz.
VATAN PARTİSİ SON VERECEK
Son 14 yıl içinde siyasi partilere yapılan hazine yardımının dağılımı şöyledir: AKP’ye 1 milyar 330 milyon lira, CHP’ye 683 milyon lira, MHP’ye 380 milyon lira. Toplam: 2 milyar 393 milyon lira.
Şimdi, her üniversite öğrencisinden yıllık 2 bin lira harç alıyorlar. Yalnızca 2015 yılında bu 3 partiye yapılan hazine yardımlarının toplamı olan 538 milyon lira, 270 bin öğrenciden alınan harçlara karşılık geliyor. Yani, 270 bin öğrenciden alınan “harç”, 3 siyasi partiye “haraç” olarak veriliyor.
Vatan Partisi programında da belirtildiği gibi, devlet olanaklarıyla, seçilmiş bazı siyasi partileri zenginleştiren bu uygulamaya son verilmeli; kamu kaynakları, öncelikle kamu yatırımlarında, kamu hizmetinde ve milli tarım ile sanayinin geliştirilmesinde kullanılmalıdır.
2 MİLYAR 393 MİLYON LİRA İLE NELER YAPILABİLİR
Bu para ile;
498 adet 250 kişilik öğrenci yurdu yapılır.
6 025 adet sağlık ocağı açılır.
2 800 adet kan merkezi kurulabilir.
56 adet 350 yataklı hastane açılabilir.
2 800 adet barınma evi kurulabilir.
1 120 000 sağlık görevlisi işe alınabilir...
Mehmet Cengiz/ Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi