Nevşehir İl Başkanlığımız, 'Tarımsal Üretim Sorunları Halk Buluşması' düzenledi. Genel Başkan Yardımcımız ve Çiftçi Bürosu Başkanımız Prof. Dr. Cengiz Çakır başta olmak üzere İl Başkanımız Prof. Dr. Meliha Atalay ve Parti yöneticilerimiz halkın sorunlarını dinledi ve Vatan Partisi'nin çözümlerini anlattı.
Açılış Konuşması;
Meliha Atalay: Erol Güven beyin önceliğinde düzenlediğimiz Nevşehir Derinkuyu Tarımsal Üretim Sorunları Halk Buluşmasına hoş geldiniz.
Dış ülkelerden borç alınması ve borç kısmının büyük çoğunluğunun ithal ürünlere alınması bizi borç batağına sürüklemektedir. Ülkemiz borç almaktan vazgeçip her şeyi kendisi üretmeye başlamalıdır. Çiftçimizi desteklemeliyiz. Bu bölgenin önemli tarımı olan patates ve fasulye sorununu tartışacağız. Patates içerdiği besin değeriyle besleyici bir üründür.
Üretici Erol Güven: Bu bölge patates açısından elverişli bir topraktır. Dünya ortalamamız 3 ton iken patates kanseri diye tabir ettiğimiz hastalık nedeniyle patates üretimi durmuştur. Bu konun çözümü için halk bilinçlendirilmemiştir. Bölge yöneticisi mağdur olmuştur. Devletimizin bu konuya el atması gerekmektedir. Çiftçimizin sorunları dinlenmiyor. 2004’ten önce çiftçimiz ortalama 350-500 ton patates ekmekteydi. Tekrarda üretici desteklenmelidir. Çiftçimiz mağdur tahıldan sonra en değerli olan patatestir. Patates suyu mideye çok iyidir. Çin daha sonra Rusya ardından Ukrayna bizim ülkemizde 2.5 ton ihraç ediliyor. Sivas harici patates ihraç edilmiyor. Yasaktır!
Üretici Metin Güven: Çiftçilerimiz bilinçsiz. Toplumumuz bireysel üretici olarak hareket ediyor. Bu yüzden dikkate alınmıyorlar. Amerika tohumu getirdiler. 1) Getirdikleri ilaç 2) Tohum. Tohumu düşük getirip yüksek sattılar.
Üreticilerimizin rekabet gücü azalıyor. Aldığımız bir ürün diğer kaybettiklerimizi karşılamıyor. Yurt içi ve yurt dışında öncelikle yerel tohumları uygulamalıyız. Her yıl fasulyeden 100 kilo eksik alıyoruz. Paketleme sanayisine de önem vermiyoruz. Bir çok sanayi mamulleri patatesten üretiliyor. Kendi haklarımıza sahip çıkmalıyız. Türkiye'de %1 in altında destek veriliyor.
Cenk Tümer Özdemir: Burada örgütlü bir çiftçi var mıdır ?
Metin Güven: Evet MEDAŞ gibi kooperatifler var ama yeterli değil. Sadece sulama var pazarlama yok.
Süleyman Yükeri: İşin ana maddesi tohuma dayanıyor. Bu yüzden kendi tohumumuzu üretmemiz şarttır. Bunun için devlet eli gerekiyor. Çiftçiler bir araya gelerek bunu üretime dökebilirler. Herkes kendi kendi fiyat veriyor bu yüzden piyasa oluşmuyor. Fasulyede zararına satış yapılıyor. Herkese borçlular. Her çiftçinin borcu var . Bankalarla çalışıyorlar ve faiz batağına giriyorlar. 1 Birlik lazım 2 Devlet desteği lazım bir yol gösterici lazım. Çiftçinin istediği su; bir araya gelinip kapsamlı şekilde konuşulması, hükümet elinin değmesi gerekiyor.
Cenk Tümer Özdemir: Kooperatifleştirme ile hepsi çözülebilecek nitelikte.
Erol Güven: Tohumda dışa bağlı kalıyoruz.
Metin Güven: Kaliteli ürün üretemiyoruz. Çiftçilerimizin kooperatif için bilinçlendirilmelidir. Dış pazara girmemiz için iç piyasa içinde devlet kendinden bazı fedakarlıklar yapılması lazım. Artık Türkiye tarım politikasından üretim yapılamaması sebebiyle kooperatifleşme kaliteli üretim için gerekiyor.
Erol Güven: Yurt dışında rekabet için üretimi bizim yapmamız gerekiyor. Türkiye’de 97’den sonra düzgün destek verilmemiştir. Çoğu firma zarar görmüş ve batmıştır. Biz 70 kuruşa mal ettiğimiz patatesi İran Gürcistan'a 35 kuruşa satıyor. Bir tahlili 20 günde laboratuvardan geliyor. Bu çiftçi için bir zarar. Devletimiz bu süreci düşürmelidir. Örgütlenme bir çözüm aslında.
Mağduruz! Hiç bir tarım il, ilçe müdürlükleri masa başından kalkmıyor. Milletimiz denetimciler geldiği zaman öcü gözüyle bakıyoruz. Moskova Üniversitesi patates kanseri hakkında çalışmalar yapıyor.
Vatan Partisi Kırşehir İl Başkanı Dursun Karadağ: 100 yıldır aynı ürünleri üretiyoruz. Değişen tek şey makineleşme. Gübreyi biraz azaltınca toprak küsüyor. Devletimizin ciddiye alınacak tarım planlaması yoktur. Üniversitelerimiz, İl tarım müdürlükleri, ziraat odaları bunların iş birliklerine ve çiftçilerimizi bilinçlendirmeleri lazımdır.