Mutluer, HDP’nin Kars planına dikkat çekti

"Amaçları Asya’yla aramıza set çekmek"

Tarih:

Kars Belediye Başkan adayımız Tuncer Mutluer: Bu bir Amerikan projesi. Kars’ı sözde ‘Kürdistan’ın içine katmak ve Ermenistan ile ‘komşu’ yapmak... Engellemeyi İran ve Irak ile komşu illerimiz üzerinden yapma şansları yok...

 

Bölgede ABD’ye en yakın ülke Ermenistan, Ermenistan ile komşu ilimiz de Kars...

 

Vatan Partisi Kars Belediye Başkan Adayı Tuncer Mutluer, Kars ilimizin, HDP’nin yerel seçim çalışmalarında ağırlık verdiği illerin başında geldiğine dikkat çekti. Mutluer, “Kars, Ermenistan ile sınır ilimiz. Ermenistan, ABD güdümünde. HDP’nin amacı, Kars üzerinden Türkiye- Asya arasına set çekmek. Kars halkı buna izin vermez” dedi.

 

Mutluer, Aydınlık’ın sorularını yanıtladı.

 

HDP Kars’a neden ağırlık veriyor?

 

Kars, Ermenistan ile sınır ilimiz. Ermenistan’ın ABD güdümünde olduğunu hepimiz biliyoruz. HDP’nin amacı Kars’ı sözde ‘Kürdistan’ın içine katmak ve Ermenistan ile ‘komşu’ yapmak. Bu bir Amerikan projesi.

 

Türkiye son yıllarda Atlantik’ten koparken Asya ile yakınlaşmaya başladı. Bunu hem askeri alanda hem de ekonomik alanda somut olarak görüyoruz. Askeri alanda, Türkiye özellikle İran ve Rusya ile birlikte, Suriye’de ABD’ye karşı savaşmaya başladı. Ekonomik alanda Çin’le, İran’la, Rusya’yla ve diğer Asya ülkeleriyle anlaşmalar imzalanıyor. İşte Türkiye’nin Asya ülkeleriyle olan bu birlikteliği ABD’yi rahatsız etti. ABD, HDP üzerinden Türkiye’nin Asya ile olan ilişkilerini engellemek istiyor. Bu engellemeyi İran ve Irak ile komşu olan illerimiz üzerinden yapma şansı yok. Çünkü, bu ülkeler de ABD’nin hedefinde. Bölgede ABD’ye en yakın ülke Ermenistan, Ermenistan’la komşu ilimiz de Kars... Kısacası, ABD Kars üzerinden Türkiye-Asya arasına set çekmeye çalışıyor. HDP de bu yüzden Kars’a önem veriyor.

 

 

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’i aday gösterdi...

 

Ayhan Bilgen kendi iradesiyle aday olmadı. HDP Ayhan Bilgen gibi Türk kökenli ve aynı zamanda alevi olan bir isim üzerinden Kars’ı kazanabileceği hayalini kuruyor. HDP’nin burada seçilme şansı sıfır, Kars halkı böyle oyunlara fırsat vermez. HDP ve PKK’nın politikaları hiçbir yerde sökmez. Kürt vatandaşlarımız da olanları görüyor. ABD’nin çabaları boşuna.

 

 

‘KARS NEREDEN SİZİN OLUYOR?’

 

Bilgen’i seçim çalışmalarında kullandığı afiş ve bildiriler üzerinden eleştirdiniz.

 

Bilgen, Kars’sa gelmiş seçim çalışması yapıyor. Afişlerine bakıyoruz bölücülük ve kışkırtıcılık kokuyor. Siz de gördünüz o afişleri, ‘Kars Bizimdir’ yazıyor. Yahu, Kars nasıl sizin oluyor? Kars, Türk milletinindir. Bir de afişlerde, ‘Kars’ı kurtaracağız’ denilmiş. Sen Kars’ı nereden ve kimden kurtarıyorsun Bilgen?

 

HDP, kışkırtmalara girişti. Geçen gün HDP’liler bizim seçim büromuzun ve İl Başkanlığımızın tam karşısına seçim standı kurdu. Niye? Bizi kışkırtıp, topluma saldırgan göstermek için. Arkadaşlarımız büyük bir olgunluk ve kararlılıkla HDP’nin kışkırtmasını püskürttü.

 

 

Ne yapmaya çalışıyorlar?

 

Bilgen, kışkırtıcı söylem ve çalışmalarla Kars’ı Türk-Kürt diye ikiye bölmek istiyor. Bilgen, bundan 20-25 gün önce CHP seçim bürosunda ‘Biz Belediyeyi aldığımızda devlet buraya kayyum atayacak. Bu durumda bize en büyük destek CHP’den gelecektir’ diyordu. Devlet, durup dururken niye buraya kayyum atasın? Bunun tek cevabı var. Eğer Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına riayet etmezsen, PKK’ya yardım edersen, hendek kazmaya, tünel yapmaya, bomba patlatmaya hizmet edersen kayyum atanır. Yani Bilgen diyor ki, ‘Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına uymayacağım. PKK’nın kanunlarına uyacağım’. Bu söylemler, Bilgen’in bir projeden ibaret olduğunu ortaya koyuyor.

 

 

Son sözünüz?

 

Son sözümüz şudur. Halkımıza güveniyoruz ve yetki istiyoruz. Yetki verin ki bütün bu oyunları, bu planları boşa çıkaralım.

 

 

‘Halka güven vereceğiz’

 

Tuncay Mutluer, Kars için çözüm önerilerini anlattı: Kars’ta iktidara geldiğimizde, üç ay içerisinde bu şehri bu çöp yığınlarından, yıkılmış yollardan kurtaracağız. Su sorununu çözeceğiz. Çıldır Gölü’nün fazla akan suyunu Kars’a akıtacağız. Bunlar belediyenin asli görevleri, zaten mecburen yapacağız. Ayrımcılığa, kışkırtıcılığa, bölücülüğe son vereceğiz. Rantçılara değil Kars’a, yani insana yatırım yapacağız. Türk, Kürt, Alevi, Yerli, Terekeme ayrımı yapmadan her mahalleye, her caddeye, her sokağa hizmet edeceğiz. Hizmet aşkıyla, vatan sevgisiyle atacağımız adımlarla, ilk günden itibaren halka güven vereceğiz.”