Mısır Devlet Televizyonunda Türkiye ve Suriye Arasında Görüşme Tartışması

Uluslararası İlişkiler Bürosu üyemiz Onur Sinan Güzaltan, Mısır Nile News’e Cizre saldırısı ve Suriye-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

Tarih:

Uluslararası İlişkiler Bürosu üyemiz Onur Sinan Güzaltan, Mısır’ın devlet televizyonu olan Nile News’e Cizre saldırısı ve Suriye-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

 

TSK’nın Suriye’de başlattığı operasyon sonrası gelişmeleri Mısır Devlet Televizyonu Nile News’e değerlendiren Güzaltan, Cizre’de PKK tarafından gerçekleştirilen saldırının, Cerablus operasyonuna bir cevap olduğu değerlendirmesinde bulundu.


PKK ve YPG’nin farklı isimler taşısa da, aynı örgüt olduğunu belirten Güzaltan, “amaçları sınırda açılacak bir koridor vasıtasıyla Türkiye ve Suriye’yi bölmek” ifadelerini kullandı. “Türkiye, Suriye politikasında ve sayın Beşar Esad ile olan ilişkilerinde bir değişikliğe mi gidiyor?” sorusunu cevaplayan Güzaltan, Türk hükümetinin 1 yıldan uzun bir süredir dış politikada değişikliğe gittiğini belirtti ve Rusya ve İran’la geliştirilen olumlu ilişkilerin Suriye hükümeti ile de başlayabileceğine işaret etti.


“Esad yönetiminin Haseke’de YPG’yi vurması ve hemen sonrasında TSK’nın Cerablus’ta YPG’yi hedef alması bir tesadüf mü? Türkiye ve Suriye arasında gizli görüşmeler veya askeri koordinasyon mu var?” sorusunu yanıtlayan Güzaltan, “Türkiye asıl tehdidin komşularından değiş ABD’den geldiğini anladı. Türkiye ve Suriye arasında masa altından görüşmeler olduğuna dair yoğun işaretler var” ifadelerini kullandı.”


Cerablus operasyonun Rusya, İran ve büyük ihtimalle Suriye hükümeti ile görüşmeler sonrası başlatıldığını iddia eden Güzaltan, Türkiye, Atlantik etkisinden kopuyor değerlendirmesinde bulundu.