Usta romancı, toplumsal tarihçi ve Aydınlık yazarlarından Demirtaş Ceyhun, İzmir TÜYAP Kitap Fuarı’nda Sis Çanı - Broy Yayınevi’nin düzenlediği etkinlikle anıldı.”Okurun kitapla buluşmasında fuarların katkısı ve Demirtaş Ceyhun” konulu panelde Seyyit Nezir, “12 Eylül 1980’deki Amerikancı faşist darbe sonrasında Türk toplumunun gelecek tasarımını ve umutlarını silmek üzere kitabı suç aleti gibi göstererek günlük yaşamdan kovma planlarına karşı, Demirtaş Ceyhun, kitabı daha yakıcı bir toplumsal ihtiyaca dönüştürme çabasına girişti.” diyerek şöyle konuştu: “Frankfurt Kitap Fuarı’ndan esinlenen Ceyhun, TÜYAP’ta kitap fuarı genel koordinatörü olarak görev üstlenmiş, özellikle kültürel ve sanatsal işlev yüklenen demokratik kitle örgütlerinin, dernek ve kurumların fuarlarda temsil edilmesini gözetmiştir.”
Panelin yöneticisi Aydan Ay, sözü Yüksel Pazarkaya’ya verirken, yazarın, “Demirtaş Ceyhun’a bu uğraşında yıllarca uluslararası ilişkilerde omuz veren kişi, başından beri sürecin canlı tanığı” oluşunu anımsatmıştır. “O koşullarda Ceyhun, yalnızca kitabın her evde bir ihtiyaç olarak duyulmasını pekiştirmekle kalmadığına” değinen Pazarkaya, “kitap fuarları toplumun politik duyarlığının canlı tutulmasını da sağlamıştır” dedi. “Türk okuru daha fuarın ilk yıllarında Yevtuşenko, Dido Soturiyu gibi uluslararası yazarlarla tanışarak, kendi kültürünün dünya çapında izler oluşturmasını yaşadı. Birçok aydının ülkeyi terk ettiği yıllarda Ceyhun, diline ve yurduna daha çok katkı vermek için emek harcadı; TÜYAP Kitap Fuarı’nın sağlam temeller üzerinde bugünlere gelmesinde kurucu katkıyı sağladı.” diye ifade etti.
MÜCADELENİN YAZARI
1959 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümünü bitiren Ceyhun’un ilk hikâyeleri 1955 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayınlandı. Ceyhun, Asya adlı romanıyla 1970 TRT ödülünü, Çamasan adlı eseriyle 1973 Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazandı.1984 yılında Aziz Nesin ve Yalçın Küçük’ün de aralarında bulunduğu birçok aydınla birlikte Aydınlar Dilekçesini hazırlayanlar arasında yer aldı. Demirtaş Ceyhun; haftalık Aydınlık ve aylık Teori dergilerinde köşe yazıları yazmaktaydı. İşçi Partisi (2015 - Vatan Partisi) üyesi ve partinin 2007 yılında ilan edilen Milli Hükü- met’inin Kültür Bakanı’ydı. Ceyhun, Zatürre tedavisi görmekte olduğu hastenede 2009 yılında hayatını kaybetti.