Milletvekillerine Yörsan mektubu

Balıkesir İl Başkanımız Emre Albayrak'tan Balıkesir milletvekillerine Yörsan mektubu

Tarih:

Vatan Partisi, iflas eden Yörsan’ın kamulaştırılarak yeniden üretime kazandırılması ile ilgili girişimlerine devam ediyor. Temmuz ayında iflası resmileşen Yörsan’da 300 işçi işsiz kalmış ve binlerce süt üreticisi alacağını tahsil edememişti. Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak, Yörsan’ın kamulaştırılarak Balıkesir ekonomisine katkı vermeye devam etmesi gerektiğini ifade etmişti. Albayrak, Balıkesir milletvekillerine bir mektup yazdı ve milletvekillerine tek tek telefonla ulaşarak şehrin dinamiklerini harekete geçirelim çağrısında bulundu. Aynı mektubun Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de gönderileceği öğrenildi. 
Vatan Partisi’nden Balıkesir milletvekillerinin TBMM’deki adreslerine gönderilen mektupta şu ifadelere yer verildi; 
‘‘Susurluk ilçemizde bulunan YÖRSAN isimli süt işleme tesisinin iflas kararı, ilgili mahkeme tarafından verilmiştir. Söz konusu tesis Dubai merkezli ‘‘Abraaj Group’’ isimli şirket tarafından çalıştırılmaktaydı. Fabrikanın kapanmasından sonra 300 işçi işsiz kalmış, binlerce süt üreticisi köylü de halen alacaklı durumdadır. YÖRSAN’ın satıldığı yıl olan 2014’de yıllık cirosu 475 milyon TL idi. İflas ettiği an ise toplam borcu 200 milyon TL’nin biraz üzerindedir. YÖRSAN, bu yılın Mayıs ayında açıklanan Çin’e süt ihraç edecek firmalar listesinde de yer almaktaydı. Rakamlardan ve yaşanan gelişmelerden anlaşıldığı üzere bu şirketin batması ekonomik anlamda mümkün değildir. Ülkemize giren yabancı sermayenin yeterince denetlenmemesinden kaynaklı yaşanan sorunlardan ötürü iflas göz göre göre gelmiştir.  
 
Balıkesir’e ve ülke ekonomisine katkı sunan YÖRSAN’ın üretime devam etmesi ve istihdam kapasitesinin sürdürülebilmesi için kamulaştırmanın geçerli tek çözüm olduğu kanaatindeyiz. Kooperatiflerin ve alacaklıların mağduriyet yaşamadan borcu tahsil edebilmesinin tek yolu da budur. Fabrikanın kamulaştırılması durumunda süt ve süt ürünleri piyasasının düzenlenmesi kolay hale gelecektir. Buna bağlı olarak da üretim artacaktır. Marka değeri ile birlikte düşündüğümüzde bu tesisi Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan Et ve Süt Kurumu işletirse ekonomimiz artı değer kazanmaya devam edecektir. Kazanan Balıkesir olacaktır. 
 
Bizim gibi gelişmekte olan devletlerin girişimci olması gerekmektedir. Kamu ve özel sektörün birlikteliği geleceğimizi şekillendirecek bir model olacaktır. YÖRSAN gibi üretim açısından stratejik olan büyük ölçekli işletmelerin iflası durumunda kamulaştırılabilmesi için önerdiğimiz hukuki düzenleme sonraki sayfada yer almaktadır.  
 
‘‘Kamulaştırmanın uygulama alanı 300’den fazla işçi çalıştıran veya yıllık cirosu 100 miyon Türk Lirası’nı geçen Ticaret Kanununa tabii şirketlerdir. İşletme, Bakanlar Kurulu kararı ile kamulaştırılabilir ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilan edilir. İşletme, kamulaştırma ile birlikte Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) hukuki statüsüne girer.  
 
Kamulaştırılan işletmenin mülkiyetinin; yüzde 51’i kamu mülkiyetine geçirilir. Yüzde 44’ü, iflasa hükmedildiği zaman işletmede çalışan işçi ve memurlar ile işletmeden alacaklı olan üretici kooperatifler arasında ücretleriyle orantılı olarak, karşılık alınmadan pay edilir. Bu paylar satılamaz ve devredilemez. Yüzde 5’i işletmenin iflas tarihindeki sahibine verilir ya da sahipleri arasında özel mülkiyet paylarına göre paylaştırılır. Böylece ceketini alıp gitmek durumunda kalan özel sermaye sahipleri, üretim sürecinde tutulur. İşletme borçlarına ilişkin olarak, özel mülk sahiplerinin sorumluluğu İflas Hukuku hükümlerine göre devam eder. İşletmenin kamu borçları üretimin sürdürülmesi açısından uygun süre ertelenir.’’ 


Bu dosya, konunun çözümü için Balıkesir’in önde gelen idarecilerine, siyasilerine, ilgili kooperatiflere ve ilgili sendikaya gönderilmek üzere Vatan Partisi tarafından hazırlanmıştır.

 

Saygılarımızla.