Latin Amerika'dan ikinci İsrail'e 'hayır'

40 ülkenin karar bildirgesi: 2. İsrail’e ‘hayır’, Ankara-Şam işbirliğine ‘evet’

Tarih:

1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6

Uluslararası İlişkiler Büromuz, ABD ve İsrail’in kurmak istediği koridora karşı Latin Amerika’nın desteğini sağladı. Parti ayrıca Kıbrıs konusunda tüm kıtanın emperyalizme karşı tutum almasını sağladı.

 

Parti heyetimiz, Meksika Emek Partisi’nin 23 ile 25 Mart arasında düzenlediği “Partiler ve yeni bir Toplum” adlı uluslararası kongreye katıldı. Parti heyetimiz, Merkez Karar Kurulu ve Uluslararası İlişkiler Bürosu üyemiz Yunus Soner ve Arjantin Temsilcimiz Özgür Uyanık’tan oluştu.

 

Meksika Emek Partisi’nin Meksiko City’de düzenlediği kongreye, Çin, Küba, Rusya Federasyonu, Vietnam, Ekvador ve Nikaragua gibi ülkeler elçilik düzeyinde katıldı. Ayrıca çok sayıda ülkenin iktidar partisinin de bulunduğu sempozyuma toplam 40 ülkeden 272 temsilci katıldı.

 

 

VENEZUELA HÜKÜMET PARTİSİ İLE ORTAK BİLDİRGE

 

Parti heyetimiz, sempozyumda Venezuela’nın iktidar partisi Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) ve Arjantinli Vatan Herkes İçin Partisi ile iki ayrı ortak bildirge sundu. İki bildirge de sempozyumun tüm katılımcıları tarafından alkışlara kabul edildi.

 

 

İKİNCİ İSRAİL’E HAYIR, ANKARA-ŞAM GÖRÜŞMELERİNE EVET

 

ABD ve İsrail’in bölücü planlarına karşı sunduğumuz karar bildirgesinin tam metni şöyle:

 

“Partiler ve Yeni Toplum Kongresi;

 

- ABD, İsrail ve bunların güdümündeki silahlı grupların son zamanda Suriye ve Irak’ta düzenlediği saldırıları kınar;

 

- Emperyalizmin İkinci İsrail’i kurmak için Suriye, Irak ve Türkiye’yi bölme planlarını reddeder;

 

- Orta Doğu’nun emperyalizme direnen halk ve milletleri ile dayanışmasını ilan eder;

 

- Rusya, Türkiye ve İran arasında imzalanan, Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumayı ve barış için bölgesel bir çözümü amaçlayan Moskova Bildirgesini destekler;

 

- Türk ve Suriye hükümetleri arasında diplomatik ilişkilerin tekrar başlaması için yürütülen süreçleri selamlar.

 

Meksiko City, 25 Mart 2017”

 

Kongrede Vatan Partisi, yine Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) ve Arjantinli Vatan Herkes İçin Partisi ile Kıbrıs ve Malvinas (Falkland) adaları ile karar bildirgesi sundu. Sempozyumda kabul edilen bildirgenin tam metni şöyle:

 

“Emperyalizm Malvinas ve Kıbrıs’tan defolsun

 

Partiler ve Yeni Toplum Kongresi Malvinas ve Kıbrıs adalarındaki emperyalist müdahaleleri ve iki adanın bölge ülkelerine karşı kullanılmasını kınar.

 

Kongre, Malvinas adasının İngiltere tarafından işgal edilmesini ve NATO üssüne dönüştürülmesini kınar.

 

Kongre, Kıbrıs’taki adanın neredeyse beşte birini işgal eden İngiliz üslerinin kapatılmasını talep eder.

 

Kongre, Malvinas ve Kıbrıs meselelerinde emperyalizmin her türlü müdahalesini ya da kullanımını reddeden bölge ülkeleri işbirliğini destekler.

 

Meksiko City, 25 Mart 2017”

 

 

KONGREDEN AYRINTILAR

 

VENEZUELA’DAN BİLDİRGEYE ANLAMLI DÜZELTME

 

Kongreye sunulmadan önce Vatan Partisi, Herkes İçin Vatan (Arjantin) ve Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) tarafından tartışılan bildirgeye anlamlı bir düzeltme Karakas heyetinden geldi.

 

PSUV temsilcileri, Suriye, Irak ve Türkiye’nin bölünmesi ve 2. İsrail’in yaratılması” ifadesinin, “2. İsrail için Suriye, Irak ve Türkiye’nin bölünmesi” olarak düzeltmeyi önerdi. Değişiklik diğer heyetler tarafından kabul edildi. 

 

 

VATAN PARTİSİ TEBLİĞİ KONGREDE

 

Parti heyetimiz, kongreye yazılı bir tebliğ sundu. “Türkiye’nin Avrasya’ya yönelişi” başlıklı tebliğde BOP projesi, Amerikan-İsrail Koridoru ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu koridora müdahalesinin anlamı anlatıldı.

 

Türkiye’nin ABD ile temel bir çatışmaya girdiği vurgulanan bildiride, Atlantik Sistemi’nin egemenliğinin artık bittiği, Türkiye’nin bir bütün olarak Asya’ya yöneldiği vurgulandı.

 

Kongrenin düzenleyicileri tebliğin fotokopisini iki gün üst üste tüm katılımcılara dağıttı.

 

 

VATAN PARTİSİ TEBLİĞİ KONGRE YAYININDA

 

Meksika Emek Partisi’nin hazırladığı kongre gazetesi Vatan Partisi tebliğini, Trump’tan sonra iki numaralı gündem maddesi olarak “Türkiye yeni bir  uluslararası ilişkiler çağı başlatıyor” başlığıyla haberleştirdi.

 

 “Bu değerli ve yüce millet uluslararası ilişkilerinde yeni bir çağ açıyor” ifadesi kullanılan haberde Türkiye’nin Avrasya’ya yönelişi, Şanghay İşbirliği Örgütü ile yakınlaşması ve Çin ile ekonomik ortaklığı vurgulandı.

 

Haberde ayrıca tebliğden alıntı olarak “Latin Amerika ülkelerine Türkiye’ye gösterdikleri dayanışmadan dolayı teşekkürleri iletti, Türkiye’nin de tüm antiemperyalist ülkelerin müttefiki olduğu” ifadeleri yer aldı.

 

 

VATAN PARTİSİ’NİN TEMASLARI

 

Kongre esnasında Parti heyetimiz, Ekvador, Küba, Guatamela ve Nikaragua iktidar partileri ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

 

Merkez Karar Kurulu ve Uluslararası İlişkiler Bürosu üyemiz Yunus Soner, bildirge çerçevesinde Venezuela’nın efsane önderi Hugo Chavez’in kardeşi Adan Chavez’le de buluştu.