KYK müdürü, çalışanın 50 bin lirasına el koydu

Düzce İl Başkanlığımız, KYK'daki soyguna karşı Cumhuriyet Savcılığını göreve çağırdı.

Tarih:

Düzce'de bulunan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda (KYK) taşeron olarak çalışan 50 kadın özel güvenlik görevlisinin mesai ücretlerine el konduğu ileri sürüldü. Özel güvenlik görevlileri, Ankara merkezli bir şirkete bağlı olarak 1.5 yıl boyunca günde 12 saat çalıştırıldı ancak mesai ücretleri ödenmedi. İŞKUR müfettişlerinin incelemesi sonucu bu haksızlık giderildi ve 12 Eylül tarihinde özel güvenlik görevlilerinin maaş hesaplarına yaklaşık 1000 lira civarında mesai ücreti yatırıldı. İddiaya göre KYK Düzce İl Müdürlüğü bu paraların elden geri verilmesi için çeşitli girişimlerde bulundu. Parayı toplayan yetkililer “Parayı geri vermeyenlerin aralık ayında iş sözleşmesi yapılmayacak” tehdidinde bulundu.

 

 

VATAN PARTİSİ KONUYA EL ATTI

 

Konuyla ilgili Aydınlık’a konuşan Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez, mesai ücretleri ellerinden alınan özel güvenlik görevlilerinin Vatan Partisi Düzce İl Başkanlığı’na gelerek “İşimizi kaybetmemek için alınterimizi kendi elimizle geri veriyoruz. Korkudan itiraz edemiyoruz” dediğini aktardı. Konuyu araştırıp, kanunsuz ve suç olan uygulamanın durdurulması için Düzce Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı ile görüştüklerini belirten Sönmez, “Sayın Vali Yardımcımız KYK İl Müdürü Kudret Koz’u telefonla arayarak durum hakkında konuştuğu halde, sayın müdür ertesi gün bütün yurtlarda ilgili personelle toplantı yapıyor ve ‘Benim bu işlerle alakam yok. Siz bu parayı hak etmediniz. Ben size bu parayı geriye verin de demem vermeyin de demem. Yarın işten atılırsanız buna yormayın, kıyafetiniz uygun olmaz, görevde uyursunuz, amirlerinize saygısızlık yaparsınız vb. sebeplerden olur’ diyerek tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

 

 

‘KİME GÜVENİYORSUNUZ?’

 

Sönmez, toplantı sonrasında taksitle veya peşin olarak mesai ücretlerinin toplandığına dikkat çekerek, “Özel güvenlik görevlilerinden ‘Parayı kendi isteğimle veriyorum’ diye imzalı kağıtlar alınmıştır. Sayın müdür bu kanunsuz uygulamayı, kime güvenerek sürdürmektedir? Bir insanın parasını tehditle almak gasp ve suç değil midir? Yarın suçu parayı toplayan personele mi atacaksınız? Yaklaşık 50 bin lira tutan bu parayı şirketle bölüşecek misiniz?” diye sordu.

 

 

SAVCILIĞI GÖREVE ÇAĞIRDI

 

Cumhuriyet Savcılığı’nı ve İŞKUR İl Müdürlüğü’nü göreve çağıran Sönmez şunları söyledi: “Bu soyguna müdahale edin ve suçluları cezalandırın. Bugün mesai ücretlerini tehditle geri alanlar, yarın maaşlarını da alacaklardır. Son olarak parası gasp edilen işçi arkadaşlara da sesleniyorum. Hiç çekinmeden gidin hem Cumhuriyet Savcı lığı’na hem de İŞKUR yetkililerine şikayette bulunun. Haklarının ellerinden alınmasına boyun eğenler, haklarıyla birlikte onurlarını da kaybederler.”