Köylüler İşçi Partisi'ni bekliyor; Köy Temsilcilikleri kuralım

Son birbuçuk ay içinde Bergama'nın Örlemiş, Pınarköy, Çamköy, Narlıca, Sarıdere, Örenli, Göçbeyli, Alibeyli, Çamköy, Çamtepe, Y. Kınklar, Feriz1er; Armağanlar, Gaylan, Çalıbahçe; Menderes'in Çileme, Ataköy; Kemalpaşa'nın Sarılar, Ovacık, Gökkaya, Cumalı, Halilbeyli,...

Tarih:

Son birbuçuk ay içinde Bergama'nın Örlemiş, Pınarköy, Çamköy, Narlıca, Sarıdere, Örenli, Göçbeyli, Alibeyli, Çamköy, Çamtepe, Y. Kınklar, Feriz1er; Armağanlar, Gaylan, Çalıbahçe; Menderes'in Çileme, Ataköy; Kemalpaşa'nın Sarılar, Ovacık, Gökkaya, Cumalı, Halilbeyli, Yeşilköy, Sinancılar, Hamzababa; Selçuk'un Gökyaka; Kuşadası'nın Yaylaköy; Milas'ın Derince, Ağaçlıhöyük, Çamovalı; Kiraz’ın Karaman, Yeniköy; Çivril'in Karabedirler; Osmancık'ın Kumbaba, Çampınar, Gökgözler, Girinoğlan, Tekmen, Çiftlikler, Evlik, Umaç, Ağıroğlan, Başpınar, Fındıcak; Dodurga'ron A1pagut Hamamözü'nün Çayköy, Hıdırlar, Karakaya, Gümüşhacıköyü'nün Kırca ve Kuzalan; Nazilli’nin Bayındır köyleri dolaşıldı.

Toplam 34 köyde köy kongreleri yapıldı ve Köylü başkan ve yöneticileri seçildi.

12 köyde sadece köylü başkanları belirlendi. 5 köyde ise konuşmalar yapıldı.

Toplam 10 köy muhtarı İşçi Partisine üye oldu.

Sıra No/ İl-İlçe/ Kong. için gidilen köy/Katılan kişi say./Yapılan üye say./Seçilen üye say.
1) İzmir-Bergama Pınarköy 35 2 3
2) “ Örlemiş 40 - 4
3) “ Çamköy 5 1 2
4) “ Sarıdere 21 2 2
5) “ Göçbeyli 5 - 2
6) “ Alibeyli 15 - 1
7) “ Örenli 30 - 2
8) “ Çamtepe 35 - 2
9) “ Ferizler 22 - 1
10) “ Y.Kırıklar 6 1 1
11) İzmir-Kemalpaşa Sarılar 300 31 3
12) “ Ovacık 35 10 2
13) “ Gökkaya 10 1 1
14) “ Halilbeyli - - -
15) “ Yeşilyurt 10 1 1
16) “ Gökçeyurt 8 1 1
17) “ Hamzababa 10 1 1
18) “ Sinancılar 35 10 1
19) “ Armutlu 5 3 3
20) İzmir-Selçuk Gökçealan 12 - 1
21) İzmir-Menderes Çileme 15 1 4
22) “ Ataköy 20 - 3
23) Aydın-Kuşadası Yaylaköy 7 - -
24) Muğla-Milas Derince 30 2 1
25) “ Çamovalı 40 3 3
26) “ Ağaçlıhöyük 25 - -
27) Denizli-Çivril Karabedirler 39 - 4
28) Çorum-Osmancık Kumbaba 50 2 2
29) “ Çampınar 22 - 1
30) “ Gökgözler 60 - 2
31) “ Çamköy 15 - 1
32) “ Girinoğlan 100 2 2
33) “ Tekmen 15 4 1
34) “ Çiftlikler 12 2 1
35) “ Evlik 7 3 2
36) “ Umaç 5 1 1
37) “ Ağıroğlan 7 1 1
38) “ Fıdıcak 8 1 1
39) “ Başpınar 16 - -
40) Amasya-Hamamözü Çayköy 15 - 1
41) “ Hıdırlar 5 - 1
42) “ Karakaya Köy tümüyle işçi partili
43)Amasya-Gümüşhacıköyü Kırca 40 2 2
44) “ Kuzulan 55 1 1
45) Çorum-Dodugra Alpagut 12 - 1
46) İzmir-Kiraz Kara.man 55 5 3
47) “ Yeniköy 35 5 7
48) İzmir-Bergama Gaylan 25 - 1
49) “ Armağanlar 15 - 1
50) “ Çalıbahçe 20 - 1
51) Aydın-Nazilli Bayındır 35 3 3
- Toplam: 5 1444 102 86

Üye olan muhtar sayısı: 10

Köylüler Ne Diyor?

"Mevcut sorunları bu partiler çözemez. Çözse çözse bir tek Perinçek çözer."
"Umut Doğu Perinçek"
"Bugün yarın geleceğinizi bekliyorduk"
"İktidar olacakmıyız, ne diyorsunuz?"
"İşçi partisi kesinlikle patlama yapacak."
"Birileri çıkıp masaya yumruğunu vursun"
"Ben varım" diyerek görevalanların çoğu UK izleyicileri.
"Sorun bakalım canı gönülden çiftçilik yapan var mı?"
"AB sevdasına biz köylüleri köle yaptılar."
İş talebi köylerde birinci sırayı işgal ediyor.
"Baykal' la olmaz"

Sistem Çöküyor

Karabedirler köy kongresine yöneticiler bir rapor• sundu. Rapora göre, 1995 yılında 300 hane olan köy bugün 150 haneye düşmüş. Denizli'ye giden ve tekstil sektöründe çalışan 60 hane yaşanan kriz nedeniyle aç sefilortada kalmış. Antalya ve ilçelerine giden yakİaşık 35 hanelik nufus ise seracılıkta yaşanan sıkıntılar nedeniyle işsiz kalmışlar. En az 30 nane ise kurtuluşu Çivril'de aramış. Geri kalanlarda büyük şehirlerin yolunu tutmuş. Çaresiz, köylerinede dönemiyorlar çünkü evleride bakımsızlıktan oturulamaz hale gelmiş. Sahil bölgelerine giden en az 50 genç ise turizm de yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda işsiz kalmış. Köyünden ayrılmayanlar hayvancılık dahil çeşitli işlere yönelmişler ama ürettikleri para etmediği için bankalara borçlanmışlar. Köylü çareyi elindeki en büyük üretim aracı olan toprağını hemde dekarını 50 YTL'ye satmaya başlamış.
Türk tarımı Türkiye'nin her yöresinde aşağı yukarı karabedirler sürecini yaşıyor.
Bu bir yıkımdır ve bu sistem bütün partileriyle işte bu yıkımın altında kalıyor.

Ağalık yıkılacak

Bismil köylülerinin mücadelesi tıpkı bir işaret fişeği gibi. Yakılan ateş ağalığın yoğun olarak yaşadığı diğer köylerede sıçramış bulunuyor. Ayrıca GAP'ıda içine alan bölgede yabancı şirketler ve işbirlikçi holdingler cirit atıyor. Kapitalist ilişkiler çözülmeyide beraberinde getiriyor.

Bu bölgede yaşanan köylü hareketi yükselecek ve emperyalizmin desteklediği ağalığın ve bölücülüğün sonunu getirecek. İşçi Partisi mücadeleyi örgütleyerek feodalizmin tasfiye sürecini hızlandıraaktır.

Köylüler Işçi Partisini Bekliyor

Çalışmalar sonucunda gördükki köylüler üye olmada ve yöneticilik görevi
üstlenme de oldukça istekliler. Nitekim gittiğimiz köylerin %90'ında köylü başkan ve yöneticilerin seçilmesi bunun bir göstergesi. Hem üye yazmada hemde yönetici görevlerde hiç kimse zorlanmadığı gibi mırın kırın edenler dahi yazılmadı. Bu yeni bir durum. Nesnel koşullar son derece elverişli. Fırsatı değerlendirelim ve karşı tarafın bunu görerek sahte çözümler koymasının önüne geçelim.

Mevcut sıkıntılar partileşmede uygun bir zemin hazırlamış. Işçi Partisi kırsal alanda tarihinin en büyük öncüleşme olanağını yakalamıştır. Bir başka ifadeyle en büyük güç olmanın eşiğine gelmiş durumdayız.

Köy Temsilcilikleri Kuralım

Fırsatı değrlendirelim ve köylerde temsilcilikler kuralım. Bunun için önce köylere gidecek ekip oluşturalım. Gideceğimiz ve toplantı yapacağımız köye ve üyelerimize önceden haber verelim. Muhtarı çağıralım. Kısa bir açılış konuşmasından soma toplantılarda önce köylüleri konuşturalım. Daha sonra köylünün kurtuluşuna yönelik İşçi Partisinin çözüm pogramını anlatalım ve tartışarak sonuca bağlayalım. Yeni üye olacakları yazalım ve rozetlerini takalım. Varsa köylülerin eleştiri ve önerilerini aldıktan sonra eski ve yeni üyelerin katılımıyla başkan dahil en az üç kişiden oluşacak köy temsilcilerinin seçimine geçelim. Seçilen yöneticileri teker teker tanıtalım ve parti kimliklerini verelim. Bütün köylünün alkışlarıyla toplantıyı sonuçlandıralım.

Her temsilciliğin bir dosyasını tutalım. Dosyada köylü üyeler, başkan ve yöneticilerin isimleri, köyün sorunları ve talepleri yer almalıdır.

Öneri ve Görevler

Her ilimizin köy Temsilciliği kurma hedefi olmalıdır
Türkiye çapında bir köy çalışması kampanyası başlatalım ve Amerikan Atatürkçülüğünün önünü köylü kuvvetiyle keselim.
Kongrelerde köy sorumlularının olmalarını sağlayalım.
Çiftçi - Köylü üyelerimizi Ziraat Odalarında görevalmaya yönlendirelim. Doğu ve G. Doğuda Topraksız Köylüler Derneği kuralım.
Ağalığa başkaldıran köylere destek olmak üzere motorize bir ekip kuralım.
İlk fırsatta Bismil'den başlayan, Adana veya Ankara'da sona eren topraksız köylü yürüyüşü tertipleyelim.
Partiyi zayıf gösterecek eylemlerden kaçınalım. (Bir mayıs)
Yoğunlaştığımız merkezlerde köy önderleri eğitimini yapalım.
Köylü gazetesine olan talep arttı. Yayına devam edelim.
Dayanışmaya ve yoldaşlığa önem verelim. Her il ve ilçede Aydınlık Masa kuralım.

KÖY ÇALIŞMALARINDA UYULACAK İLKELER

*Köy çalışmalarına bir iki kişiyle değil, ekip halinde en az 4-5 kişiyle gitmeliyiz. Kesinlikle sınırlı sayıda insanla görüşen çekingen bir tavır sergilememeliyiz. İnisiyatifli olmalıyız. Köy halkına İşçi Partisi'nden geldiğimizi açık açık söylemeliyiz.
*Önce çalışma ekibinin başkanı belirlenir. Tüm üyeler o çalışmanın sonuna kadar başkana tabidir.
Kitle içinde tartışma ve eleştiri yapılmaz. Her çalışmanın sonunda bir eleştiri, özeleştiri ve değerlendirme toplantısı yapılır.
*Çalışmaya katılanlar traşlı olup temiz ve düzgün giyinmelidirler. Kısa etek, şort ve vücudu saran giysiler giyilmez. Yöneticiler ekip üyelerini bu açıdan denetler ve gereken önlemlerin alınmasını sağlar.
*Kimin konuşacağı önceden belirlenir. Bir hatırlatma veya önemli bir katkı yoksa esas olarak bir kişi konuşur. Her kafadan bir ses çıkması veya ekip üyelerinin konuşmak için birbirleriyle yarışması gibi hatalı eğilimlere yer verilmez. Toplantı ve konuşmaların namaz saatlerine getirilmemesine dikkat edilir.
*Gittiğimiz köyde önce kimliğimizi ve geliş nedenimizi açık olarak ortaya koyalım. Görüştüğümüz insanların ellerini teker teker sıkalım. Öncelikle güven yaratmak ve iletişim kurmak önemlidir.
*Partimizin ve Genel Başkanımız'ın kısa bir tanıtımı mutlaka yapılmalıdır.
*Her ekipte not alacak bir görevli belirlenir. Köylünün dile getirdiği önemli sorunlar, bilgiler ve bize yönelttiği sorular not edilir.
*Çalışılan her birimle ilgili yazılı bir rapor hazırlanır. Raporda; köyün tarihi durumu, öne çıkan acil talepler, üyelerimiz, temsilcilerimiz, Köylü aboneleri ve ilişki kurulacak isimler yer alır.
Her çalışma ekibi aşağıdaki propoganda araçlarını mutlaka yanında bulundurur:
Parti Tüzük ve Programı Üye fişi ve üye kimlik kartı Parti bağış makbuzu
Aydınlık, Teori ve Köylü Gazetesi
Dünden Bugüne İşçi Partisi Broşürü ( Varsa) Çözüm bildirisi
Köylü Gazetesi abone makbuzu Köy Bilgi Formu
Ekip başı için not defteri Fotoğraf makinesi ve kamera Parti rozeti.
Önce Köylüyü Dinleyelim
"Halkın öğretmeni olmadan önce öğrencisi olun" sözünü unutmayalım.

Politikalarımızın hayat bulması köylü gerçeğini derinlemesine kavramamıza bağlıdır. Köylü gerçeğini; köy çalışması pratiği içinde ve öncelikle köylüyü dinleyerek öğrenebiliriz.

Köylünün sıkıntıları nelerdir? Nasıl yaşar? Nasıl düşünür? Politik bakımdan ileri ve geri yönleri nelerdir? Bu konularda yeterli bir bilgiye sahip olmak için önce karşımızdaki insanları konuşturmak ve dinlemek şarttır. Dinlemek konuşmaya nereden başlayacağımızı, hangi hedefe vuracağımızı kavramak için bir araştırma yapmak demektir.

Can alıcı sorunu yakalayalım.

Köylünün pek çok sorunları var. Bu sorunlar içinde en yakıcı olanını saptamalı ve asıl vurguyu bu soru-nun çözümüne yapmalıyız. Örneklerimizi de bu sorunlara ilişkin vermeliyiz.

Propagandalarımızda salt genel politikalarımızı anlatmak yerine İşçi Partisi iktidarında köylünün ne kaza nacağını döne döne ortaya koymalıyız.

Etkili olmanın yolu çok konuşmak değil; ihtiyaca uygun, zamanında ve gerektiği kadar konuşmaktır. Tek taraflı nutuk çekmekten kaçınalıKöy çalışmalarımızda birleştirici olalım. Bir kahveye gidip de diğerine gitmemezlik yapmayalım.
Her yanlış fikrin üzerine atlamayalım. Birleştiğimiz ve olumlu fikirleri öne çıkaralım.

Köylünün her söylediğini doğru kabul etmek yerine söylenenleri dikkatle dinleyelim ve yanlışlara ikna edici cevaplar verelim

Kitabi konuşmak yerine köylünün anlayacağı bir dil kullanmalıyız. Mümkün olduğu kadar yabancı sözcüklerden kaçınmalıyız. Köylünün hayatından sade örnekler vermeliyiz. Örneğin; hortumcuları anlatırken arı kovanını parçalayan ayıları örnek göstermek gibi.

Her gidilen yerde İşçi Partisi'ni, Genel Başkanımızı tanıyıp tanımadıklarını, bize eleştiri veya önerileri olup olmadığını soralım. Bu hem öğrenmemizi hem de sohbete başlamamızı sağlayacaktır.

Gittiğimiz köylerde kooperatif, demek vb. kitle örgütlerini ziyaret edelim. Başta muhtarlar olmak üzere öğretmen, ziraat mühendisi, veteriner ve ziraat odası delegeleriyle görüşelim.

Köylü Üyelerin Aidatıarı Köy Çalışmalarında Kullanılacaktır

Köylüden hep alınmış. Gelen almış, giden almış. Onun içindir ki Partimiz köylü aidatlarının köylerdeki parti faaliyetlerinde kullanılmasını kararlaştırmıştır. Örneğin; toplanan aidatlarla Aydınlık, Köylü Gazetesi vb. yayın paralarının karşılanması, yine il ve ilçelerdeki parti etkinliklerine köylü üyelerin katılımının sağlanması mümkündür.

Köylü Gazetesi'ni Köy Çalışmalarımızda Değerlendirelim

Köy çalışmalarında kullanacağımız en önemli araçlardan biri Köylü Gazetesi' dir. Köylü Gazetesi'nin gönüllü muhabiri olalım.
Mektup ve haberlerimizle Köylü Gazetesi 'ni besleyelim.
Çalışma alanlarımızdaki Ziraat Odaları, Kalkınma Kooperatifleri vb. tarımsal kuruluşların başkan ve yöneticileriyle röportajlar yapalım.
Diğer yandan tarımsal sorunların çözümünde köylüler ne diyor? Görüş ve fikirlerini alalım ve Köylü Gazetesi'ne ulaştıralım.
Köylü'ye yeni aboneler bulalım.
Gazeteyi minibüslerle köy muhtarlarına ve diğer köylü önderlerine ulaştıralım.
Bize ilgi gösteren insanları konuşmayla esir almayalım.

İsmail Durna
İşçi Partisi Köylü Bürosu Başkanı