Karataş: "Irak Hava Kuvvetleri’ndeki pilotların 6’sı Barzani’nin kontrolünde"

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Irak Hava Kuvvetleri’ndeki pilotların 6’sının Barzani’nin kontrolünde olduğunu söyledi.

Tarih:

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Irak Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan eğitim için ABD’ye giden pilotların bir kısmının Barzani’ye bağlı pilotlar olduğunu belirtti. Aydınlık’a konuşan Karataş, Irak Parlamentosu’nda, ABD tarafından eğitilen söz konusu pilotların konuşulduğunu, pilotların uçakları Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne kaçırma ihtimalleri olduğunu belirtti.

 

Genel Başkan Yardımcımız Beyazıt Karataş’ın açıklamaları şöyle:

 

 

‘15-20 F-16 TESLİM EDİLDİ’

 

Irak, İkinci Körfez Savaşı ve ABD işgali sonrası neredeyse tamamen yok olan hava kuvvetlerini yeniden yapılandırmak maksadıyla, ABD ile 36 adet F-16 savaş uçağı almak üzere anlaşma imzaladı. 5 Haziran 2014 tarihinde ABD’de, ilk F-16’lıların teslim töreni yapıldı. 13 Temmuz 2015 tarihinde ise ilk partiye dahil 4 adet F-16 törenlerle, Irak’taki Balad Hava Üssü’nde konuşlu 9’uncu Kara Panterler Filosu’na teslim edildi. Bugüne dek, 15 ila 20 arası F-16’nın Irak Hava Kuvvetleri’ne teslim edildiği değerlendiriliyor.

 

 

‘İKİ F-16 EĞİTİM SIRASINDA DÜŞTÜ’

 

ABD’deki Iraklı F-16 pilotları dil eğitimi, F-16 yer dersleri ve simülasyon kurslarıyla eğitimlerine devam ediyor. Başlangıç aşamasında toplam 36 pilotun eğitilmesi hedeflenen programın, Temmuz 2019 sonuna kadar tamamlanacağı ifade edilmişti. Kalan uçakların ABD’de devam eden eğitimler için kullanıldığı ve eğitimlerin durumuna göre Irak Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmelerinin planlandığı anlaşılmakta. ABD’deki uçuş eğitimleri sırasında, Haziran 2015’te bir Tuğgeneral ve son olarak da Eylül 2017’de bir Binbaşı hayatlarını kaybetti ve Irak’a ait iki F-16 başlangıçta eksilerek 34’e düştü. Eğitimi biten pilotlar ise peyderpey Irak’a gönderiliyor.

‘6 PİLOT BARZANİ’NİN ADAMI’

 

Irak Hükümeti’nin, ABD’ye eğitim için gönderdiği pilotlardan 6’sının Barzani kontrolündeki pilotlar olduğu tespit edildi. Bu yıl içerisinde IKBY’li bir yetkiliyi ziyaretleri sırasında Barzani’nin duvarda asılı olan resmi önünde çekildiği anlaşılan hatıra fotoğrafında, pilotların kol forslarından Irak bayrağını çıkarıp IKBY paçavrasını taktıkları görülüyor. Irak Hükümeti’nin ABD’ye F-16 eğitimi için gönderdiği pilotların bir kısmının Barzani’nin adamı olması Irak Parlamentosu’nun bilgisi dahilinde. Özellikle referandum sonrası bu konu tekrardan gündeme geldi. Irak Parlamentosu Savunma Komitesi’nde de bu durum tartışılıyor.

 

 

‘UÇAKLARI KAÇIRABİLİRLER’

 

Irak Parlamentosu’nda, söz konusu pilotların uçakları IKBY’ye bölgesine kaçırabileceği yönünde bir endişe var. Pilotlar ABD’de 6 ile 8 yıl arası bir eğitim aldılar, eğitimlerini tamamlayan askerler pilotaj eğitimi bittikten sonra Irak’a gönderildi. Demek ki ABD, Irak Hava Kuvvetleri içinde Barzani’ye de kontenjan ayırmış.

 

 

‘İSRAİL’E KAÇABİLİRLER’

 

Büyük olasılıkla Irak Merkezi Hükümeti tarafından görevlerine son verilecek olan IKBY’li pilotların İsrail tarafından sahiplenileceği ve İsrail’de eğitilebilecekleri de değerlendiriliyor.”