Kadın çalışanlar ağır hak ihlaline maruz kalacak

İstanbul İşçi Sendika Bürosu Başkanımız Avukat Binnur Zuhat Yokuş, kadınların gece çalışmasını düzenleyen yönetmelikle ilgili açıklama yaptı.

Tarih:

İstanbul İşçi Sendika Bürosu Başkanımız Avukat Binnur Zuhat Yokuş, kadınların gece postalarında çalışmasını ve çalışma sürelerini düzenleyen yönetmelik değişikliğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Konuyla ilgili Aydınlık’a konuşan Yokuş, “Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkındaki Yönetmelik” ile “Postaları Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerle ilgili Yönetmelikler”in Çalışma Bakanlığı tarafından 19 Ağustos’ta değiştirildiğini hatırlattı. Bu iki yönetmelik değişikliği ile kadınların sağlık, güvenlik, turizm sektörlerinde gece 12 saate kadar çalıştırılabileceğine dikkat çeken Yokuş, “Buna bu sektörlerdeki taşeron işçileri de özellikle dahil edilmiş” dedi.

Binnur Zuhat Yokuş
Binnur Zuhat Yokuş

HÜKÜMETİN HESABI

 

“Her ne kadar fazla çalışma kadın işçinin yazılı onayı koşuluna bağlanmış ise de çalışma sürerken bunun bir anlamının olmayacağı ve işçinin yazılı onay vermek zorunda kalacağı bellidir” diyen Yokuş, “Bir yandan iş hayatına katılırken, diğer yandan ev işleri ve çocuk-yaşlı bakımını sırtlayan kadınların gece 12 saatlik çalışma zorunluluğu ile karşılaştığında bu durumu uzun süre devam ettiremeyeceği ve çalışma hayatından çekileceği açıktır. AKP hükümetinin hesabı tam da budur. Olabildiği kadar kadının iş hayatından çekilmesi, planladıkları mürteci sistemin temel koşuludur” ifadelerini kullandı.

 

 

‘KABULLENMEYECEĞİZ’

 

AKP hükümetinin işbaşında olduğu yıllarda hak tırpanlama sonucu 1 milyondan fazla kadının iş hayatından çekildiğini vurgulayan Yokuş, şunları söyledi: “Öte yandan çalışma zorunluluğu halinde böylesi ağır yükü üstlenen kadınların ağır hak ihlaline maruz kalacakları, sağlık sorunları yaşayacakları izahtan uzak ve vicdan yaralayıcıdır. Vatan Partisi olarak, bu tür ihlalleri kabullenmeyeceğimizi, her tür araçla mücadele edeceğimizi duyururuz. Partimizin hedeflediği milli hükümette kadının çalışma hayatına katılımı kolaylaştırılacak, ev işi ve diğer yükümlülükleri toplumsallaştırılacaktır.”