Genel Başkan Yardımcımız, Meclis Eski Başkanvekili Hasan Korkmazcan; Meclis Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile birlikte İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Türkiye’de Demokrasi Tarihimiz konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
İstanbul Aydın Üniversitesi’nin düzenlediği panelde Türkiye’de demokrasinin tarihsel olarak geçirdiği süreç ve bugün Türkiye’nin sorunları tartışıldı. İstanbul Aydın Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdulhaluk Çay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele öğretim görevlilerinin ve öğrencilerin yoğun ilgisi vardı.
Genel Başkan Yardımcımız Hasan Korkmazcan “Türkiye’de çok önemli bir birikim var. 4000 yıllık kurultaylar geleneği var. M.Ö 1750’den beri Türkler kurultaylar ile kendilerini yönetmektedir. Bu birikim kayıtsız şartsız teslim olmuş bir devletten yeni bir devletin yaratılmasını sağlamıştır. Bir devlet silahlarını bırakıyorsa tarih önünde yaşama hakkından vazgeçmiş demektir. Ancak Türklerin 4000 yıllık kurultay ve demokrasi geleneği özgür ve bağımsız yaşama iradesinin bu denli güçlü olmasını, kayıtsız ve şartsız teslim olmuş devletten yeni bir devlet yaratılmasını sağlayan milletin emperyalistlere isyanını sağlamıştır. Türk miletinin bağımsızlık mücadelesi Mazlum Milletlerde çok büyük yankılar uyandırmıştır. Bu yankı sayesinde Hindistan’da, Mısır’da ve diğer Mazlum Milletlerde Mustafa Kemal isimleri yeni doğan çocuklara verilmiştir.” diyerek tarihimizde demokrasinin yerini belirtti.
Türkiye’de demokrasi geleneğinin son dönemde yanlış noktalara çekildiğine de değinen Korkmazcan “Demokrasi kavga değil tartışma ve ortak doğruyu bulma ve onu kurallara bağlayarak milletin geleceğine yön verme rejimidir.Demokrasi kuralların varlığıyla olur. Bu kurallar Türk tarihinde töreler olarak adlandırılmıştır. Kurullarla gerçekleşir. Türk tarihinde kurultaylar ile gerçekleşmiştir. Esas amacına insanların ortak çıkarlarını birleştirmesiyle ulaşılır.”
Korkmazcan Türkiye’nin karşılaştığı sorunlara ve çözüme ilişkin ise“Türkiye bugün türlü badireler ile karşı karşıya iken 4000 yıllık tarihimizdeki bu köklü geleneğin uygulanışı ile sorunlar ve sıkıntılar atlatılabilir. Aksi takdirde bir insanın iki dudağının arasına veya oradan gelecek onaylara sıkıştırılan planlar ile Türkiye bu badireleri atlamaz. Demokrasinin önemi işte burada anlam kazanmaktadır.”
Gençlerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğinin altını çizen Korkmazcan “1965 yılında bizim İstanbul Üniversitesi Hukuk talebesi öğrencileri olarak yayınladığımız Kıbrıs meselesindeki çözümlerimiz bugün hala geçerliliğini korumaktadır. Kıbrıs’ta yaşadığımız sıkıntıların çözümünde başvurabileceğimiz çözümler içermektedir. Üniversite gençliği kendine güvenmelidir. Türkiye’nin sorunlarına bu sıralardan başlayarak çözümler üretebiliriz.” dedi.
Panel öğrencilerin sorularının ve konuşmacılara plaket takdim edilmesinin ardınından sona erdi