Günü 25 saate çıkardılar

Vatan Partisi örgütlerinde Perinçek için ‘100 bin imza seferberliği’ devam ediyor. Örgütler sabah 8 gece 12 arasında çalışıyor.

Tarih:

Vatan Partisi, Doğu Perinçek’in cumhurbaşkanı adaylığı için harıl harıl imza topluyor. Pendik ilçesinde çalışmaları izledik. Pendik’te imza verenler arasında Devlet Bahçeli’ye tepkili çok sayıda ülkücü var. Azımsanmayacak düzeyde imzacı da AKP ve CHP seçmeni.

 

Genç yaşlı, kadın erkek Pendik’in öncü birikimi her sabah 8.00’de Hatboyu caddesindeki ilçe binasında buluşuyor. İlk gelen çayı koyuyor. Çay suyu kaynarken Vatan Partililer güler yüzlü sıcak bir ‘merhaba’ ile birer ikişer kapıdan giriyor. Kulaklar Ulusal Kanal’da, haberlerde... Karınca gibi herkes işin bir ucundan tutuyor, sofra bir anda toplanıyor. Kahvaltı sofrasının gündemi imza çalışmaları ve seçimler.

 

Kahvaltının ardından önceki günü değerlendimek ve bugünü planlamak üzere toplantıya geçiliyor. Pendik’te 2 bine yakın kişi imza vermiş. İlçe seçim kuruluna imza verenlerin taşınması en önemli iş. İlçe Başkanı Mevlüt Usta, imza verenlerin aranması için kurulan ekibin 30 Nisan’dan itibaren genişletildiğini söylüyor. Öncü Gençlik’in çalışkan üyeleri arama ekibinin başına geçmiş. Gençler güler yüzlü, sempatik. Aytaç Öztürk, toplantıda ciddiyetle uyarıyor, “İmza verenleri aradığımızda gelecek kişinin hangi gün nasıl geleceğini kayıt altına almak çok önemli”.

 

 

GÜNDE 300’Ü AŞKIN TELEFON GÖRÜŞMESİ

 

Toplantının ardından arama ekibi telefonlara sarılıyor. Tek tek bütün imza verenler aranacak, zaman dar. Aytaç Öztürk, İstanbul Üniversitesi’nde sosyoloji öğrencisi. Umut Gör, Nişantaşı Üniversitesi’de tarih okuyor. Aytaç ve Umut 9 Mayıs’a kadar ilçeye kamp kurmuşlar. Umut, “Hafta içi 80, hafta sonu 160 Öncü Gençlik üyesi ilçe örgütlerimizin emrinde” diyor. Toplantıdan sonra imza masası açılana kadar üyeler, masalarda toplanan dilekçelerin sahiplerini aramaya başlıyor. İkameti başka ilçelerde olanlar tasnif edilip ilgili yere gönderiliyor. Bir ekip 21.00’e kadar arama yapıyor. “İyi günler, Vatan Partisi Pendik İlçe başkanlığından arıyorum. Adım Aytaç. Müsait misiniz? Genel Başkanımız Doğu Perinçek’in cumhurbaşkanı adayı olması için imza vermiştiniz. Duyarlılığınızdan ötürü teşekkür ederiz. Yüksek Seçim Kurulu önümüze bir engel koydu...”

 

Önceki gün 313 kişi arandı. Umut, telefon görüşmelerindeki ilgiyi anlattı: “Yüzde 80’i seçim kuruluna gideceği tarihi vererek, söz veriyor. Zaten neden imza verdiklerinin farkındalar. Yüksek Seçim Kurulu’nun kanunsuzca hareket ettiğinin bilincindeler. Geri kalan yüzde 20’nin büyük çoğunluğu telefonunu açmıyor. Olumsuz yanıt aldığımız çok az kişi var. Çoğunun gerekçesi ikamet. 4-9 Mayıs günleri arasında ikametinin olduğu yerde bulunamayacağı için imza veremiyor.” Saatler 12.00’yi gösterdiğinde masalarda görevli olanlar Kuşlu Park ve istasyon önünde yerlerini alıyor. Yine el birliğiyle çadır ve masalar kuruluyor. İmza masalarının çevresi bayrak ve parti flamalarıyla bayram yerine dönüşüyor.

 

 

‘BAHÇELİ, KÖYÜME MUHTAR OLAMAZ’

 

Pendik’te imza verenler arasında çok sayıda ülkücü var. Eski bir MHP’li olan Vatan Partisi üyesi Muzaffer Menteş “Ülkücü gençler, Bahçeli aldattı diyor, imza veriyor. Hemen karşımızdaki İyi Parti masasından da demokrasi adına gelip imza attılar” dedi. Muzaffer Menteş’in enerjisi yüzüne vurmuş. Dolmuşta, sokakta bildiri dağıta dağıta gelip gidiyor. Bindiği dolmuşta siyaset kürsüsü kuruluyor.

 

Biz masadayken eski bir ülkücü Vatan Partisi üyelerini tebrik etti, tereddüt etmeden imza verdi. İmza verirken de, “Bahçeli, benim köyüme muhtar olamaz. Gerçek milliyetçi Perinçek’in adaylığını destekliyorum” dedi. Pendik muhafazkar ağırlıklı. Masada görevli Orhan Özgün, muhafazakar kesimin ilgisini “Çok sayıda AKP seçmeni imza verdi. Kandırıldık, 16 yıldır oy veriyorum, yetti artık diyor, imza atıyor” diye anlattı.

 

Erdal Çimen, eski ilçe başkanı, yılların partilisi. “100 bin imza bize engel olamaz. Barikatlar bizi toparlar. Öyle de oldu. İlçe üyeleri daha da işe sarıldı” diyor. Hikmet Kırık, “İmza masasında imza vermem diyene ‘canın sağolsun’ diyoruz. Bir bakıyorum hemen arkasında başka vatandaş ona tepki olsun diye gelip imza atıyor” dedi.

 

İmza masaları akşam saat 19.00’da kapanıyor. Ama iş bitmiyor. Eş dost akraba ziyaretleri ve arama çalışmasının raporlanmasıyla çalışma gece yarısına kadar sürüyor. İlçenin ışıkları gece 00.30’a kadar yanıyor.

 

 

SEÇİM KURULUNUN ÖNÜ MİTİNG ALANINA DÖNÜŞECEK

 

Vatan Partisi Pendik İlçe Başkanı Mevlüt Usta, imza verenleri 4 Mayıs’ta ilçe seçim kurulunun önüne çağırdıklarını söyledi. Usta, çalışmaları anlattı: “Pendik muhafazakar ağırlıklı bir yer. Bütün partilerin tabanından imza çalışmasına ilgi var. Özellikle ABD’nin Suriye’ye saldırısından sonra AKP, CHP, MHP ve Saadet Partisi içinde ciddi bir tepki gelişti. AKP’nin ABD’yi desteklemesinin ardından AKP’liler, ‘Bunlar yanlış yapıyor, bir tek siz ABD’ye tavır aldınız’ diyerek imza verdiler. 20 ile 40 arasında arkadaşla her gün çalışıyoruz. Dört haftada 2 bine yakın dilekçe toplandı. 4’üne kadar 5 bin kişiye telefonla ulaşarak hazırlık yapacağız. İmza verenleri üç tur arayacağız. Halkımızı, ilçe seçim kurulluna ring usülü taşıyacak 15 kadar aracımız şimdiden hazır. 4 Mayıs günü saat 9.30’da seçim kurulunun önünü miting alanına çevireceğiz.”

 

 

55’LİK DELİKANLILAR

 

Hikmet Kırık, tersanede kaynak ustası. Eşi Gülfiraz Kırık’la Türkiye İşçi Köylü Partisi’nden bu yana Aydınlık hareketinin içinde. İki 55’lik delikanlı. Motorize ekip gibi yerlerinde duramıyorlar. Bakmışlar, hafta sonu Bostancı tarafında çok insan var. Doğu Perinçek’in resmi olan küçük imza masasını aldıkları gibi iskelede masa açmışlar. Telefona bağlanan iki küçük hoparlörle müzik işi de tamam. Bir iki derken 2 saatte 20 imza toplamışlar. Çevresinde Perinçekçi unvanı ile tanınan Hikmet Kırık, karı koca yaptıkları çalışmayı “Vatan savunmasını zafere ulaştıracak Doğu Perinçek için iki kişi bir ordu olduk” diye anlattı. Gemicilerle konuşurken bir de aşçıyla tanışmış. Ondan da imza isteyince aşçının İranlı olduğu ortaya çıkmış. Karı koca İranlılar, Perinçek hayranıymış. Hikmet Kırık’a ‘İran, Perinçek’in konuşmalarından cesaret alıyor. Ortadoğu’nun kurtulması için Perinçek’in cumhurbaşkanı olması gerek’ demiş ve imza vermiş.