Yargıtay'ın bozma kararının ardından görülen 235 sanıklı Ergenekon Davası, bugün İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmaya, tutuklu sanık Alparslan Aslan ile başka suçlardan tutuklu sanıklar Erhan Timuroğlu ve Bedirhan Şinal getirildi. 30'u aşkın tutuksuz sanık ve çok sayıda avukat da duruşmada hazır bulundu.
Duruşmada önceki celse savunmasını hazırlaması için süre verilen tutuklu sanık Bedirhan Şinal'in avukatı, mazeret dilekçesi sundu. Mahkeme, avukatın savunma hakkını kötüye kullandığı gerekçesiyle mazeretini reddetti. Daha sonra sanık Bedirhan Şinal, savunmasını yaptı. Şinal, "Ergenekon kumpastır. Ben de bu kumpasta kullanılan figürdüm. Ergenekon'un kumpas olduğunu itiraf edince FETÖ'cü hakimler bana ceza verip yıllarca içeride tuttular. 20 yıl hapis verdiler. Cumhuriyet saldırısıyla alakam yok. Vicdani bir karar verilsin. Bu sefer de kurban edilmemeyi diliyorum" dedi.
Duruşmada, sanık Bedirhan Şinal'in savunmasını yapması ile tüm savunmalar tamamlanmış oldu. Mahkeme Başkanı duruşmadaki sanıklara son sözlerini sordu.
Ergenekon Davası'nda tüm sanıkların son savunmalarını tamamlamasının ardından mahkeme heyeti, kararını açıklamak üzere 14.00’e kadar duruşmaya ara verdi.
ÖRGÜTSEL SUÇLARDAN BERAAT
Aranın ardından kararı açıklayan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, tüm sanıkların "silahlı örgüt kurmak, yönetmek, üyelik, yardım ve yataklık" suçlarından beraatına hükmetti.
Davanın tutuklu sanığı Alparslan Arslan, "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırken, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır, "Anayasa'yı ihlal" suçundan müebbet hapisle cezalandırıldı. Osman Yıldırım hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.
Vatan Partisi lideri Dr. Doğu Perinçek de tüm suçlardan beraat etti.
OLMAYAN BOMBALARDAN CEZA VERİLDİ
Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Emekli Astsubay Oktay Yıldırım ile Mehmet Demirtaş'a ise "tehlikeli madde bulundurmaktan" 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.
Ergenekon operasyonları, 12 Haziran 2007'de Ümraniye'deki bir evde bulunduğu iddia edilen bombalarla başlamıştı. Fakat sözü edilen bombaların gecekonduda bulunduğu ana ilişkin kamera kayıtları ve görgü tanıkları hiç ortaya çıkmadı. Silahlı Kuvvetler'deki uzmanların bombaları incelemek üzere istemesine rağmen, FETÖ'cüler incelemeye fırsat vermeden materyalleri imha etti. FETÖ'cü polislerin de hakimleri inandırmak için nasıl tutanak tutmaları gerektiğine ilişkin pazarlık yaptığı kayıtlar ortaya çıktı. Bütün bunlara rağmen Yıldırım ve Demirtaş'a 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Karar şimdi temyize götürülecek.