Dünya Partileri Pekin’de toplandı

Toplantıya, Genel Başkanımız Doğu Perinçek ve UAİB Başkan Yardımcımız Yunus Soner’den oluşan Parti heyetimiz de katılıyor.

Tarih:

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Beijing’de düzenlenen “Çin Komünist Partisi ve Dünya Siyasi Partileri Yüksek Düzey İstişare Toplantısı” bugün başlıyor. toplantı, “geleceğini paylaşan topluluk” başlığıyla kamuoyuna duyuruldu. 


Türkiye’den Vatan Partisi ve AKP katılıyor. Vatan Partisi heyeti, Genel Başkanımız Doğu Perinçek ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcımız Yunus Soner’den oluşuyor.

 


120 ÜLKEDEN 200’Ü AŞKIN PARTİ


Toplantıya 120 ülkeden 200’ü aşkın siyasi parti davetli. Çin haber ajansı Xinhua’ya açıklamalarda bulunan ÇKP Merkez Komite Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Guo Yezhou, toplantının açılışını Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Xi Jinping’in yapacağını duyurdu.


Guo, “Toplantı dünya partileri için eşit koşullarda iletişim kurma imkanı sağlayacak. Bu sayede partiler hükümetlerin ve insanlığın karşı karşıya olduğu sorunlarda bilgeliklerini paylaşarak çözümler arayacak” dedi. 


ÇKP’nin ilk defa dünya partileri ile yüksek istişare düzenlediğini vurgulayan Guo, “umarız ki partiler birbirlerinin hükümet ve siyaset tecrübelerinden öğrenir ve insanlığın geleceği ile ilgili temel konularda uzlaşma sağlanır” dedi.

 


EMEKLİ ÇİNLİ DİPLOMATLARLA YEMEK

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, toplantı öncesi Çin’in Türkiye’de görev yapmış emekli diplomatları ile yemek yedi. Yemeğe Çin Dışişleri Bakanlığı eski Güvenlik Genel Müdürü ve Türkiye Büyükelçisi Wu Keming, eski Türkiye Büyükelçisi Zhang Zhiliang, eski İstanbul Başkonsolosu Xu Kun ve eski Büyükelçilik Müsteşarı Kuang Shenyang katıldı.

 

Yemek öncesinde Çin diplomasisi dünyasında “ressam diplomat” olarak da tanınan Wu Keming, Perinçek’e kendi çizdiği bir tabloyu hediye etti ve şu ifadeyi kullandı: “Uzağı görmek için yükseğe çıkmak gerekir. Siz uzağı gördüğünüz için, size bu resmimi hediye ediyorum.”

 

Türkiye-Çin ilişkilerinin gelişimi ele alındığı yemeğe Vatan Partisi’nin Çin Temsilcisi Adnan Akfırat da katıldı.

 


VATAN PARTİSİ’NE ÇİN BASININDAN BÜYÜK İLGİ

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, toplantı öncesinde Çin basının yoğun ilgiliyle karşılaştı. Perinçek aynı gün önce Çin’in en çok okunan haber sitelerinden sohu.com’a röportaj verdi. Ardından da akşam saatlerinde Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcı Yunus Soner, Çin’in dünya çapında yayın yapan CGTN televizyonuna konuk oldu.

 

Diğer yandan Perinçek’in hazırladığı bildiri toplantıda katılımcılara sunuldu. Türkiye’nin Vatan Savaşı’nın anlatıldığı bildiride, 21. Yüzyıl’da Avrasya’da yeni bir uygarlığın oluştuğu vurgulanıyor.

 

Perinçek, Çin’de okuyan Türk öğrencilerle de bir buluşma gerçekleştirdi.