Doğu Perinçek: "Referandum Mehmetçiğe sırtını dönmektir"

Genel Başkanımız Doğu Perinçek Habertürk TV'de Didem Arslan Yılmaz’ın sunduğu Türkiye’nin Nabzı programına konuk oldu.

Tarih:

Genel Başkanımız Doğu Perinçek (2 Şubat 2017) Habertürk Televizyonu’nda Didem Arslan Yılmaz’ın sunuculuğunu yaptığı Türkiye’nin Nabzı adlı programa konuk oldu. Gazeteci Cem Küçük’ün de katıldığı programda başkanlık sisteminin içeriği ve Anayasa değişikliğine dair yapılacak olan referandum tartışıldı.

 

 

“Referandum Mehmetçiğe sırtını dönmektir”


Anayasa değişikliği üzerine başlayan tartışmada ilk sözü alan Doğu Perinçek “Patlatılan bombalarla, Türkiye bir kaos ortamına sokulmak isteniyor. Emperyalist odaklar ekonomi ve güvenlik kozlarını oynayarak Türkiye’de bir hükümet krizi yaratmaya çalışıyor. Referandum süreci ile birlikte patlayan bombalara, cephede savaşan Mehmetçiğimize sırtımızı dönüp 60 gün savaşlarına odaklanacağız. Sırtımızı Mehmetçiğe dönersek vatan savaşında birleşen milleti böleriz. Nisandan sonra Türkiye’nin önünde, vatan savaşında birleşen millet arasında saflaşma, bölünme tehlikesi vardır” dedi.
Doğu Perinçek “Terörle mücadele konusunda hükümete destek veriyoruz, halk terörle mücadele edilmesini istiyor ama başkanlık sistemi terörle mücadele konusunda birleşen halkı böler” diyerek teröre karşı mücadelenin topyekûn sürmesi gerektiği vurgusunu yaptı.

 

 

Cumhurbaşkanı Zayıflayacak


Perinçek sözlerine ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünü ettiği milli seferberliğe hizmet etmez. Zayıf meclis, zayıf hükümet, zayıf cumhurbaşkanı Türkiye’nin ihtiyacı değildir. Yönetimdeki zayıflık milleti ayrıştırır, böler. Ayrışma Anayasa değişikliği görüşmelerinde meclisten başladı, milletvekilleri birbirini yumrukladı.’ diyerek devam etti.

 

 

Cem Küçük: “Davutoğlu Cumhurbaşkanı ile uyumsuzdu”


Anayasa değişikliğinin yürürlük tarihi konusunda Doğu Perinçek ‘neden 2 yıl sonra yürürlüğe girecek olan değişiklik için şimdi oylama yapılıyor? Cumhurbaşkanı’nın partili olması şu an uygulanacak fakat geri kalan maddeler 2019’da uygulamaya girecek.’ sorusunu ortaya attı. Doğu Perinçek’in AKP açısından cumhurbaşkanının partili olması acil bir mesele, AKP kendi vekillerine güvenmiyor, meclisten korkuyor sözlerinin ardından Cem Küçük’ün “Ahmet Davutoğlu dönemindeki yürütmede çiftbaşlılık ve Cumhurbaşkanı-Başbakan arasındaki uyumsuzluğa” vurgu yapması ve “Ahmet Davutoğlu yerine keşke başbakan olsaydı” sözleri gözlerden kaçmadı.

 

 

Gazi Meclis, şehit meclis olur


Getirilmek istenen sistemin doğuracağı sonuçları dile getiren Doğu Perinçek ’Başkanlık sistemiyle hükümet meclis içinden değil cumhurbaşkanının seçtiği kişilerden oluşacak, başkanlık sistemi aksine bürokrasiyi daha da güçlendirecek. Meclisin hükümet üzerindeki denetimi, bakanların meclise karşı sorumluluğu ortadan kalkacak. Milletin iradesi ortadan kalkacak, hükümetin başı olan cumhurbaşkanı tek başına bakanları belirleyecek. Türkiye 1. Kurtuluş Savaşı’nı milli meclis ile verdi, şu anda 2. Kurtuluş Savaşı’nı veriyoruz bu savaşın öncüsü yine meclis olmalıdır. Bu tasarı savaşlara önderlik eden gazi meclisin elini kolunu kesecek, gazi meclis şehit meclis olacaktır. Cumhurbaşkanı yürütmenin başıdır ama milli hakimiyetin esas organı Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.’ dedi.

 

 

Önemli olan seçilmek değil, Milletin yararı


Cem Küçük’ün yeni sistem dahilinde bütün partilerin mecliste yer alabileceğini, bütün partilerin iktidar şansı olacağını, Perinçek’in daha kuvvetli bir iktidar adayı olacağını söylemesinin üzerine Doğu Perinçek “Ben seçilmeyi kişisel bir olay olarak görmüyorum, devletin ve milletin yararına kim seçilecekse o gelsin” diyerek cevap verdi.

 

 

Sistem ile Rejim aynı şeydir


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘milli seferberlik’ açıklamalarına atıf yapan Perinçek, ‘milli seferberlik milletin meclisinin yetkilerini elinden alarak değil, aksine güçlendirerek gerçekleşir’ dedi.


Evet diyen cenah tarafından sıkça dile getirilen ‘bu bir rejim değişikliği değil hükümet sistemi değişikliği’ tezinin Perinçek’e sorulmasına karşılık Perinçek ‘rejim ve sistem arasındaki fark, pabuçla ayakkabı arasındaki fark kadardır. Bu söylem AKP’nin laf oyunundan başka bir şey değildir’ ifadelerini kullandı.