Doğu Perinçek: "Guta’da katliam yapılıyor, diyenler, İsrail'in hizmetinde"

Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanı Adayımız Doğu Perinçek, Suriye devlet televizyonuna konuştu

Tarih:

Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanı Adayımız Doğu Perinçek’in

Suriye Devlet Televizyonu, Suriye Haber Televizyonu ve İran El-Alem Televizyonu ile Mülakatı

(26 Şubat 2018)

 

SORU : Türkiye’nin yürüttüğü Zeytin Dalı operasyonunun eksik bir yanı yok mu sizce?

 

DOĞU PERİNÇEK: Amerika ve piyonlarına karşı ön cephede şu anda Türkiye ve Suriye savaşıyor. O zaman bunlar el ele verecekler. Matematik bize şunu emrediyor; Türkiye artı Suriye bu savaşı kazanır. Türkiye’de Suriye’nin işbirliğine karşı koyabilecek bir kuvvet o sahada bulunmuyor. Askerî işbirliği dâhildir buna. O bakımdan şu anda harekât evet olumlu sonuçlar veriyor olabilir ama bu harekâtın en kesin en kısa şekilde zafere ulaşması için Türkiye ile Suriye’nin işbirliği yapması lazım. Emperyalizme karşı olan Türkiye ve Suriye’nin milli güçlerinin baskı yapmaları lazım, iki Hükümet birbirlerine yaklaşmalı. Biz Türkiye’de Tayyip Erdoğan yönetiminin Suriye’ye karşı olumsuz tavırlarıyla çok kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Mecburen bunu yapmak zorundalar, çünkü Türkiye’nin menfaati bunu gerektiriyor, Suriye’nin menfaati bunu gerektiriyor, kardeşlik, ticaret, güvenlik bunu gerektiriyor.

 

 

SORU : Sayın Beşar Esad YPG’yi terör örgütü ilan etti. Daha dün Sayın Erdoğan “Esad katildir” dedi. Bu söyleme devam ediyor.

 

DOĞU PERİNÇEK: Sayın Beşar Esad bugün insanlığın ön cephesinde Amerikan emperyalizmine karşı, İsrail Siyonizmine karşı kahramanca mücadele ediyor, o bakımdan gerçek bir vatanseverdir. Suriye devleti ve milletinin çıkarlarını kahramanca temsil etmektedir. O bakımdan Sayın Beşar Esad’a karşı bu tür değerlendirmelere kesinlikle biz katılmıyoruz. Türk milletinin ezici çoğunluğu da bizim gibi düşünüyor. Bununla Türkiye’de mücadele ediyoruz. Türkiye’de Suriye düşmanlığı uzun süre iktidarda kalamaz. Suriye’ye düşman olmak veyahut da Suriye ile anlaşmakta bir türlü kararlı tavra giremeyenler Türkiye’de hükümet mevzilerinden indirilirler. Türkiye onları sırtında taşımaz. O nedenle biz bu sürece bilimsel bakıyoruz. Türkiye çok büyük bir düşmanla karşı karşıya, Amerikan emperyalizmi gibi çok bir düşmanla karşı karşıya. Özellikle Mümbiç ve daha sonraki Doğu Fırat aşamalarında Amerika’nın gücünü daha etkili bir şekilde göreceğiz. O nedenle Türkiye elini Suriye’ye uzatmak zorunda. Uzatmayanları Türkiye bertaraf edecek.

 

 

SORU : Son zamanlarda ÖSO tartışması gündemde. Suriye’ye göre ÖSO terör örgütü biliyorsunuz. TSK ve ÖSO bu harekâtı yönetiyorlar. İkincisi, Suriye devleti “Türkiye bizim terör örgütü olarak ilan ettiğimiz bir örgütle işbirliği yapıyor bizim sınırımız içinde” olarak değerlendiriyor.

 

DOĞU PERİNÇEK: Afrin harekâtını Türk Silahlı Kuvvetleri yönetiyor. ÖSO burada bir unsur değil. TSK’nın emrindedir. Eğer ÖSO, TSK emrinde olmasa Amerika yanında olacak. TSK’nın emrinde olmasa ÖSO, PKK/PYD ile birlikte Türkiye ve Suriye’ye karşı savaşacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin onu kontrol altına almakla aslında Suriye’ye karşı düşmanlık yapmasını engellemiş oluyor. Fırat Kalkanı harekâtında da çok önemli bir tecrübe yaşadık. Bir kısım ÖSO kuvvetlerinin önemli bir kısmı Fırat harekâtı sonunda Suriye ordusuna katıldılar. Terörist olan bir gurup en sonunda Suriye’nin bütünlüğü içinde yer alacak. Burada şuna dikkat çekmek istiyorum ÖSO burada bir alet. Alet insanı yönetmez, insan aleti yönetir. Onun için CÖSO Türk ordusunu yönetmiyor, Türk ordusu ÖSO’yu yönetiyor. Amerika’nın kontrolünde olan bir araç Amerika’nın elinden alınıyor. En sonunda bu güç Suriye’nin birlik ve bütünlüğü içinde yer alacaktır veya Suriye ona kendi kanunlarını uygulayacaktır. Dolayısıyla ÖSO Suriye düşmanlığı yapamayacaktır. Bu açıdan yerinde ve faydalı bir olaydır.

 

 

SORU : Türkiye’de Doğu Guta haberleri birkaç gündür çok yoğun olarak basın yayın organlarında yer alıyor. Zeytin Dalı harekâtı Türkiye’ye karşı oluşan güvenlik tehdidine karşı yapılıyor. Doğu Guta da Şam’ın hemen yanında kırsal bölümünde ve her gün oradan Şam’a roket saldırıları vb. gerçekleşiyor. Ama Türkiye Afrin harekâtını böyle ele alırken Doğu Guta’ya böyle bakmıyor. Çok sayıda yanıltma haber de var. Aynı Türk ordusunun Afrin’de sivilleri katlettiği haberleri gibi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

DOĞU PERİNÇEK: Doğu Guta, Suriye’nin vatan savaşını verdiği en önemli cephelerinden biri. Suriye vatanını ABD ve İsrail’in terör örgütlerinden temizliyor. Bu vatan savaşının ön cephesinde Türkiye, ondan sonra Suriye var. Bir Türk vatanseverinin tutup ‘Beşar Esad Guta’da katliam yapıyor’ demesi onun Türk vatansever olmadığını gösterir. İsrail vatanseveri olsa, o da ne kadar vatansever olacak! Bir Siyonist ise ‘Guta’da katliam yapılıyor’ der. Bu tamamen İsrail’in, Suriye’ye yönelik siyonist saldırılarıyla bağlantılıdır. Biz hep Suriye’nin kuzey cephesinden bahsettik. Ancak Golan Tepeleri diye bilinen bir yer var. Su kaynaklarına sahip. Golan Tepeleri’nin bir kısmı İsrail tarafından işgal edilmiş durumda, bir kısmı da Suriye’nin elinde. İsrail, Suriye’nin Golan Tepeleri’ne hakim olduğu bölümü de işgal etmek istiyor. ‘Esad Guta’da katliam yapıyor’ diyenler, bu yalanları manşet yapanlar, Golan Tepeleri’nin tamamını işgal etmek isteyen İsrail’in hizmetindelerdir. Yalancıdırlar.

 

 

SORU : Türkiye, Suriye hükümetiyle işbirliği yapmalı diyenlere karşı, “Suriye’de Rusya ile işbirliği yapıyoruz, ayrıca Suriye hükümetiyle işbirliğine gerek yok” yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

DOĞU PERİNÇEK: Kıstas nedir? Suriye ile işbirliği. O nedenle “biz Suriye ile işbirliği yapmayız ama Rusya ile yapıyoruz, bu kâfi” yaklaşımı çok yanlış. Çünkü Rusya öyle görmüyor. Rusya da diyor ki “arkadaş sen Suriye ile işbirliği yap ki ben de sana güveniyim” o bakımdan o düşüncede olanların tavrı Türkiye’nin menfaatine değildir kesinlikle.

 

 

SORU : Son zamanlarda Türk ve Suriye istihbaratları arasında bir ilişki olduğu söyleniyor. Kesin bir bilgi yok ama Hakan Fidan’ın Suriye’de olduğu bilgileri konuşuluyor. Sizin bilgileriniz nedir?

 

DOĞU PERİNÇEK: Biz de sizin gibi bunu gazetelerden okuduk Ama böyle bir işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Doğruluğunu bilemiyoruz ama eninde sonunda doğru olacak. Olay oraya doğru gidiyor. Bizim hep beraber yapıcı olmamız lazım. Burada olumsuz tavcınlar var görüyoruz Ama bu olumsuz tavırlara karşı yapıcı tavırlar almamız lmazım. Çünkü hepimizin geleceği ile ilgigli bu işbirliği. Bizim Türk milletinin geleceğiyle çok sıkı ilgilidir. Suriye’nin geleceğiyle de ilgilidir. Onun için ben bütün Suriye milletini ve bütün Batı Asya milletlerini ve devletlerini bu konuda yapıcı tavır almaya davet ediyorum.

 

 

SORU : Suriye ordusuna yönelik birliklerin Afrin’e giriyor, girmek üzere olduğu haberleri çıkmaya başladı. Doğru mu değil mi hiç kimse teyit etmedi. Siz nasıl yorumluyorsunuz?

 

DOĞU PERİNÇEK: Suriye ordusunun oraya girdiğine dair bir bilgi yok. Ama bir takım sivil güçlerin oraya girdiği söyleniyor. Bir de PKK ve PYD’nin orada Türkiye ve Suriye’yi karşı karşıya getirmek için sanki Suriye ordusu giriyor ve iki ordu çarpışacak, karşı karşıya gelecek gibi haberleri var. Bunlara hepimizin dikkat etmesi gerekiyor. Tabii orası Suriye toprağı. Suriye ordusunun Suriye toprağına girmesi Türkiye’nin de yararına. Çünkü Türkiye’nin Afrin operasyonundaki gerekçesi nedir? Birincisi bu harekât Türkiye’nin güvenliği içindir. İkincisi de Suriye’nin toprak bütünlüğü içindir. Suriye’nin toprak bütünlüğü için olduğuna göre eninde sonunda oraya Suriye ordusu girecek ve Suriye ordusu girip orada PKK ve PYD’yi temizliyorsa bu Türkiye’nin de menfaatine. Zaten Dışişleri Bakanı da “Eğer PKK/PYD’yi temizleyeceklerse biz bundan memnuniyet duyarız” dedi. Bundan kaygılanacak bir şey yok. Biz bunu memnuniyetle karşılarız. Ama herhangi bir kışkırtmaya yer vermemek için anlaşarak girmek ve birbirini destekleyerek bu harekâtı düzenlenmesi son derece yerinde olur.