Doğu Perinçek CRI’ın sorularını yanıtladı

Genel Başkanımız Dr. Doğu Perinçek dünyanın en büyük medya gruplarından biri olan CRI’a (Çin Uluslararası Radyosu) röportaj verdi

Tarih:

1/3
2/3
3/3

Soru 1: 2021 İki Toplantısı 14. Beş Yıllık Planı ve 2035 hedeflerini belirleyecek. Sizce bu yılki iki toplantı ne anlam taşıyor? Sizi ilgilendiren konular var mı, açıklayabilir misiniz?

 

Yanıt 1: Çin Halk Cumhuriyeti’nin ekonomisi, güvenliği ve izleyeceği siyasetler, Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Çin ekonomisinin gelişmesi, gelişen ülkelere ve bu arada Türkiye’ye yeni ekonomik olanaklar sunmaktadır. Türkiye, Kuşak Yol’un doğal ortağıdır. 2035 yılına uzanan süreçte gelişmeyi paylaşmak, Türkiye ile Çin’in kalkınma ve refaha ilerleme süreçlerinin etkin yol göstericisi olacaktır.

 

 

Soru 2: Sizce dünya ve Türkiye iki toplantıdan ne bekliyor? Gelecekte Çin dünyada nasıl bir konumda bulunacak?

 

Yanıt 2: Londra’nın ünlü Standart Chartered Bankasının yaptığı projeksiyon çalışmasında, 2030 yılında Çin Halk Cumhuriyeti 64 trilyon dolarlık üretim ile Dünya Ekonomisinde birinci konumda olacak, Türkiye ise 9,1 Trilyon Dolar ile beşinci ekonomi konumuna yükselecek. Hindistan, Endonezya, Brezilya, Mısır ve Rusya gibi gelişen ülkeler de ilk 10 ekonomi içinde yer alacaklar. Yeni bir dünya oluşmaktadır. Çin, yükselen Asya uygarlığının önde gelen ülkesi olarak daha insancıl, daha kamucu, daha paylaşmacı, daha, aydınlık, daha adil ve barışçı bir dünyanın kurulmasında tarihsel bir role sahiptir.

 

 

Soru 3: 2021 aynı zamanda Çin-Türkiye diplomatik ilişkilerin kuruluşun 50. Yıldönümüdür. 2021’de ve pandemi sonrasında ikili ilişkiler nasıl geliştirilecek?

 

Yanıt 3: Pandemi, emperyalist-kapitalist sistemin krizini derinleştirdi ve çıkmaza girdiğini bütün boyutlarıyla sergiledi. İnsanlığın sorunları, özel mülkiyet ve bireysel çıkar sistemiyle çözülemeyecek boyutlardadır. Pandemi, bu gerçeği bütün insanlığın önüne bütün açıklığıyla sergiledi. Halkın refahı amacına yönelmek, kamuculuk, planlama, artık bütün insanlık için biricik çözümdür. İnsanlığın bu parlak geleceği, Türkiye-Çin ilişkilerinin gelişmesine yön veren perspektifi ortaya koyuyor. Türkiye ve Çin, yükselen kamucu uygarlığın etkin güçleri olarak, el ele vereceklerdir. 

 

 

Soru 4: 2021 yılı ÇKP’nin kuruluşunun 100. Yıldönümüdür. ÇKP’nin yüz yıllık tarihine ve Çin’de elde edilen sonuçlara ne diyorsunuz? Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yönetim düşüncelerini nasıl görüyorsunuz?

 

Yanıt 4: ÇKP, Asya Çağının öncülerinden Büyük Devrimci Mao Zedung önderliğindeki millî demokratik devrimde ve Çin gerçeğine dayanan sosyalizmi inşada kazandığı başarılarla insanlığa büyük tecrübeler kazandırdı. Dünyanın yoksul ülkeler kampındaki bir ülkede bağımsızlığı sağladı, halk iktidarını hayata geçirdi, yoksulluğu ortadan kaldırdı, milliyetleri kaynaştırdı ve Çin’i sağlam temeller üzerinde birleştirdi, Çin’i çok kısa bir zamanda insanlık için bir umut kaynağı haline getirdi. ÇKP Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jingping’in yönetim düşünceleri, bu başarı tarihinin yaratıcı bir değerlendirmesidir ve Çin’in önümüzdeki büyük başarılarının da yol göstericisidir.

 

Türkiye Vatan Partisi ile ÇKP arasındaki ilişkiler, elli yıllık sağlıklı bir temelde gelişiyor. Her iki partimiz, Doruğunda Bilimsel Sosyalizmin bulunduğu bilimin yol göstericiliğinde, halka güvenen, insanlığın büyük kamucu geleceğine yönelen, zorluklardan korkmayan, çetin mücadele geleneğini sürdürerek sınıfsız, sömürüsüz bir dünyanın kuruluşunda tarihî görevlerini yerine getireceklerdir. 

 

ÇKP’ye önümüzdeki yüzyıllarda engin başarılar diliyoruz.