Çin devlet televizyonu CCTV.com muhabiri Li Shouen, Genel Başkanımız Doğu Perinçek ile bir röportaj gerçekleştirdi. Yapılan röportaj şu şekilde:
“Çin Komünist Partisi (ÇKP)’nin, bu toplantıyı düzenleyerek diğer partileri kendi rotasına çekmeye çalıştığını düşünmek için hiçbir sebep olamaz. Çin liderliğinin, dünyanın girmekte olduğu yeni çağı daha iyi anlamak için dünya partileriyle fikir alışverişinde bulunma ihtiyacı hissettiği görünmektedir.” Bu sözler 30 Kasım-3 Aralık tarihlerinde Beijing’de düzenlenen ÇKP Dünya Siyasi Partileri Üst Düzey Diyalog Toplantısı’na katılan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e aittir.
CCTV.com’un bu toplantı çerçevesinde gerçekleştirdiği kapsamlı röportajda Perinçek, ÇKP Genel Sekreteri ve Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Xi Jinping’in toplantıda yaptığı açılış konuşmasından ve özellikle de “insanlığın ortak geleceği için bir toplum inşa etme” görüşünden çok etkilendiğini söyledi.
Perinçek, ÇKP’nin “paylaşarak gelişme” ve “tüm milletlerin beklentilerini ve kaderlerini birbiri ile ilişkilendirme, refah ve felaketleri birlikte paylaşma, yerküreyi uyum içinde bir aileye dönüştürme, insanlığın daha iyi bir hayat isteğini gerçeğe dönüştürme” düşüncelerini önererek, tüm ülkelere ve tüm dünya halklarına ümit vermekte olduğuna inandığını belirtiyor.
Perinçek, Çin’in 2016 yılında dünya ekonomisine katkısı %39 iken, ABD’nin katkısının %16 olması sebebiyle bugün ÇKP’nin dünyadaki prestijinin artmakta olduğunu düşünüyor. Şimdi, tüm dünyadaki siyasetçiler, felsefeciler, kültür insanları gözlerini dünya ekonomisinin, kültürünün ve yeniliğinin lokomotif gücü haline gelen Çin’e çeviriyor.
Perinçek, Çin ekonomisinin, kültürünün ve yeniliklerinin başarısının Fransa ve Almanya gibi ülkelerde, dünya çapındaki siyasetçiler, liderler üzerinde de etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Perinçek şöyle bir örnek veriyor: Almanya Eski Şansölyesi Helmut Schumidt, 1990’larda Çin üzerine ilk kitabını yazmıştı, insanlara Çin’e dikkat etmelerini söyleyerek 2014’te ayrıca iki kitap daha yayınlamıştı. Kitabında Schumidt, Avrupa’nın geleceği için karamsarlığını belirtirken, Çin’in geleceği için ise olumlu düşüncelerini belirterek, “sadece Çin ile temasta olarak Avrupa’nın geleceğini kurtarabiliriz” diyerek Çin’in yükseldiğini ve geleceğin yıldızı olduğunu belirtmişti.
Çin şu anda dünyadaki ikinci büyük ekonomi olmasına rağmen, Perinçek, ÇKP Dünya Siyasi Partileri Üst Düzey Diyalog Toplantısı’nda Xi Jinping’in delegelere söylediği şu sözlere olan inancını belirtiyor: “ÇKP dışarıdan gelişim modelleri ithal etmeyecek, Çin modelini de ihraç etmeyecek. Biz diğer ülkelerden Çin tecrübesini kopyalamalarını istemeyeceğiz. Ne kadar güçlenirse güçlensin, Çin hiçbir zaman genişlemek ve hegemonya peşinde olmayacak. Biz, dünyaya barış getirmek, küresel gelişime katkı yapmak, dünya düzenini sağlamak ve korumak amacıyla tüm dünya partilerine bize katılmaları isteğimizi belirtiyoruz”.
Perinçek, 1974 yılında Çin’in eski lideri Deng Xiaoping’in Birleşmiş Milletler’de “hiçbir zaman hegemonya peşinde olmama” sözünü verdiğini anımsattı. 40 yıl sonra, Xi aynı konumu vurguluyor, bu da Beijing’in bu çok önemli sözünü tuttuğunu ve gelecekte de tutacağını göstermekte.
Perinçek, Başkan Mao Zedong başta olmak üzere, Çin’in liderlerine duyduğu büyük saygıyı her zaman belirten, Çin’in eski bir dostu. 1975 yılından bugüne kadar, Çin’i resmi davet üzerine 12 kere ziyaret etti ve birçok köyü de dahil olmak üzere, hemen hemen her bölgesini gezdi. ÇKP liderliğinde Çinliler ’in gerçekleştirdiği büyük değişimleri ve büyük başarıları gözlemledi, tanıklık etti.