Doğu Perinçek Bozan Köyü'nden seslendi

"Verimli topraklara raylı sistem yapmak cinayettir"

Tarih:

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Eskişehir’in Bozan Köyü’nde düzenlenen Üretim Devrimi Kurultayı’nda üreticilerle buluştu.

 

Perinçek, Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi (URAYSİM) projesi kapsamında verimli arazilere kurulacak test rayları şebekesi projesinin yerini değiştirmek için mücadele eden üreticilerin sorunlarını dinledi, partisinin çözümlerini aktardı.

 

Kurultaya; Bozan Muhtarı Kenan Tatlıkatık, Bozan Sulama Kooperatifi Başkanı Beytullah Evcin, Bozan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Güven Kırgı, Bozan Sulama Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ali Baş, Alpu Belediye Meclis Üyesi Murat Ergenbaş, Ziraat Mühendisi Tuncay Oray katılarak konuşma yaptılar.

 

Kurultayın açılış konuşmasını yapan Vatan Partisi Eskişehir İl Başkanı Mustafa Erdönmez yaptı. Erdönmez, Alpu ovasının üretimin merkezi olduğunu belirterek, “Bozan, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayinin, hayvancılığın geliştiği ve Türkiye ekonomisine katkılar sunan bir merkezdir. Tarımsal üretimde girdi maliyetleri yükseldi, çiftçilerimizin kullandığı mazot, gübre ilaç... Bunlara üst üste zamlar geldi. Bu, üretimi baltalıyor. Bunların yanında arazimiz üzerinde, raylı sistemler merkezi diye bir proje geliştirilmeye çalışılıyor. Bu proje, buradaki tarımsal üretimi ve hayvancılığa darbe getirecektir.” dedi.

 

Kurultayda konuşma yapan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, URAYSİM projesi kapsamında Bozan köyünün verimli toprakları üzerinden Raylı Sistem geçecek olmasını eleştirerek, “Bu topraklar aynı zamanda şehit kanıyla sulanmış topraklar yani istiklal savaşımızın büyük mücadelelerinin geçtiği topraklar. Biz bu topraklara niye kan verdik? Niye can verdik? Niye şehit olduk? Ekelim diye, biçelim diye. Çünkü toprak ektiğin zaman biçtiğin zaman, koyun otlattığın zaman, sığır otlattığın zaman vatan olur. Ekmezsen, biçmezsen üretmezsen o toprağa vatan denmiyor. Biz bu Bozan ovasında ekmek istiyoruz, biçmek istiyoruz, hayvan otlatmak istiyoruz. Buraya raylı sistem yapmak cinayet.” dedi.

 

 

‘20 ÇEŞİT ÜRÜN YETİŞTİRİYORUZ’

 

Alpu Sulama Kooperatifi Başkanı Beytullah Evcin kurultayda yaptığı konuşmada bölge toprağının çok verimli olduğuna dikkat çekerek, “Eskilerin deyimiyle buraya adam eksen adam biter” dedi. Evcin, en önemli sorunlarının ilçelerine kurulmak istenen raylı sistem olduğunu belirterek, “Biz bu projeye karşı değiliz bizim tek isteğimiz projenin ikinci, üçüncü sınıf alanlara alınması. Bizim toprağımız çok kıymetli. Her türlü bitki yetişiyor burada. 20 çeşit ürün yetiştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 

‘İNSAN EVLADINI KATLEDER Mİ?’

 

Alpu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Güven Kırgı da dertlerini Ankara’ya anlatamadıkları dile getirerek, “ Bizim toprağımız katlediliyor. Biz tarımla geçinen kişileriz. Nüfusumuz, 3 bin 800’lerden bin 500’e düştü. Bu insanın içini acıtan bir durum. Raylı sistemlere biz karşı değiliz, alternatif arazi gösterdik. Gösterdiğimiz alana istediklerini yapsınlar. Bozan’ın en verimli arazisi buralar. İnsan evladını katleder mi?” dedi.

 

 

‘GENÇLERİ KAYBETMEK İSTEMİYORUZ’

 

Alpu Belediye Meclis Üyesi Murat Ergenbaş da “Bozan, insanıyla, hayvancılığıyla bir başka. Gençlerimizin, çoğunlukta olduğu bir mahalle. Bu gençleri kaybetmek istemiyoruz, şehre göndermek istemiyoruz” dedi.

 

Ziraat Mühendisi Tuncay Oray de çiftçilerin sorunlarını şöyle özetledi: “En büyük derdimiz girdi fiyatları. Çiftçi bir yıl uğraşıyor, tarlasına bakıyor, çocuğu gibi hep başında ama sattığı ürünün değerini alamıyor. Biz buğday tohumu satıyoruz. Buğday 2 bin 600, arpa 2bin 300, tohum 5 bin TL. Burada bir sıkıntı var. Sertifikalı tohum alamıyor çiftçi. Gübre fiyatları geçen yıl 3 bin bu sene 6 bin 800 TL. Çiftçi ürününün değerini alırsa daha çok para kazanır. Bir sene uğraşıyor başka bir geliri yok. Burası et ve sütte önde bir mahallemiz. Burada et olmazsa süt olmazsa olmaz. İkisi de para etmiyor.”

“RAYLI SİSTEMLER VERİMSİZ ARAZİLERE YAPILSIN”

 

Vatan Partisi Genel Başkanı kurultayda konuşan üreticilerin sorunlarını dinledi ve Bozan köyünün verimli topraklarına raylı sistem yapılmasını doğru bulmadığını söyledi. Perinçek, “Dünyada hangi ülke verimli toprağına götürüp raylı sistem yapar. Biz diyoruz ki, kıraç toprak var, taşlı toprak var, kenar araziler var, verimsiz araziler var raylı sistem oraya yapılsın. Bakın bütün tarih boyunca kentlerimizi bile yamaçlara kurmuşuzdur verimli arazi ziyan olmasın diye. O bakımdan bu verimli araziye raylı sistem kurulmasına isyan ediyoruz. Bunun mücadelesini yapacağız. Ulaştırma Bakanı’yla da Tarım Bakanı’yla da görüşüyoruz, konuşuyoruz, devam edeceğiz ve buraya gelmemizin sebebi de budur.” ifadelerini kullandı.

 

 

“VERİMLİ TOPRAKLARI ZİYAN EDEN HÜKÜMETLERLE TÜRKİYE BİR YERE VARAMAZ”

 

“Türkiye’nin verimli topraklarını mahvetmesi geleceğine karşı bir kasıttır” diyen Vatan Partisi Genel Başkanı, “Gelecekte insanımızı nasıl doyuracağız. 80 milyon olacak 100 milyon 120 milyon. Hükümete geldiğimiz zaman raylı sistemi sökeriz ve götürür kıraç topraklara o raylı sistemleri kurarız ve olacak bu. Verimli toprakları ziyan eden hükümetlerle Türkiye bir yere varamaz. Devlet, çiftçisini koruyacak destekleyecek. Buradaki bütün arkadaşlar ne kadar verici fedakar konuşmalar yaptılar. Biz bu milleti doyurmak istiyoruz diyorlar. Kendilerinden çok bu milleti düşünüyorlar. Bu sese kulak vermek lazım. Kulaklar bu sese tıkanamaz o zaman o kulaklar vicdansızdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan’ın da buradan bu sesi duymasını istiyoruz ve duyacak. Duyuracağız. Verimli topraklarımıza raylı sistem kurulamaz. Raylı sistem kurulmasın demiyoruz. Raylı sistemi kuralım ama kıraç araziye kuralım, alternatif araziye kuralım. Yazık etmeyelim bu verimli arazimize.” diye konuştu.

 

Vatan Partisi olarak tarımı desteklemeyi programımızın en baş maddelerinden biri kabul ediyoruz” diyen Doğu Perinçek, “Çiftçinin üretme şevkini kırdığınız zaman ne olacak ? Yarın üretmezse ne yapacaksın? Hep ziyanına, zararına üretim olmaz. Destekleri kaldırdıkları zaman Türkiye tarımı bu noktaya geldi. Tarımı hem destek akçalarıyla destekleyeceğiz hem de üreticiyi gümrüklerle koruyacağız. Bakın yeni alınan kararla hububat ithalinde gümrükleri kaldırdılar. Bunlar çok yanlış siyasetler. Ububat’ı dışarıdan ithal ettiğiniz zaman buradaki fiyatları düşünüyorsunuz. Fiyatları düşürmek için ithal ediyorsunuz. Amerikalı, Kanadalı devletler kendi üreticilerine büyük destekler veriyor. O nedenle onlar daha düşük fiyatlarla dünya piyasalarına girebiliyor. Bizim çiftçimiz o desteği almıyor, onlarla rekabet edemiyor. Gümrükleri de kaldırdığın zaman yabancı ürünler okyanus ötesinden geliyor. Kanada'dan buğday geliyor, Amerika'dan pamuk geliyor. Bunlar hep bizim çiftçimizin ürettiği ürünler.” dedi.

 

 

“TÜRKİYE’NİN EKONOMİ POLİTİKASININ MERKEZİNDE ÜRETİM OLACAK”

 

Türkiye’nin dış borcunun olmaması için üretim olması gerektiğini vurgulayan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “İthal ettiğin zaman dövizle ithal ediyorsun. Bu sefer dış ödemelerde açık oluyor, yama tutmuyor. Türkiye ekonomisi 500 milyar dolarlık bir borç batağı içine saplandı. Ama köylüyü desteklesrek, üreticiyi desteklersek, küçük-orta sanayicimizi, büyük sanayicimizi, üretenleri desteklersek o zaman dış ödemeler açığımız olmayacak, Türkiye döviz darboğazlarına girmeyecek, dolar yüzünden fiyatlar bu kadar yükselmeyecek. Onun için Türkiye'nin ekonomi politikasının merkezinde üretim devrimi olacak diyoruz. Bakın devrim diyoruz çünkü sorunlar o kadar büyümüş ki bunu ancak köklü kararlarla çözmek lazım.” ifadelerini kullandı.

 

 

İSTANBUL’A KANAL DEĞİL ANADOLU’YA SU

 

Ülkenin kaynaklarının üretime ayrılması gerektiğini vurgulayan Perinçek, “Kaynakları İstanbul kanalına ayırmayacağız, buralara ayıracağız, doğru yerlere ayıracağız. Kârlı olan da, verimli olan da, faydalı olan da bu. Bize dışarıdan dayatılan tercihler değil bu milletin bağından çıkan tercihler yapacağız kararlar vereceğiz.” dedi.

 

Vatan Partisi olarak İran ile görüştüklerini söyleyen Perinçek, “ Vatan Partisi olarak İran’ gittik. En büyük devlet büyükleri ile buluştuk. İran'da mazotun litresi 1 lira civarında, 60 kuruş. İran diyor ki; biz size diyor bunu 1 liradan verelim sizde vergi alın 2 lira olsun diyor, hadi bilemedin 3 lira olsun. Bunu yapsak bu tarım havalanmaz mı, uçmaz mı? 3 liradan mazot olsa? Ama bunu yapabilmek için akıllı bir dış politika gütmek lazım. Amerika'nın güdümünde değil, komşularımız İran’la, Irak’la, Suriye ile uyumlu bir dış politika. O zaman mazot da ucuzlar. Yani mazot ucuzlamaması aynı zamanda bir dış politika sorunudur. Bizim mazot, doğalgaz, petrol aldığımız komşularımız kim? Irak, İran, Azerbaycan ve Rusya. Bunlar petrol üreticileri, biz bunlarla aynı zamanda ortak kadere sahibiz. Burada huzur olursa orada huzur, orada huzur olursa burada huzur olur. Onun için tarımla dış politika arasında bağlantılar da var.” dedi.

 

 

“ÜRETİCİLERİN HÜKÜMETİNİ KURACAĞIZ”

 

“Üreten insanların olduğu mecliste doğru kararlar alınır” diyerek üreticilere seslenen Vatan Partisi Genel Başkanı, “Sizler ekmekte, biçmekte, hayvan otlatmakta, tarlayı sürmekte, gübre atmakta varsınız, traktörleri sürerken varsınız ama ben sizi hükümet yönetmekte de arıyorum orada da bulmak istiyorum sizi. Bu ülkenin bağrından çıkan eli nasırlı eli ekmek tutan insanlar ile kurulan meclisler doğru kararlar alır. Meclisimizde sizlerin temsilcileri olması lazım, bu sesin meclise girmesi lazım. Sizlerle üreticilerin hükümetini kuracağız. Türkiye'yi çalışanlar yönetsin, alın teri dökenler, dedeleri bu toprak için şehit düşmüş olanlar yönetsin.

 

Türkiye'de çiftçi sorunlarını çözen üreticilerin milli hükümeti buradan çıkacak. Türkiye büyük zorlukların içine girdi ama bu millet zorluklardan hep büyük çözümler ile çıkmıştır. Milletimize güveniyoruz, size güveniyoruz ve Türkiye devletine güveniyoruz. Kuracağımız Üreticilerin Milli Hükümeti’ne güveniyoruz.” diye konuştu.