Diyarbakır ailelerinin nöbetinde bir yıl geride kaldı

Vatan Partisi Öncü Kadın tüm yurtta eylemle destek olacak

Tarih:

Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Sekreteri Özlem Türker Oruç, çocuklarını PKK'dan kurtarmak için eylem yapan annelere destek için bütün il örgütlerinde eşzamanlı olarak basın açıklaması yapacaklarını ve temsili evlat nöbeti tutacaklarını açıkladı.

 

Diyarbakır’da annelerin evlatlarını terör örgütü PKK’nın elinden kurtarmak için 3 Eylül 2019’da HDP önünde başlattıkları oturma eylemi birinci yılını dolduruyor. İlk günden itibaren ailelerin yanında olan Vatan Partisi Öncü Kadın, Öncü Gençlik ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri 3 Eylül’de de ailelerin yanında olacak. Aydınlık’a konuşan Öncü Kadın Genel Sekreteri Özlem Türker Oruç, bütün il örgütlerinde eşzamanlı olarak basın açıklaması yapacaklarını ve temsili evlat nöbeti tutacaklarını açıkladı.

 

 

15 AİLE ÇOCUKLARINA KAVUŞTU


Hacire Akar oğlunu terör örgütü PKK’nın elinden kurtarmak için 22 Ağustos 2019’da PKK’nın siyasi ayağı HDP Diyarbakır İl Teşkilatı önünde oturma eylemi başlattı. Akar’ın eylemi başarılı oldu ve 24 Ağustos’ta oğlunu kurtardı. Hacire Akar’ın eylemini örnek alan annelerin evlatlarını terör örgütü PKK’nın elinden kurtarmak için 3 Eylül 2019’da HDP önünde başlattıkları oturma eylemi birinci yılını dolduruyor. Geçen sürede ailelerin sayısı 150’ye yükseldi, 15 aile çocuklarına kavuştu.

 

İlk günden itibaren ailelerin yanında olan Vatan Partisi Öncü Kadın, Öncü Gençlik ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri 3 Eylül’de de ailelerin yanında olacak. Öncü Kadın Genel Sekreteri Özlem Türker Oruç, yapacakları eylemin ayrıntılarını Aydınlık’a anlattı. Ailelerin eylemini emperyalizme karşı bir başkaldırı olarak değerlendiren Oruç, “Kalbimiz onlarla atıyor” dedi. Yurt çapında tüm örgütlerin eşzamanlı olarak temsili evlat nöbetleri tutacaklarını belirten Oruç şunları söyledi:

 

 

'EMPERYALİZME BAŞKALDIRI'


“Tam bir yılı dolduruyorlar. Tek talepleri çocuklarını almak. Bu da en doğal hakları. Diyarbakır’daki birinci yıl eylemine temsili bir heyetle katılacağız. 3 Eylül'de de tüm Türkiye’de de eşzamanlı basın toplantısı ardından il örgütlerimizin önünde temsili evlat nöbetleri tutacağız.

 

“Bu sadece bir eylem değil. Bu başlı başına bir direniş. Emperyalizme karşı bir başkaldırı. Türkiye’nin önünde duran en büyük sorunlardan biri, PKK HDP problemi. Buna karşı dik bir duruş. Oradaki ailelerin HDP ile PKK’nın birbirine eş olduğunu görmeleri ve çocuklarına anne baba olarak tekrar kavuşma ümidiyle orada olmaları da ayrı bir önem içeriyor. Ailelerin eylemi büyük bir kararlılık gösteriyor. Etkilerini de görüyoruz. Türkiye için çok önemli bir eylem. Ailelerimizin en insani ihtiyaçları, hayalleri var: istedikleri gibi yetiştirmek, istedikleri üniversiteye göndermek gibi. Bu hayalleri HDP tarafından ellerinden alınmış. Çocuklarının Amerika’nın piyonu olduğunu da biliyorlar. Kalbimiz onlarla beraber atıyor. Biz sürekli onlarla görüşüyoruz zaten. Devamlı oradayız her zaman yanlarındayız.”

 

 

HACİRE ANNE ŞİMDİ TORUNUNU SEVİYOR


Evlatlarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan ve il başkanlığı önünde oturma eylemini bir yıldır sürdüren Diyarbakır annelerine örnek olan ve eylemiyle sembol haline gelen Hacire Akar'ın terörün pençesinden kurtarıp evlendirdiği oğlu Mehmet'in bir erkek çocuğu dünyaya geldi.

 

Evladını terör örgütü PKK'dan kurtaran Hacire anne, şimdi torun sevinci yaşıyor.

Diyarbakır'da geçen yıl, merkez Sur ilçesindeki bir mahallede yaşayan anne Hacire Akar, nişanlı oğlu Mehmet Akar'ın düğün hazırlıklarını yapmaya başladı. Evladını evlendirmenin hayalini kuran Akar, oğlundan 2 gün boyunca haber alamayınca polis merkezine giderek kayıp müracaatında bulundu. Daha sonra oğlunun telefonunu inceleyen Akar, HDP'den gelen mesajlardan dolayı, oğlunun partililer aracılığıyla dağa kaçırıldığını düşünerek, beraberinde 2 yakını kadınla soluğu HDP il binası önünde aldı. Bazı HDP'lilerle tartışan Akar, camını kırdığı parti binasının önünde 22 Ağustos 2019'da oturma eylemine başladı. Acılı annenin HDP'li bazı görevlilerce tartıştığı ve parti binasının camını kırdığı anlar, güvenlik kameralarınca görüntülendi.

 

Gece gündüz parti binası önünde oturma eylemi yapan anne Hacire Akar ile ona destek veren kadınların bazı HDP'lilerin saldırısına uğradığı anlar da güvenlik kamerasınca kaydedildi.

 

HDP'liler hakkında suç duyurusunda bulunan anne Akar'ın başvurusunun ardından İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince oluşturulan özel ekip, Mehmet Akar'ı bulmak için titiz bir çalışma yürüttü. Kentin caddelerindeki güvenlik kameralarının görüntülerini ve HTS baz istasyonu analiz raporlarını tek tek inceleyen polis, ulaştığı Mehmet Akar'ı annesi Hacire Akar ile buluşturdu.

 

Emniyette oğluyla kucaklaşan anne Akar, “Ailelere de tavsiyem çocukları dağa kaçırıldığı zaman gidip HDP önünde oturup eylem yapsınlar. Diğer oğlumu da onlar kandırıp kaçırdı ve öldürüldü. Ondan sonra 40 gün yeme içmeden kesildim, bana böyle bir acı yaşattılar. Çocukları kaçırılan aileler, anne ve babalar korkmasın, cesaretli şekilde HDP önüne gidip çocuklarını istesin. Çocukları dağa giden aileler mutlaka gelip HDP önünde eylem yapsın” dedi.

 

 

15'İ EVLADINA KAVUŞTU


Hacire Akar'ın, kurtardığı oğlu Mehmet Akar, 19 Ekim 2019'da düzenlenen düğünde, nişanlısı Kader ile hayatını birleştirdi. Mehmet, bu yıl baba oldu. Erkek torun sahibi olan Hacire Akar, örnek mücadelesiyle birçok aileye de umut verdi.

 

Benzer acıyı yaşayan, yüreği evladına duyduğu özlemle yanan annelerden Fevziye Çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayşegül Biçer de 3 Eylül 2019'da HDP il binası önünde oturma eylemi başlattı. Bir yılı dolduran oturma eylemine katılan aile sayısı 150 oldu. Ailelerden 15'i de bu mücadele sayesinde terör örgütü PKK'dan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan evladına sarıldı.