Dersim’i bir de Teori’den okuyun

Hedefleri Dersim değil, Dersim üzerinden Cumhuriyet Devrimi’ydi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in konuşmasını bahane ettiler. Cumhuriyet’e karşı bir linç kampanyası başlattılar. Cumhuriyet’in derebeylikle çatışmasında Ortaçağ kalıntıları yanında yer ald...

Tarih:

Hedefleri Dersim değil, Dersim üzerinden Cumhuriyet Devrimi’ydi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in konuşmasını bahane ettiler. Cumhuriyet’e karşı bir linç kampanyası başlattılar. Cumhuriyet’in derebeylikle çatışmasında Ortaçağ kalıntıları yanında yer aldılar.

Teori, Şubat sayısını “Dersim Dosyası”na ayırmış. Dersim isyanı üzerine üretilen yalanlara cevap veriyor. Arslan Kılıç, Bayram Yurtçiçek, M. Bedri Gültekin ve M. Erman Aslanoğlu’nun inceleme ve araştırmaları bu konuda ufkumuzu açıyor.

Hasan Pulur da 3 Şubat 2010 günlü yazısını bu konuya ayırmış. Pulur şöyle diyor:
“Teori” dergisinin Şubat sayısını okuyanlar “Dersim olayı”nın iç yüzünü öğrenirler.
Nedir Dersim olayı? Mehmet Bedri Gültekin o kadar açık anlatıyor ki: “Önce şu gerçeği saptayalım. 1938 Dersim İsyanı; genel olarak ele alındığında; modern, antiemperyalist, devrimci cumhuriyet ile bölgenin feodal güçleri arasındaki bir çatışmadır. Burada tarihsel olarak ileri ve haklı konumda olan, cumhuriyettir. Feodal yağma düzenini sürdürmek isteyen yerel feodaller değil. Nitekim o yıllarda Komünist Enternasyonel’in yayın organında yapılan değerlendirmeler de bu yöndedir.
1938 Dersim olayından geriye kalan en önemli mesaj, isyancılara karşı devletin verdiği mücadele değil, isyancıyla halkı ayırt etmeme ve uygulanan şiddet oldu. Dersim isyanından çıkarılacak en önemli ders şudur: Halkla birleşmeden gericilikle mücadele edilemez. İsyanı bastıracağım diye halka uygulanan şiddet ise, emperyalistlerin ve gericilerin elinde ülkeye karşı kullanılan bir koz olmanın ötesine geçemez. Nitekim aradan 60 yıl geçtikten sonra bugün yaşadığımız gerçek budur.”