Anayasa Forumu Düşünce ve Eylem Topluluğu'nun ‘Milli Anayasa Forumu’ Denizli toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, çeşitli toplantılarda sonuç bildirisi olarak Anayasa’nın bazı maddelerinin değiştirilmemesi için kararlar alındığını belirterek oylama yaptırdı.
TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Dışişleri eski Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ve İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun çağrısı üzerine oluşturulan “Milli Anayasa Forumu” nun Denizli Toplantısı Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirildi.
Yoğun katılımın olduğu Milli Anayasa Forumunu Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şube Başkanı Gülizar Biçer Karaca yönetirken, konuşmacı olarak İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Hasan Basri Özbey, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu ve Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan katıldı. Foruma konuşmacı olarak katılması planlanan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, meclis çalışmalarından dolayı katılamazken, forumun ilk konuşmacısı İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Hasan Basri Özbey’di.
Forumda, CHP, İşçi Partisi, DSP, Türk-İş, Tek Gıda İş Sendikası, Eğitim İş Sendikası, ADD, Türk Ocağı, Ziraat Odası,TGB, CKD, Altı Nokta Körler Derneği il başkanları da birer konuşma yaptılar.
Özbey, Türkiye’deki mevcut durumdan bahsederek başladığı konuşmasında Türkiye’nin Atatürk Cumhuriyetini kaybettiğini belirterek, “AKP iktidarı, Cumhuriyeti yıkarak kurduğu Mafya-Tarikat-Gladyo rejiminin hukukunu yeni anayasa ile dayatmaktadır. TBMM’yi artık milletin meclisi olmaktan çıkartan uygulamalarla çıkartılan, aydınlanmacı, laik eğitimin yerine ortaçağın eğitimini getiren, yeni eğitim sistemini Tayyip Erdoğanlar 28 Şubat’ın son izini de sildik diyerek kutlamaktalar. Silinen Atatürk Devriminin izleridir. 28 Şubat, Atatürk Devrimini bin yıllık kararlılıkla savunmaktır. 28 Şubat, aydınlanmayı, bilimi, laikliği savunmaktır. Geçen yasanın ardından Diyanet İşleri Başkanı 88 yıllık kavgaya son verdik dedi. AKP'nin yerel seçimlerde sloganı vardı. 84 yıllık karanlığa karşı elele diye. Bu 4+4+4 diye milletimize dayatılan ve Türk milli eğitimini artık milli olmaktan çıkartan, ortaçağ eğitimi haline getiren uygulamanın özeti, 88 yıllık Atatürk Cumhuriyetimizin karşı devrim ile yokedilmesinin son adımıdır” dedi.
Hasan Basri Özbey, anayasaların, mevcut durumun tespitinin yazılı hale getirilmesi olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ancak gayrımeşru olan AKP'Nin bunu yapamayacağını dile getiren Özbey, şöyle konuştu:
"Yeni anayasa sürecine gelin cepheden karşı çıkalım. AKP'yle Türkiye'de özgürlükçü, Atatürkçü, ilerici bir anayasa yapmamız mümkün değil...Kimi dostlarımız, kimi iyi niyetli insanlarımızın bu sürece dahil olarak anayasada özgürlükçü, demokratik hükümler koyma çabası içinde olduklarını görüyoruz. Öncelikle bu ham hayalden kurtulmak gerektiğini düşünüyoruz."
Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, toplumun önüne hukuk çerçevesinde bilimsel niteliği olan bir metinle çıkılması gerektiğini belirterek, yeni anayasa ile değiştirilmesi düşünülen maddelerle ilgili olarak hukukçularında haberdar olmadığını söyledi.
Forumun son konuşmacısı İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu oldu. Alemdaroğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan CHP ve MHP’nin derhal çekilmesini isteyerek, çeşitli toplantılarda Anayasa’nın değiştirilmemesi gereken maddeleri konusunda kararlar alınıp oylamalar yaptırdığını belirterek, okuduğu bazı maddelerin değiştirilip değiştirilmemesi konusunda oylama yaptı.