Danıştay Başkanı: Yargıya uyun!

Danıştay Başkanı Çörtoğlu, ilk konuşmasında hükümete işte böyle sert çıktı: "Laikliğin tanımı açık ve nettir. İdare, yargının kararlarına uymuyor. Her iktidarın kadroları değiştirmesi, kamu yönetiminde istikrarı bozuyor"

AKP hükümeti, Anayasa Mahkemesi v...

Tarih:

Danıştay Başkanı Çörtoğlu, ilk konuşmasında hükümete işte böyle sert çıktı: "Laikliğin tanımı açık ve nettir. İdare, yargının kararlarına uymuyor. Her iktidarın kadroları değiştirmesi, kamu yönetiminde istikrarı bozuyor"

AKP hükümeti, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’dan sonra Danıştay tarafından da sert biçimde uyarıldı.
Danıştay Başkanlığı koltuğuna 9 gün önce oturan Sumru Çörtoğlu, Danıştay'ın 138. Kuruluş Yıldönümü Töreni'nde hükümete sert eleştiriler yöneltti. Danıştay'ın hükümet icraatını engellediği eleştirisine tepki gösteren Çörtoğlu, son olarak TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın gündeme getirdiği laikliğin tanımının Anayasa'da açık ve net olduğunu vurguladı.

Çörtoğlu şu mesajları verdi:
*HUKUKİ İCRAAT ENGELLENMEZ: Erkler arasındaki dengenin ve medeni işbölümünün bozulması, toplum hayatında huzursuzluğa, devlet yönetiminde sorunlara ve güven bunalımına yol açar. İdarenin keyfiliğe yönelmesinin engellenmesi, hukukun üstünlüğü ancak yargı denetimi ile sağlanabilir. Danıştay, hukuka uygun icraata engel olmamakta, hukuka bağlılığı sağlamayı amaçlamaktadır. Haklılık payı bulunmayan eleştiriler hukukun üstünlüğü konusundaki anlayış farkından kaynaklanmaktadır. (Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın icraatı engellediğini savunmuştu).

*İRTİCA VE BÖLÜCÜLÜK TEHDİT: Irk esasına dayanmayan Türklük kavramı, birleştirici bir unsurdur. İç ve dış kaynakların desteklediği irtica ve bölücülük devletin varlığını tehdit etmektedir. Din ve vicdan özgürlüğü kapsamına girmeyen, anayasal düzeni hedef alan irticai oluşumlar bulunmaktadır.

*İDARE KARARLARA UYMUYOR: İdare, takdir hakkı olmamasına rağmen bazı yargı kararlarını geciktirerek uygulamamaktadır. Sorumluların da hukuki ve cezai sorumluluğu doğmaktadır.

*BAĞIMSIZLIK YERLEŞMEDİ: Yargı dışı güçler, yargı faaliyetini kontrol etme eğiliminde. Son dönemdeki tartışmalar yargı bağımsızlığının yerleşmediğini göstermektedir.

*HEDEF GÖSTERİLİYORUZ: (Bazı İslamcı gazetelerdeki yayınları ima ederek) Kimi kararlara karşı duyulan memnuniyetsizlik eleştiri sınırlarını aşmış, karara katılan üyelerin bilgi ve fotoğraflarına yer verilerek hedef gösterme girişimine dönüşmüştür.

*HÜKÜMETLERİN ALIŞKANLIKLARI: Bir Danıştay dairesi ayda 7 bin dosyaya bakmaktadır. İçtihatlara rağmen idarenin aynı konuların yargı önüne gelmesine neden olan davranma alışkanlığını sürdürmesi bunda etkilidir.

*KADROLAŞMA İSTİKRARI BOZUYOR: Her iktidar değişikliğinde yönetici kadrolar da değiştirilmektedir. Yetişmiş kamu görevlilerini hizmetten soğutan uygulama, kamu yönetiminin istikrarını da bozmaktadır.

*LAİKLİĞİN TANIMI NET: Anayasa'da laiklikten ne anlaşılması gerektiği açık ve net şekilde ortaya konulmuştur. Laiklik ilkesi ödün verilmeden uygulanmalıdır. Din, devlet işlerinde etkili ve egemen olamaz. Devletin toplumsal, siyasal ve ekonomik yapısı, dini kurallara dayandırılamaz.

*DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SINIRI: Din özgürlüğü iç dünyaya ilişkin ve sınırsızdır. Anayasal sınırlamalar, ancak dinin bireyin manevi alanının dışına çıkarak toplumsal yaşamı etkileyen eylem ve davranışlara dönüşmesi durumunda, laiklik ilkesinin gereği olarak yapılabilir.

*İMAM HATİP MESAJI: Farklı dünya görüşlerine sahip insanların yetişmesini amaçlayan ikili eğitimin sakıncaları Kurtuluş Savaşı yıllarında görülmüş, eğitim-öğretimde birlik ilkesi 1924'te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile getirilmiştir. Devrimlerin temel ilkelerinden olan ilkeyi tartışılır hale getirilmesini doğru bulmuyoruz.