"Çin, CIA’nın ‘mücahit’leriyle mücadele ediyor"

Çin Temsilcimiz Adnan Akfırat, Çin’de yaşanan olağanüstü halin nedeninin gericilikle mücadele olduğunu vurguladı

Tarih:

Yazar Turgay Tüfekçioğlu, Ulusal Kanal’da katıldığı programda, Çin’in Uygurlara soykırım uyguladığını ve Uygur kültürünü yok etmek istediğini savundu.

 

Vatan Partisi Çin Temsilcisi Adnan Akfırat ise Türkiye’nin FETÖ’yle mücadelesini hatırlatarak, Çin’de yaşanan olağanüstü halin nedeninin gericilikle mücadele olduğunu vurguladı

 

Çin’in Sinciang Özerk Bölgesi’nde Uygurlara soykırım yapıldığı iddiaları Ulusal Kanal’da tartışıldı. Çağdaş Cengiz’in sunduğu Ulusal Özel programına araştırmacı-yazar Turgay Tüfekçioğlu ve Vatan Partisi Çin Temsilcisi Adnan Akfırat konuk oldu.

 

 

‘AYRILIKÇILAR ABD DESTEKLİYOR’

 

Turgay Tüfekçioğlu konuşmasında Çin’in Uygurlara soykırım uyguladığını ve Uygur kültürünü yok etmeye çalıştığını savundu. Tüfekçioğlu, Uygur kızlarının Çinlilerle zorla evlendirildiğini, üç milyon kişinin toplama kamplarında tutuklu olduğunu, Türkiye’ye gelen Uygurların tutuklandığını, Uygur bölgelerine doğalgaz bile verilmediğini iddia etti.


Daha önce bölgeye hiç gitmediğini söyleyen Tüfeçioğlu’nun iddialarına sekiz yıldır Şanghay’da yaşayan Adnan Akfırat yanıt verdi. Tüfekçioğlu’nun savunduğu bilgilerin gerçek dışı olduğunu belirten Akfırat, Çin’in soykırım yapmadığını, gericilikle mücadele ettiğini vurguladı. Akfırat, gericilikle mücadelenin desteklenmesi gerektiğini, Çin’de son 23 aydır terör saldırısı olmadığını ifade etti. Bölgede 11 milyon Uygur yaşadığını belirten Akfırat, 3-5 milyon kişinin kamplarda tutulmasının gerçekçi de olmadığını belirtti. Çin’in de Türkiye gibi terörle parçalanma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, ayrılıkçıların Amerikan Demokrasi Vakfı (NED) tarafından desteklendiğini söyledi.

 

 

‘AKRABALIK YASASI DİYE BİR YASA YOK’

 

Akfırat şöyle devam etti, “Türkiye’de Kore harbine kadar Uygur meselesi yoktu. Orada ne işimiz var sorusu sorulunca CIA ‘Komünist Çin, soydaşlarımızı eziyor’ yalanını çıkardı. 1954’te İsa Yusuf Alptekin de Suudi Arabistan’dan getirilerek bu kampanyanın parçası yapıldı. O dönemde kurulan Şarki Türkistan Cumhuriyeti’ne Atatürk de iddia edilenin aksine mesafeli davranmış, ‘Bu İngiltere’nin oyunudur’ demişti.

 

“Kamplarda meslek edindirmek, Çin kültürünü, anayasasını öğretmek amacıyla eğitimler veriliyor. Akrabalık yasası diye bir yasa da yok. Ben 2004’ten beri hemen her yıl Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’ne giderim. Uygur ayrılıkçıları Gladyo faaliyeti içerisindedir. Mesela NED 2017’de, Uygur İnsan Hakları Projesine 240 bin dolar verdi.”

 

 

‘BÖLGEDE 40 BİN CAMİ VAR’

 

Akfırat, Çin’de ibadethanelerin yasaklandığı iddiasına da “Bölgede 40 bin cami var. Ben de gittim namaz kıldım. Türkiye’deki gibi temiz değil, eleştirdim de bunu. Ama adı Muhammed olanlar kamplara alınıyor diye bir şey yok” dedi. Türkiye’de de FETÖ’yle mücadele edildiğini, Çin’de yaşanan olağanüstü halin nedeninin gericilikle mücadele olduğunu vurgulayan Akfırat, Uygurların haklarının korunması için Türkiye’nin bağımsız olması, ABD’nin Çin’i parçalama görevini reddetmesi gerektiğini, bu sayede Türkiye’nin bu konuda daha etkin rol oynayabileceğini belirtti.