Çiftçiler Vatan Partisi'ni ziyaret etti, çözüm istedi

Türkiye Çiftçi Dayanışması Platformu Başkanı Ömer Sarı ve beraberindeki heyet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i ziyaret etti

Tarih:

Perinçek’i ziyaret eden Türkiye Çiftçi Dayanışması Platformu Başkanı Ömer Sarı ve beraberindeki heyet çiftçilerin içinde bulunduğu durumu anlatarak sorunlarına çözüm bulunmasını istediler. Sarı görüşmede yaptığı konuşmada, çiftçilerin yaklaşık 2 yıldır para kazanamadığını kaydederek, “Çiftçiler ürettikleri ürünleri maliyetine satmak zorunda kaldı. Hatta birçok üründe zararına satış yaptı. Bu nedenle borçlarını ödeyemedi. Tarım Kredi'ye, Ziraat Bankası'na, Denizbank’a, ilaç ve gübre aldıkları esnafa borçlar birikti” dedi.

 

 

“TALEPLERİMİZ KARŞILANMIYOR”


Sorunlarının çözülmesi için 6 ayda 10 kez Ankara’ya geldiklerini ve hiçbir kurumdan çözüm bulamadıklarını kaydeden Sarı, “Tarım Bakanlığı ile görüştük, milletvekilleri ile görüştük, hiçbir talebimiz karşılanmadı. Kendi aramızda acaba oyun içinde oyun mu var diyoruz. Birileri acaba biriniz gidin çiftçilerin girdilerine yüzde 100 zam yapın, acilen haciz uygulayın mı diyor. Ömrümde Tarım Kredi’nin çiftçisini haczettiğini görmedim. Traktörler haczedilmeye başladı. Cumhurbaşkanına yanlış bilgi verip yanıltıldığını düşünmeye başladık.” ifadelerini kullandı.

 

 

“CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ”


Alınan bazı kararlarla yapılan iyileştirmenin soruna çözüm olmadığını vurgulayan Sarı şunları söyledi: “Çiftçi taksitlerini mi ödesin, esnafa olan borcunu mu kapatsın, ertelenen borcunu mu ödesin... Yoksa artan girdi maliyetlerini mi karşılasın, evini mi geçindirsin? İçimizde tüm siyasi partilere gönül vermiş arkadaşlarımız var, bu insanlara eğlenmeyi tatile gitmeyi hakir mi görüyorsunuz? Sizin giydiğiniz ayakkabıda çiftçinin emeği var. Bizi aşağılanarak bugünlere geldik. Meclis'e gittiğimizde iktidar partisinden muhatap bulamadık. Cumhurbaşkanımız yalnız, kesinlikle yalnız. Etrafındaki insanlar Cumhurbaşkanı’na ulaşmamamız için her şeyi yapıyor. Cumhurbaşkanı’na hedef olan 2023’ü göstermeyecekler, çiftçilerimizle Cumhurbaşkanı’nın gönül bağını koparmaya çalışıyorlar. Biz çiftçilerin temsilcisi olarak Cumhurbaşkanımız ile görüşmek istiyoruz.”

 

 

“FAİZE BOĞULDUK”


“Çiftçiyi faize boğdular” diyen Sarı “Biz yüksek faizli yapılandırma istemiyoruz. Yüzde 41’e varan oranlarla bizi faize boğdular. Cumhurbaşkanı ‘faize karşıyım' dedikçe faiz yüklediler. Benim kendi yaşadığım bölgede en az 500 tane hacizli dosya var. Bu yapılandırma bizim için yapılandırma değil, kandırmaca, aldatmaca. Faizler silinmeli, hacizler durdurulmalı, borçların anaparası 5 taksite bölünmeli, ödeme için bir yıl süre tanınmalı.” dedi.

 

 

“ZİRAAT BANKASI ÇİFTÇİ BANKASI OLMALI”


Ziraat Bankası’nın çiftçinin bankası olduğunu ifade eden Sarı, “Cumhurbaşkanımız bunlara el atıp çiftçimize nefes aldırırsa memnun oluruz, biz ürettikçe devletimiz halkımız kazanır. Çiftçimiz meyve sebze üretiyor, çiftçide bir buçuk lira pazara geliyor 6 lira. Bunun dörtte üçünün çiftçimize yansıması lazım. Ben çiftçi olarak bunlara göz yumanlara hakkımı helal etmiyorum. Çiftçi Ankara’ya geldiği zaman arkasını dönüyorlar ama birlik beraberliğini kurduğu zaman önlerinde ceketlerini ilikleyecekler. Tarım İl Müdürlüklerinin bizleri temsil etmesini istiyoruz. Gübrede, fidede, tohumda yüzde 300’lere varan zamlar yapılıyor.” diye konuştu.

 

 

PERİNÇEK: ÇİFTÇİNİN DERDİ TÜRKİYE’NİN DERDİ


Çiftçinin derdinin Türkiye’nin derdi olduğunu belirten Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek,“Amasya’dan, Çumra’dan, Polatlı’dan ziyarete gelen çiftçi kardeşlerime yürekten teşekkür ediyorum. Onların derdi Türkiye’nin derdi. Çiftçimizin üretim gücünü koruması, ekmesi ,biçmesi, üretmesi Türkiye için en önemli meseledir. Salgın hastalıkta en önemli mesele gıda güvenliğini sağlamaktır. Vatan Partisi’nin programında birinci madde gıda güvenliği. Her şeyimizi çiftçiye borçluyuz. Onların sorunlarının çözülmesi çok önemli. Hacizler bir an önce durdurulmalı. Tarım Kredi, Ziraat Bankası ve Denizbank borçları beş takdird e bağlanarak çiftçinin ferahlaması sağlanmalıdır. Çiftçi borç içinde kıvranıp tohum, gübre alamazsa Türkiye’nin üretimi çok ağır darbe yer. Buna izin verilmemeli çiftçinin sorunları bir an önce çözülmelidir. Çok kararlı ve acil çözüm talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 

“ÇALIŞARAK KAYBETTİK”


Görüşmeye Ankara Polatlı’dan gelen çiftçi İsmail Dereli, “Atadan çiftçiyim, arpa buğday ekimi yapıyorum son 5-6 yıldır çalışarak kaybettik” dedi.

 

Konya Çumra’dan gelen çiftçi Abdullah Büyükeken, “Çok zor durumdayız. Tarım Kredi’deki Fahrettin Boyraz hepimizi yakıyor gidin haciz yapın diyor, avukatları kendi adamları resmiyeti kullanıyorlar o zaman hacizler durdurulsun faizler silinsin borçlar durdurulsun” ifadelerini kullandı.

 

Gübre alacak, mazot alacak halimiz kalmadı diyen Türkiye Çiftçi Dayanışması Platformu Başkan Yardımcısı Kadir Yüce de “Çiftçinin dayanacak gücü kalmadı. O bana, ben ona takviye ediyoruz. 3-4 yıl öncesi çiftçiye dolayı destekleme vermişlerdi. Yıllık ödemeli traktör vermişlerdi. Şu oldu bu oldu derken satış yapamadık kazanamadık. Traktörü arabayı üst üste koyduk 154 bin liralık arabamı 42 bin lira olarak borcumdan düştüler. Bütün çiftçilerimiz çok mağdur, lütfen rica ediyorum çiftçimizin ellerinden tutulsun.” diye konuştu.