Cezayir’in 1 Kasım Devrim Bayramı için kutlama mesajı

Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Prof. Dr. Semih Koray, Cezayir’in 1 Kasım Devrim Bayramını kutlayan bir mesaj yayımladı

Tarih:

Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray, Cezayir’in 1 Kasım Devrim Bayramını kutlayan bir mesaj yayımladı. Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Murad Adjabi’ye gönderilen mesajda şöyle denildi: “Cezayir 1 Kasım 1954’te başlattığı mücadeleyle bütün Ezilen Dünya’ya bir esin kaynağı olmakla kalmamış, aynı zamanda Afrika’da birçok devletin Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasının önünü açmıştır. Ortak bir tarihi ve kültürel geçmişe sahip olan ülkelerimiz, bugün de emperyalist sistemin hegemonyacılığına karşı mücadelede aynı saflarda yer almaktadır. Cezayir’in bugün de Libya’da ve Sahel Bölgesi’nde barışın ve bölge devletlerinin egemenliğinin korunması için yürüttüğü kararlı mücadeleyi büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz.”

 

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Murad Adjabi’ye mesaj göndererek ülkesinin 1 Kasım Devrim Bayramını kutladı. Koray, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Fransız sömürgeciliğine karşı büyük kahramanlık ve fedakârlıklarla başardığınız Cezayir Devrimi’nin başlangıcının 66. yıl dönümünde 1 Kasım Devrim Bayramınızı en içten duygularımızla kutluyoruz. Cezayir 1 Kasım 1954’te başlattığı mücadeleyle bütün Ezilen Dünya’ya bir esin kaynağı olmakla kalmamış, aynı zamanda Afrika’da birçok devletin Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasının önünü açmıştır.”

 

 

2019 ŞUBAT ZAFERİ’NİN ÖNEMİ

 

Cezayir’in Fransa’ya karşı 2019 yılında kazandığı Şubat Zaferi’nin önemine değinen Koray, bu zaferin diğer Afrika ülkelerinin özgürlük mücadelesine katkı sunduğunu belirtti: “Vatan Partisi olarak bizler, emperyalist hegemonyacılığın Cezayir’e yönelttiği saldırının Millet-Ordu Birliği sayesinde başarıyla geri püskürtüldüğü 22 Şubat 2019 tarihini Cezayir’in ‘Kasım Ruhu’nun bir eseri olarak selamlıyoruz. 22 Şubat Zaferinizi bu vesileyle bir kez daha kutlarız. Yükselen Asya Çağı, Afrika’ya yansımakta ve ‘Kasım Ruhu’ adım adım Afrika’yı sarmaktadır. 18 Ağustos Mali devrimci atılımının önünü açan, 22 Şubat 2019 Cezayir Devrimi’dir. Fildişi Sahili, Gine ve Nijerya’nın milli devletlerinin de başta Fransa olmak üzere Atlantik Sistemi’nin nifak girişimlerini boşa çıkararak ülkelerinde huzur ve istikrarı sağlayacaklarına olan güvenimiz tamdır.”

 

 

LİBYA VE SAHEL BÖLGESİ’NDE AYNI CEPDEYİZ

 

Koray, Türkiye’nin şimdi de özellikle Libya’da ve Sahel Bölgesi’ndeki mücadelede Cezayir’le aynı cephede olduğunun altını çizdi: “Geçmişte Bağlantısızlar Hareketi’ne ev sahipliği yapmış olan ülkenizin, bugün de Libya’da ve Sahel Bölgesi’nde barışın ve bölge devletlerinin egemenliğinin korunması için yürüttüğü kararlı mücadeleyi büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye, Cezayir, Rusya ve Çin, Sahel Bölgesi’nin Fransa hegemonyasından arındırılması çabalarına hep destek vermiştir. Sahel ’in terörist ve ayrılıkçı örgütlerden temizlenmesi için, bu örgütleri destekleyen bütün yabancı üsler kapatılmalıdır.”

 

 

ABD VE NATO’YA KARŞI İŞBİRLİĞİ

 

“Ortak bir tarihi ve kültürel geçmişe sahip olan ülkelerimiz, bugün de emperyalist sistemin hegemonyacılığına karşı mücadelede aynı saflarda yer almaktadır. Batı Asya ve Kuzey Afrika’nın barış ve istikrar içinde gelişmesi, ABD ve NATO’nun bölgedeki askeri varlıklarına son verilmesine ve güdümleri altındaki terör güçlerinin etkisizleştirilmesine bağlıdır. Bu hedefe ancak bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesiyle ulaşılabilir.”

 

 

CEZAYİR’DE YAPILACAK REFERANDUM

 

Koray, Cezayir’de 1 Kasım 2020’de yapılacak olan referandum için de şunları kaydetti: "Referandumun, 'Demokrasi için halkın ordusuyla kaynaşması ve kardeşliğini' güçlendireceğinden kuşkumuz yoktur. Bu referandum, başta Fransa olmak üzere Atlantik merkezlerinin 'Cezayir Ordusu’nu yıpratma ve ülkeye nifak sokma' girişimlerini boşa çıkartmada çok önemli bir adım oluşturacaktır.”

 

Vatan Partisi’nin oluşturduğu “Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planı”ndan da bahseden Koray, planı ayrıntılı olarak Büyükelçi’nin değerlendirmelerine sunduklarını belirtti.