"Bölücü Anayasaya Geçit Yok"

Çanakkale İl Başkanımız Tolga Akkuzuluoğlu,Anayasa çalışmalarına başlanması ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı.

Tarih:

Çanakkale İl Başkanımız Tolga Akkuzuluoğlu, İl Başkanlığımızda yeni Anayasa çalışmalarına başlanması ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı. Akkuzuluoğlu açıklamasında şunlar söyledi:


Değerli Basın Mensupları; bilindiği gibi iktidar partisi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Anayasasını değiştirmek için çalışmalarına başladı. Bu yolda AKP, CHP ve HDP işbirliği içindedirler. Anayasa uzlaşma komisyonu meclisteki bütün partilerin katılımıyla bugün toplanıyor.


Bugün 12 Eylül Anayasası denilerek eleştirilen anayasanın neredeyse üçte ikisi değiştirilmiştir. Sorun anayasanın maddelerinin değiştirilmesi değildir, bu istenildiğinde zaten yapılan bir şey. Örneğin seçim sisteminin değiştirilmesi ve barajın kaldırılması neredeyse bütün partilerin söyledikleri ancak yetki aldıktan sonra unuttukları bir husustur.


Anayasamızın Değiştirilmek İstenen Maddeleri;


MADDE 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.


MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.


MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.


MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.


MADDE 66. – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür. (Son cümle mülga: 3.10.2001-4709/23 md.) Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.
Bu maddeleri neden değiştirmek istiyorlar?


Türk Milletini Anayasadan çıkartmak için istiyorlar


Milleti olmayan vatandaşlık tanımı yapacaklar. Vatandaşlık tanımından Türk Milletini çıkarmak Anayasamızın üçüncü maddesinde belirtilen “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” İfadesini ortadan kaldırarak bölünmeyi sağlayıcı bir işlev görür.



Özerklik getirmek için istiyorlar


Türk Milletinin unsurlarını bölmek ve doğuda etnik kökene dayalı bir sistem kurmak istiyorlar. Türk Milleti ve onun ordusu Türk Silahlı Kuvvetleri bugün PKK terör örgütünü kendi kazdığı hendeklere gömmüştür. Bu bölücü terör örgütünü hendekten çıkartma projesidir. Kürt’ü Türk’ten ayırma projesidir. Tekrar ediyoruz; “Türk de biziz, Kürt de biziz, hepimiz Türk Milletiyiz.”


Tekke ve zaviyeleri, tarikatleri yasallaştırmak istiyorlar


Halkımızın din üzerinden sömürülmesi, devlet yönetiminde ve toplumsal hayatta inanç sömürüsü üzerinden nemalanma sistemi 1925 yılı sonlarında kanunla önlenmeye çalışılmıştır. Kula kulluk edilmez, bizim inancımız buna elvermez. Türkiye Cumhuriyet Kanunlarıyla yönetilir, siyasi ve toplumsal hayat buna göre düzenlenmiştir. Anayasayı Cumhuriyet Hukukunu parçalamak amacıyla değiştirmek istiyorlar.


Başkanlık Sistemini Getirmek için değiştirmek istiyorlar


Başkanlık sistemi emperyalist güçlerin Türkiye’ye dayattığı bir rejimdir. ABD’nin BOP Eşbaşkanlığı rejimidir. Amaç ABD denetiminde ve güdümündeki Eşbaşkan aracılığıyla Emperyalistlerin Diktatörlüğünü kurmaktır. Kısaca ülkenin tek adam tarafından yönetilmesi, onun da emperyalizmin emrinde olması sağlanmaya çalışılmaktadır.


Bunların hiçbirinin gerçekleşmesi mümkün değildir. Türk Milleti buna izin vermez.


Türkiye bölücü teröre son verecek kararlı bir iktidara mecburdur. Bölücü terörle mücadelede silahlı kuvvetlerin başarıları çok önemlidir. Bu kazanımlar siyasi irade tarafından kararlılıkla sürdürülmezse anlamını yitirir. Türkiye’nin Atatürk’ün de ifade ettiği gibi “Şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar ülkesi haline getirilmesine izin veremeyiz.


Bu yolda siyasi görüşü ne olursa olsun bütün vatandaşlarımızı bu bölücü anayasaya karşı koymaya çağırıyoruz. Şehir merkezinde kuracağımız imza masalarına vatandaşlarımızı demokratik haklarını kullanmaları için bekliyoruz. “Haydi Görev Başına” diyoruz. Tam Bağımsız Türkiye için, tek millet, tek bayrak için Atatürk’ün altı okunda birleşiyoruz.

 

A. Tolga AKKUZULUOĞLU
Çanakkale İl Başkanı