Aydın İl Başkanlığımızdan pamuk zammı açıklaması

"Fiyatlar dışa muhtaç edecek hale gelmiştir"

Tarih:

Aydın’da pamuk fiyatlarının ve primlerinin açıklanmasının ardından Vatan Partisi Aydın İl Başkanı Doğan Özkan Söke Ovası’ndaki çiftçileri ziyaret etti.

 

Söz konusu fiyatlara ve primlere ilişkin açıklamada bulunan Özkan;

 

“Söke Ovası’nın pamuktan vazgeçmeyen, üretmekten vazgeçmeyen yiğit çiftçilerimizle, üreticilerimizle bir aradayız” dedi. Pamuk hasadına başlanılan bugünlerde, pamuk alım fiyatlarının 20 TL, primlerin ise kilogram başına 1 TL 10 Kuruş olarak belirlenmiştir diyen Özkan, sözlerine şöyle devam etti. “Söz konusu fiyatlandırma, üreticilerimizin maliyetlerini bile ancak karşılayabilmektedir. 2021 yılında kuraklığa bağlı olarak barajlarda suyun azalması sonucunda 4 kez sulanması gereken ekim alanlarının 2 kez sulanmasına rağmen pamuktan vazgeçmeyen üreticilerimiz her türlü zorluğa rağmen, üretimde ısrar ederek pamuk ekimini %14 artırarak 500 bin dekardan 570 bin dekara çıkarmıştır. Ancak, tüm bu zorluklara göğüs geren çiftçilerimiz bu seneki hasat sürecinde söz konusu fiyatlandırma ile zor duruma düşürülmüştür." dedi. 

 

 

"VATAN PARTİSİ ÜRETİCİYİ BAŞ TACI YAPMAK İÇİN GÖREV BAŞINDADIR"


Özkan şöyle devam etti: "Aydın’ın Söke Ovası’ndan bir kez daha ifade ediyoruz. Çiftçimizi bu darboğazdan kurtarmak için pamuk alım fiyatlarının en az 22 TL, primlerin ise en az 3 TL olarak güncellenmesi gerekmektedir. Aydın’ımız pamuk üretiminde 250 bin ton üzerindeki üretim kapasitesiyle Türkiye’nin ikinci üretim merkezidir. Bu üretim merkezini korumak ve kapasitesini arttırmak istiyorsak; zaten üretmek için canla başla çalışan çiftçilerimizin üretme şevkinin ateşlenmesini istiyorsak bu fiyatlandırmaya mahkum etmemek zorundayız. İşte Vatan Partisi buradadır. Söke Ovası’nın yiğit çiftçileriyle beraberdir. Üretmek için üreticiyi baş tacı yapmak için görev başındadır. Vatan Partisi, üretmek isteyen çiftçilerimiz ile omuz omuzadır. Göstermelik basın bültenleriyle, sözde demeçlerle, pamuk fiyatlarına güncellenmesini talep eden siyasetçiler oturdukları koltuklardan basın açıklamaları yaparken Vatan Partisi, çiftçiler ile birlikte yine çiftçinin talebini dile getirmektedir. 1980’li yıllarda üreticiyi kambur ilan eden sistemin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Vatan Partisi’nin Üretim Devrimi programı, yakın gelecekte Türkiye’nin programı olacaktır.” dedi.

 
 

"FİYATLAR PAMUKTA TÜRKİYE'Yİ DIŞA MUHTAÇ EDECEK HALE GELMİŞTİR"


Avşar Mahalle Muhtarı Erdoğan Bakan: “Bu seneki pamuk fiyatları çok kötü bir şekilde dip yaptı. Fiyatlar beklentilerimizden oldukça uzaktır. Bu seneki beklentimiz, bu fiyatın üzerinde bir fiyattı. Açıklanan pamuk alım fiyatları 20 TL olarak açıklanmıştır. Maliyetler çok aşırı derecede yükselmiştir. Bu şartlarda, çiftçinin pamuktan para kazanması mümkün değildir. Mazot ve gübre desteklerinde artış olmasına rağmen, karşı karşıya kaldığımız maliyetler çiftçinin karşılayacağı maliyetler değildir. Bizlerin talebi pamuğun 25-27 TL civarında olmasıdır. Çünkü; bir kilogram pamuğun maliyeti 16-17 TL civarına ulaşmıştır. Çiftçi bir yıl bu tarlada çalışacak, her türlü maliyete katlanacak ve sonucunda prim versin diye bekleyecek ama açıklanan primlerde 1 TL 10 kuruş olunca, bu prime can dayanmaz. Bu alım fiyatları ve primler, pamukta Türkiye’yi dışa muhtaç edecek hale gelmiştir.

 

Bu şartlarda, çiftçinin bu pamuğu ekme ihtimali kalmamıştır. En önemli talebimiz Devletimizin tarım politikasına sahip olmasıdır. Yeni senede ne ekeceğimizi, ne kadar kazanacağımızı bilmemiz gerekmektedir. Tarladaki pamuğun yetişebilmesi için Mart ayından başlayıp, Eylül ayı sonuna kadar çiftçinin emek vermesi gerekiyor. Bu emekte neredeyse çiftçiyi gece, gündüz tarlada yatıp kalkmasına neden olan bir emektir. Çiftçinin, pamuğu tarlaya ekipte hadi olsun diye beklediği bir olay söz konusu değildir. Bu tarladaki pamuğun baştan sona emek demektir. Yarın bir gün yurtdışından pamuk alalım diye bakacağımıza, şimdiden kendi çiftçimizi üretsin diye desteklemek gerekmektedir. Planlı bir tarım ve çiftçiyi destekleyen fiyatlandırma ile birlikte, bizler çiftçiler olarak en iyi ürünü üretmeye hazırız” dedi.

 

 

"PAMUK EKİMİNDEN VAZGEÇME NOKTASINA GELEBİLİRİZ"


Çiftçi Mehmet Avan ise; “Üretici olarak açıklanan bu fiyatlardan memnun değiliz. Beklentimiz 25-27 TL civarındaydı ancak açıklanan fiyatlar 16-20 TL civarındadır. Şuanda 16 TL üzerinden pamuk satılmaktadır. Yani açıklanan 20 TL dahi çiftçi için düşük bir fiyatken, çiftçiler bu fiyata dahi ulaşamamaktadır. Sattığımız pamuğun, çiftçinin borcunu harcını dahi ödemesine yetmemektedir. Prim destekleri bundan önce 0,80 kuruştu, bu desteğe 0,30 kuruş zam yapıldı ve şuanda 1 TL 10 kuruşa yükseldi. Ancak bu 1 TL 10 kuruş, daha zam açıklandığı gün eridi. Bu prim destekleri ile şuanda mazot dahi alınamamaktadır. Bu primlerin 2,5-3 TL civarında olması gerekir ki, çiftçimizde daha iştahlı bir şekilde üretim yapsın. Geçen seneki maliyetler, dönümde ortalama 3.000 TL civarındayken bu seneki maliyetler 7.000 TL’ye ulaşmış durumdadır. Şuan ki maliyeleri düşündüğümüzde, açıklanan prim ve pamuk alım fiyatları sonucunda, çiftçinin elinde bir şey kalması mümkün değildir. Bu sene pamuk çiftçisi sıkıntıdadır. Böyle giderse, pamuktan başa baş zarar edersek, pamuk ekiminden vazgeçme noktasına gelebiliriz. Devletimizden üreticiye desteklerini arttırmasını talep ediyoruz.” dedi.