İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Aydınlık'ın 20 Haziran 2010 tarihli sayısında "Atatürk’ün Suriye ve Irak ile konfederasyon girişimi"ni inceledi. Perinçek'in yazısını aşağıda sunuyor ve izleyicilerimize TEORİ'nin Haziran sayısını okumalarını öneriyoruz.
MEHMET AKİF’İN ŞİİRLEŞTİRDİĞİ LENİN
ABD güdümündeki “Türk-Arap ekseni” ile Türklerin ve Arapların emperyalizme karşı birleşmeleri, birbirine cepheden karşı olan planlardır. Mehmet Akif’in 1913 yılındaki “Türk Arapsız olmaz” deyişi, Mazlum Milletlerin emperyalizme karşı birbirine sarılma ihtiyacını dile getiriyordu. Mehmet Akif, bilindiği gibi, Lenin’in “çürüyen ve geberen kapitalizm” diye özetlediği emperyalizm teorisini”, “Tek dişi kalmış canavar” dizesiyle şiirleştirmişti.
MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN
ARAPLARA İSTİKLAL VERELİM ÖNERİSİ
Mustafa Kemal Paşa da, o ölüm kalım yıllarında her vatansever gibi Arap dostudur. Akif’in o sözleri söylediği aynı 1913 yılında, Arap topraklarının Araplara bırakılmasını önermiştir. Kendisinden dinleyelim:
“Bütün kabahat Osmanlı İmparatorluğu’ndadır. Balkan Harbi sonunda Gelibolu’daydım. Ben Talat Paşa’ya teklif ettim. ‘Suriye’ye, Irak’a istiklal veriniz’ dedim. Talat Paşa: ‘Bunu başkasına söyleme, seni asarlar’ dedi. Fakat yapılacak şey bu idi. Eğer yapılsaydı, bugün Türkiye, Suriye, Irak, ki zaten kardeştirler, bugün daha samimi kardeş olacaklardı.”i
CİHAN SAVAŞI DERSLERİNİN VERİMİ
Arkasından Cihan Savaşı dersleri gelir. Herkes için derstir. Türkler, Arapların bağımsız devlet kurma haklarının Türkiye’nin de yararına olduğunu anladılar. Araplar ise emperyalizme dayanarak bir kurtuluşun olmayacağını acı tecrübelerle gördüler.
Araplarla dayanışma siyaseti, Kurtuluş Savaşı ateşi içinde, kaçınılmaz olarak gündeme geldi. Atatürk, Suriye ve Irak’ta Arapların ve Kürtlerin Fransız ve İngiliz emperyalizmine karşı mücadelerini ateşledi. Oralara örgütçüler ve silahlı birlikler gönderdi. Başarılı oldu. Büyük ayaklanmalar gerçekleşti.
TEORİ’NİN BAB DOSYASI
Dahası o ortak mücadele ortamında, Türkiye, Suriye ve Irak arasında bir konfederasyon oluşturulmasını, Arap örgütleriyle karara bağladı. Bu konu bilinmez. Teori dergisinin halen bayilerde bulunan Haziran 2010 sayısını okumalısınız, belgelerle incelenmektedir. Derginin Batı Asya Birliği üzerine özel sayısında, aydınlatıcı yazılar yanında, “Atatürk’ün Suriye ve Irak ile Konfederasyon girişimi” üzerine yaptığım araştırma da bunuyor.
BELGELERLE KONFEDERASYON ANLAŞMASI
Mustafa Kemal Paşa, 24 Ocak 1920 günü Halep’teki Arap Milli Teşkilatı Riyaseti’ne konfederasyon önerisini kabul ettiğini bildirmektedir:
“Mektuplarınızda Suriye, Irak ve Türkiye’nin bağımsızlıklarını kurtaracak bir ‘konfederasyon’ teşkil eylemek veya irtibat maksadıyla birlikte hareket edilmesi bildirilmiş ve biz de bu tekliflerinizi kabul ederek tafsilatlı talimat göndermiştik.”i
Yine Atatürk, Kolordu Kumandanlıklarına Heyeti Temsiliye adına 23 Şubat 1920 günü yolladığı talimatın eklerinde, konfederasyon planının kabul edildiği bilgisini ulaştırır.ii
Aslında konfederasyonu asıl planlayan, Mustafa Kemal Paşa’dır. Talat Paşa’ya yazdığı 29 Şubat 1920 günlü gizli mektupta, yaptığı öneriyi Arapların kabul ettiğini bildirmiştir:
“Nezdimize gelmiş olan salâhiyettar Arap delegeleri ile kararlar alınmıştır. Araplara karşı başından beri ifade ettiğimiz siyasi formül şudur: ‘Her millet kendi bağımsızlığını kurtardıktan sonra’ ‘konfederasyon’ halinde birleşmek. Bu esas Araplarca memnuniyetle kabul edilmiştir.”i
Konfederasyon planı, bizzat Atatürk tarafından Meclis kürsüsünden de ilan edilmiştir. Musta Kemal Paşa, kurulan devletin esas örgütlenmesini açıkladığı 24 Nisan 1920 günlü ilk konuşmasında, konfederasyon çalışmalarını yeni devletin yasama organı önünde resmileştirmiştir.v
ZAMANI GELMEDİ Mİ
Atatürk’ün Irak ve Suriye ile konfederasyon planı İstiklal Savaşı sonrasında gerçekleşmedi. Çünkü Irak ve Suriye bağımsızlıklarını kazanamamışlardı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bağımsızlıklarını elde ettiler. Ancak bu kez de Türkiye, Atlantik denetimi altına düştü.
Batı Asya Birliği, günümüz şartlarında kaçınılmaz olarak gündeme gelmektedir. Bu Proje, ABD’nin bölge ülkelerini parçalamaya yönelik Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)’ni başarısızlığa uğratacak gizilgücü içermektedir. Ayrıca Kürt meselesinin de kalıcı çözümü açısından büyük değer taşımaktadır.
Teori’yi okuyun, tartışalım.
i Bilâl N. Şimşir, “Atatürk’ün Yabancı Devlet Adamlarıyla Görüşmeleri/ Yedi Belge (1930-1937)”, Belleten, Ocak 1981, c.XLV, Sayı: 177, s.206’dan aktaran: Şule Perinçek, “Atatürk ve Arap Dünyası: Kurtuluş Savaşı Yıllarında Türk-Arap Dayanışması”, Şam Üniversitesi Uluslararası “Doğu Arap Coğrafyası (Bilad El-Şam) ve Anadolu: Dünü, Bugünü ve Yarını Sempozyumu”na Bildiri, s.12.
i Atatürk’ün Bütün Eserleri, c.6, s.217.
ii Harp Tarihi Vesikaları Dergisi, E. U. Basımevi, Ankara, Mart 1956, sayı: 15, Vesika No. 402; Atatürk’ün Bütün Eserleri, c. 6, s. 333.
i Atatürk’ün Bütün Eserleri, c. 6, s. 408.
v Atatürk’ün Bütün Eserleri, c. 8, s.27 vd.
www.doguperincek.info