Amerika'yı seven Türkler tükeniyor

Pew Araştırma Merkezi tarafından 15 ülkede yapılan anket, ABD'nin Türkiye'deki imaj kaybının altı yılda 40 puana ulaştığını gösteriyor. ABD'ye "olumlu" bakan Türkler'in oranı yüzde 12. 2000 yılında ise bu oran yüzde 52 idi. Türkiye'de Bush'a destek yüzde 3'e gerilerken,

Tarih:

Pew Araştırma Merkezi tarafından 15 ülkede yapılan anket, ABD'nin Türkiye'deki imaj kaybının altı yılda 40 puana ulaştığını gösteriyor. ABD'ye "olumlu" bakan Türkler'in oranı yüzde 12. 2000 yılında ise bu oran yüzde 52 idi. Türkiye'de Bush'a destek yüzde 3'e gerilerken, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, ankette sorulan liderlerden yüzde 25 ile en güvenilir oldu. Halkın yüzde 40'ı Türkiye'nin genel gidişatından memnun.
Irak savaşı ve olası bir İran müdahalesinin belirsizliği sürerken Amerikan Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan anket Türklerin ABD'ye karşı beslediği olumsuz duyguların giderek tırmandığını ortaya çıkardı. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'a güven yüzde 25 olarak gerçekleşirken ABD Başkanı George W.Bush'un desteği yüzde 3'le dibe vurdu. Ankete katılan Türklerin yüzde 40'ı ülkenin genel gidişatından memnun olduğunu söylerken, yüzde 56 memnuniyetsizliğini bildirdi.
"Pew Araştırma Merkezi"nin 15 ülkeyi kapsayan kamuoyu araştırması, Türk halkının düşünceleri ve kaygıları ile ilgili ilginç veriler sundu. Araştırma, 31 Mart ile 14 Mayıs arasında gerçekleştirildi.
HAMAS İYİ OLDU
ABD'ye "olumlu" bakan Türkler'in oranı yüzde 12 olarak gerçekleşti. Altı yıl önce ise ABD'ye olumlu bakan Türkler'in oranı yüzde 52 idi. Geçen yıldan bu yana ise yüzde 11 oranında bir düşüş gerçekleşti.
Türklerin yüzde 61'i, İran'ın nükleer silah sahibi olmasına karşı olduğunu belirtirken, yüzde 44'ü de, Hamas seçim zaferinin "Filistin için iyi" olduğu yolunda görüş ifade etti.
"Dünya barışına yönelik tehlikeler nedir?" sorusuna, Türkler, yüzde 16 "İran", yüzde 60 "Irak'taki ABD", yüzde 6 "Kuzey Kore", yüzde 42 "İsrail-Filistin çatışması" şeklinde cevaplar verdi. Türklerin yüzde 41'i global ısınmadan çok kaygı duyuyor.
ABD'ye yüzde 12 oranında "olumlu" bakan Türkler, Almanya'ya yüzde 43, Fransa'ya yüzde 18, Japonya'ya yüzde 46 ve Çin'e de yüzde 33 oranında olumlu bakıyor. Araştırma, 15 ülke arasında, ABD ve Fransa'ya en olumsuz bakanların Türkler olduğunu da ortaya koydu.
Türkler, Amerikalılara Bush'tan biraz daha farklı bakıyor. Amerikalılara olumlu bakanların oranı yüzde 17 olarak ortaya çıktı. ABD öncülüğündeki terörle mücadeleye Türk desteği ise yüzde 14. Türkler, 15 ülke içinde terörizmle mücadeleye "en az destek" verenler oldu.
Türkler'in yüzde 70'i ise, Saddam'ı deviren savaşın dünyayı "çok daha tehlikeli" hale getirdiğini düşünüyor. Türkler'in yüzde 64'ü de, Irak'ta demokrasinin fiyaskoyla sonuçlanacağı görüşünde.

Türkler'in yüzde 58'i, ülkelerin nükleer silah geliştirmesinin engellenmesi gerektiğini söyledi. Ancak, İran'a "olumlu" bakan Türkler'in oranı yüzde 53 olarak ortaya çıktı.
Yüzde 16 oranında "İran hükümeti büyük tehlike" diyen Türkler, yüzde 19 oranında "ılımlı tehlike" yüzde 38 oranında da "küçük tehlike ya da tehlike değil" yanıtını verdi. Yüzde 27 oranında ise "bilmiyorum" yanıtı alındı.
Irak savaşı ve İran meselesi konusunda Avrupa ile Batı arasında büyük bir uçurumun yaşandığını ortaya koyan Pew araştırması, İngiltere, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Ürdün, Nijerya, Pakistan, Rusya, İspanya, Türkiye ve ABD'de 16 bin 710 denek ile gerçekleştirildi.