İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Esinoğlu, 24 Ekim 2009 günü bir basın açıklaması yaparak AKP hükümetinin dış politikasını değerlendirdi. Esinoğlunun açıklaması şöyle:
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 21 Ekim 2009 tarihinde Mecliste yaptığı bilgi verme açıklamasında, Türk dış politikasının sağlam temellere oturmakta olduğunu söyledi.
AKP iktidarı dönemindeki bütün Dışişleri Bakanları, yaptıkları açıklamalarda Türk dış politikasının Amerika’nın bölge politikaları ile örtüştüğünü söyleyegeldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan projesinin eş başkanı olarak Diyarbakır’ı bu projenin yıldızı yaparken de, bu dış politika geçerliydi.
Davutoğlu’nun bakanlığı süresince de bu dış politika sürdürülmektedir. Davutoğlu döneminde değişen, sadece Amerikan taleplerinin yerine getirilmesindeki yoğunluk ve aceleciliktir.
Kafkaslarda ve Ortadoğu’da, Amerika adına yürütülen politikaya, bağımsız dış politika demek imkânsızdır.
Sözde Türk Ermeni ilişkilerinin “normalleştirilmesi” çalışmalarında, arabulucu devlet olarak İsviçre’nin seçilmesi bile, Amerika ve Avrupa’nın Türk dış politikasını nasıl yönlendirdiğini anlamaya yeter.
İsviçre’nin arabulucu ülke olarak seçilmesi, kasıtlı ve Türk halkını rencide edicidir.
Davutoğlu, İsviçre’de yürütülen Ermenistan-Türkiye görüşmelerini çok gizli tuttuklarını, Meclis konuşmasında ağzından kaçırdığı ifadeler ile itiraf etmiş oldu.
Türk halkından gizleniyor, Amerika, Avrupa ve İsviçre biliyor.
Bu gizli görüşmelerin yapıldığı tarih de çok manidar. Doğu Perinçek, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dediği için İsviçre’de yargılanıp mahkûm edildiği sürece rastlıyor.
Bir tarafta ülke için mücadele verenler, öte yanda İsviçre’de Ermenistan ile görüşmeler yaparak, Doğu Perinçek’in mahkûmiyetine yardımcı olanlar.
Bu durum, Hükümet koltuğunda oturanların, Ermeni soykırımı yalanını tanıdığının belgesidir.
İşte boyalı basının övdüğü dış politika budur.
Değerli halkımıza saygıyla duyurulur.