AKP Türkiye’yi uçuruma sürüklüyor. Binlerce fabrika kapanacak ve milyonlarca işçimiz sokağa atılacaktır.

Türkiye ekonomisi batmaktadır. Dev fabrikalar kapanıyor, yüz binlerce işçi sokağa atılıyor. Kayseri’mizde en son Katartaş firmasının bankalar tarafından boğazlanması ve 1000 işçinin sokağa atılması, tehlike’nin sanayi kenti olan Kayseri içinde saklanamayacak duruma geldi...

Tarih:

Türkiye ekonomisi batmaktadır. Dev fabrikalar kapanıyor, yüz binlerce işçi sokağa atılıyor. Kayseri’mizde en son Katartaş firmasının bankalar tarafından boğazlanması ve 1000 işçinin sokağa atılması, tehlike’nin sanayi kenti olan Kayseri içinde saklanamayacak duruma geldiğini göstermektedir.

Ülkemiz Kurtuluş savaşı yıllarından sonra, bir kez daha emperyalistler ve işbirlikçileri tarafından batırılmıştır. Parlamentoda alınan kararlardan, hangi parti ve hükümetle planlarını yürüteceklerine, milli önderleri hapse atmalarından, tarımın ve sanayinin çöketilmesine ve Düyun-u Umumiye dönemine benzeyen borç batağına saplanmasına kadar, Türkiye yeniden bir yol ayrımına gelmiştir.

Kriz sadece Amerika’dan değil, Türkiye’nin içinden kaynaklanan sebeplerle artarak deprem etkisi yapacaktır. Binlerce fabrika batacak, milyonlarca işçimiz sokağa atılacaktır.

Gümrük Birliği, AB uyum yasaları, piyasa ekonomisi ve özelleştirmelerin, ülkemizi hançerlemek olduğu artık ortaya çıkmıştır. Amerikanın ve Avrupa’nın işbirlikçisi AKP hükümeti ile Türkiye uçuruma doğru hızla gitmektedir.

AKP hükümetinden kurtulmak, Türkiye’in milli ve üniter devlet olarak varlık yokluk sorunu haline gelmiştir.

Sadece kamu değil, özel sektör de yıkılıyor ve yabancının eline geçiyor.

Serbest piyasa adıyla uygulanan sistem, zalim, güçlü ve yabancı olanın, haklı ve milli olanı ortadan kaldırmasına yol açtı.

Kamu sektörü ortadan kaldırılarak, sadece kamu sektörü değil, bankalar, sigorta sektörü ve borsayı ve özel sektörümüz hızla yabancıların eline geçiyor.

Yatırım bankacılığına son verildi, kamu bankaları satıldı. Bankalarımızın % 52 si yabancıların eline geçti.

Bir kumarhane olarak inşa edilen Borsanın %72 si yabancıların eline geçti.

Sigorta sektörümüzün % 75’i yabancılara verildi.

Ulusal tarım çökertildi;

Tarımda ve hayvancılıkta kendine yeten ülke iken, her iki alanda da köylümüzün ve esnafımızın elindeki bütün olanaklar alındı. Köylümüzün ekmesi yasaklandı. İthal ürünlerin işgaline uğradık. At ve domuz eti ithaline bile izin verildi.

Türkiye borç batağına batırıldı

2002 yılından bu yana iç ve dış borçların toplamı, % 110 artarak, 224.9 milyar Dolardan, 509.3 milyar dolara çıktı. Özel sektörün borcu, 43.1 milyar Dolar’dan 190.5 milyar Dolar’a çıktı. Yıllık Cari açık 2002 yılında 626 milyon Dolar’dan iken, bugün 45.852 milyar dolara çıkmıştır.

Fabrikalar kapanıyor. İşsizlik % 25 e tırmandı.

-AKP öncesinde karşılıksız çek adeti 748.493 iken Geçtiğimiz yıl sonu, yani AKP dönemindeki karşılıksız çek adeti 1.397.166’a ulaşmıştır.

-Protestolu senet sayısı 2002 yılında, 805.059 iken, 2007 yılında, yani AKP döneminde protesto olan senet adeti 1.470.758’e ulaşmıştır.

-Türkiye'deki sıcak para stoku:2002 yılında 8.205 milyar dolar iken, 2007 yılında 107.115 milyar dolar’a çıkmıştır.

-Sanayide kapasite kullanımı geriledi (Oran yüzde 73).

-Resmi işsizlik oranı yüzde 11'lerle sunulurken gerçek oran yüzde 25'lerde, yani 6.5 milyon kişiye dayandı.

-Yüzlerce fabrika kapanmakta ve onbinlerce işçi sokağa atılmaktadır. Son bir yılda kapatılan işyeri sayısı açılan işyeri sayısını üçe katladı.

Bütün milli Partiler güç birliği yapmalıdır.

İşte AKP hükümetinin getirdiği yer burasıdır.

Türkiye bir an önce Gümrük birliğinden çıkmalı, vahşi kapitalizmin planı olan piyasa ekonomisini terk ederek kamu ağırlıklı karma ekonomiyi uygulamalı ve elbette ki Amerika’nın ve AB’nin kulu ve kölesi olmaktan çıkmalıdır. Bunları gerçekleştirmek için AKP hükümetinden bir an önce kurtulmak lazımdır.

Kendisini milli sayan bütün partiler, tarihi bir sorumluluk karşısındır. Başta yerel seçimler olmak üzere, AKP ve DTP’ye karşı güç birliği yapılarak, ihanetin ve ülkeyi peşkeş çekmenin durdurulması gerekmektedir.

İşçi Partisi, partilerimizi dar menfaatçilikten sıyrılmaya ve eğer ülke ve vatan kaygısı duyuyorlarsa bu güç birliğini bir an önce gerçekleştirmeye çağırmaktadır.

Ek; Son 1 yılda olanların bazıları;

Kayseri’de 10 bin kişi işten çıkarıldı, çok sayıda fabrika kapatıldı, 30'a yakın firma kayyumla idare ediliyor, 22 bin firmanın icralık oldu ve 10 bin kişi de işten çıkarıldı..

Ödüllü Tekstil fabrikası Katartaş kapandı, bin kişiyi işten çıkarıldı

her çeşit pamuk ipliği, fantezi iplik ve denim kumaş üretimi yaparak bu ürünleri yurt içi ve yurt dışına pazarladığı bildirildi. Bankalar tarafından kredilerinin vadesinden en az 6 ay öncesinde geri çağrılması, kredi limitlerinin dondurulması ve boş kredi limitlerinin kullandırılmaması neticesinde fonları kesiliyor. Özbek pamuğunu Rusya, Çin, Pakistan, Bangladeş, Hindistan ve Malezya'ya ihraç eden, İspanya'da 'Uluslararası Ticari Başarı Ödülü', Avrupa'da düzenlenen 28. Uluslararası Teknoloji ve Kalite Ödülü'ne layık görülen grup, 106 milyon dolar ihracat ve 84 milyon dolar ithalat gerçekleştirmiş, 11 milyon YTL vergi öncesi karla geçen yılı sonuçlandıran, sermayesi 42 milyon YTL, öz varlıkları 63 milyon YTL olan kuruluş, Bankalar tarafından iflasa sürükleniyor.

Niğde’de 400 işçi işten çıkarıldı. Niğde’de Koyunlu Halı Fabrikası’ndan 400 işçi çıkarıldı. İşten çıkarmaların gerekçesi olarak ekonomik kriz gösterildi. Üç olan vardiya sayısı ikiye düşürüldü.

Akbank 1700 çalışanını işten çıkardı. Sektörün en kârlı bankalarından olan Akbank ilk 9 aylık net kârını 1.5 milyar YTL olarak açıkladı.

Bursa`da 10 ayda 38 bini aşkın kişi işten çıkarıldı. Eylül ayında 3 bin 376 kişinin işsiz kaldı. Ekimde Eylül ayına göre yüzde 65 oranında artarak 5 bin 683`e ulaştı, 3 bin 992 arkadaşımızın bu ay çıkışı var. Bursa`da 10 ayda 38 bin 20 kişinin kriz gerekçesiyle işten atıldı. İşten çıkarmaların otomotiv ve tekstil gibi kent ekonomisinin omurgasını oluşturan sektörlerde yoğunlaştı. Otomotiv sanayiinde ihracat yüzde 35 düştü, İnegöl'de 250 otomobil ve kamyonetin parka çekildi.

Bir dev böyle battı; Elegant markasıyla ünlenen, alanında dünyanın 3'üncü büyük firma 5 fabrikasını kapattı. Gaziantep'te kurulu Tekerekoğlu Tekstil A.Ş’ye ait 5 fabrikada üretim

durduruldu, 1. 800 kişi işsiz kaldı. 42 milyon dolar borcuna karşılık, iki fabrikası kredi borcu nedeniyle satıldı, diğer 3 fabrika ile gayrimenkuller de satışa çıkarılıyor. 104 trilyonluk servet, Finansbank’a 39 trilyona satılıyor.

Medyada yılbaşından bu yana 4 bin basın çalışanı işten çıkarıldı. Medyada teknik, idari ve hizmet ve yazı işlerinin çeşitli bölümlerinden gazetecilerle birlikte, dört bine yakın basın çalışanı işten çıkarıldı. Sadece Akşam grubunda 350'den fazla çalışan işten çıkarıldı.

İşçilere boş sözleşme dayatılıyor. Sivas Divriği'de Bahar Madenciliğe bağlı firmada çalışan 72 işçi, işverenin önerdiği boş sözleşmeye imza atmadıkları için işten çıkarıldı. İşveren tarafından hiçbir hakları olmadığını ve mahkeme yollarının açık olduğunun söyledi.

Sanko'da 300 işçi işten çıkarıldı. Adıyaman’da Sanko patronu, stokları eritince işçilerin geri alınacağını söylüyor. TOBB Tekstil Kurulu Başkanlığı yapan Abdülkadir Konukoğlu, Adıyaman Altınşehir’deki iki fabrikanın “revizyondan geçirmek için” kapatıldığını öne sürdü.

Bilecik’te 3000 işçi işini kaybetti. Bilecik genelinde 3 binden fazla işçi işsiz kalırken, Anatollia Seramik de 6 ay önce 350 kişinin işine son vermiş ve fabrikanın kapısına kilit vurmuştu. Termal seramik’te 300'e yakın işçisine ücretsiz izine çıkarıldı. 2 aydır maaş alamadıklarını belirterek paralarını isteyen işçiler, dava açmaya hazırlanıyor.

Türk-İş Raporu

-Türk-İş verilerine göre 5817 işçi kriz gerekçesiyle, 18.281 işçi de zamların etkisiyle olmak üzere toplam 24 bini aşkın sendika üyesi işini kaybetti. Rapora göre kriz nedeniyle işten atılan işçi sayısı 6 bine yaklaşırken, elektrik ve doğalgaz gibi girdi verilerini yükselten zamlar nedeniyle işten atılan işçi sayısı 18 bini aştı.

-Gemi siparişleri iptal ediliyor. Yeni gemi siparişleri alınamıyor.

Selah Tersanesi: 31 işçi işten atıldı.

Tuzla Gemi Tersanesi: 170 işçi işten atıldı. Kadrolu işçilerin ücretleri belirlenen ücretin altında ödenmeye başlandı.

Türkter Tersanesi: 53 işçi işten atıldı.

Sedef Tersanesi: 130 işçi işten atıldı.

Desan Tersanesi: 200 işçi işten atıldı.

RMK Tersanesi: 70 işçi işten atıldı.

Vicem Yat: 350 işçi işten atıldı.

Argem Tersanesi: 50 işçi işten atıldı. Atılan işçilerin paraları verilmedi.

Çındemir Tersanesi: 10 işçi işten atıldı.

Selahattin Aslan Tersanesi: 35 işçi işten atıldı.

Torlak Tersanesi: 20 kadrolu işçi işten atıldı.

Yardımcı Tersanesi: 25 kadrolu işçi işten atıldı.

Çanakkale’de Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım Sanayi Şirketi’nde çalışan 120,

Tuzla’da Torlak Tersanesi’nden 25 ve

Çındemir Tersanesi’nden de 10 işçinin işten çıkartıldı.

-MESS kapsamında 4014 işçi, MESS dışındaki işyerlerinde de 1353 işçi işten çıkarıldı. 4328 işçi de belli sürelerle ücretsiz izne çıkarıldı.

-DYO ve POLİFEN işyerlerinde 200 işçi işten çıkarıldı.

-Barış Madencilik A.Ş’de 30 işçi işten çıkarıldı.

-Teksif Sendikası’na bağlı işyerlerinde son bir yılda 10 bin sendika üyesi işçi işten çıkarıldı.

-Çimento, toprak ve cam işyerlerinde küresel krizin etkileri ve son bir yıldır yapılan doğalgaz ve elektrik zamları sonucunda, 8281 işçi işten çıkarıldı, 510 işçi de ücretsiz izne çıkarıldı.

-Polifen: Bu fabrikada 70 işçi işten çıkarılacak. Aralık ayında fabrikanın kapanması bekleniyor.

-Yaşar Holding tüm işletmelerinde 20 küçültme kararı aldı. gruba bağlı DYO’nun İzmir ve Dilovası fabrikalarında işten çıkartmalar başladı. Bugüne kadar İzmir ve Dilovası fabrikalarında biri temsilci, biri baş temsilci olmak üzere toplam 24 kişi çıkartıldı. Grubun İzmir ve Dilovası’ndaki fabrikalardan 72’si kapsam dışı ve sendikasız, 48′i sendikalı olmak üzere toplam 120 kişiyi çıkartma kararı aldığı belirtildi.

-Cengiz Makina: 60 işçi işten çıkarıldı.

-Yıldız Entegre: Şimdiye kadar 190 işçi işten çıkarıldı. 300 kişinin daha atılması bekleniyor.

-Autoliv: Çıkarılan işçi sayısı 415′i buldu ve halen işten atmalar devam ediyor.

-Güngör Otomotiv: Bugüne kadar 70 işçi işten çıkarıldı.

-Mecaplast: Geçen ay işçilere ücretli izin yaptırılmıştı. Şimdi ise ücretsiz izin ve işten çıkartmalar bekleniyor.

-Doğan Lastik: Fabrikada ücretsiz izinler başladı, 22 işçi işten çıkartıldı.

-Türk Philips 40 milyon Euro altında cirosu olan fabrikaları kapatma kararı aldı. Gebze’de armatür üretimi yapan Türk Philips, BMİS Gebze Şübesi kapatılıyor. Gebze Tekso Soğutma fabrikasından 30 işçi işten atıldı. 40 işçinin daha atılacak.