Adnan Akfırat, Dünya Üçüncü Kültür Forumu’nda konuştu

Çin Temsilcimiz, Adnan Akfırat, 29-30 Mayıs’ta Çin’in Weihai kentinde toplanan Dünya Üçüncü Kültür Forumu’na video yoluyla katıldı

Tarih:

Vatan Partisi Çin Temsilcisi ve BRIQ dergisi Yayın Kurulu Başkanı Adnan Akfırat, 29-30 Mayıs’ta Çin’in Weihai kentinde toplanan Dünya Üçüncü Kültür Forumu’na video yoluyla katıldı. Akfırat, Dünya Üçüncü Kültür Forumu’nun alt oturum olana 2. Çin Forumu’nda konuştu. Akfırat, Forum’a Türkiye’den davet edilen tek isim oldu.

 

29 Mayıs'ta, Çin Sosyal Bilimler Akademisi Marksizm Enstitüsü, Çin Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Araştırma Merkezi, Shandong Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen seminere, çevrimiçi ve çevrimdışı yöntemlerle 10'dan fazla ülkeden 100’ün üzerinde uzman ve bilim insanı katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmalarını Çin Sosyal Bilimler Akademisi eski Başkanı Prof. Wang Weiguang, Çin Sosyal Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Gao Peiyong, Çin Sosyal Bilimler Akademisi üyesi Prof. Cheng Enfu, Shandong Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Huang Kainan yaptı.

 

Çinli akademisyenler, 27 Mayıs'ta ÇKP Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in kapanış konuşmasını yaptığı Dünya Marksist Partiler Sempozyumu’na ÇKP Genel Sekreter Xi Jinping'in mesajının önemine dikkat çektiler.

 

Forum’da Rusya, Vietnam, Küba, Fransa, Kanada, ABD, Makao ve Nijerya’dan Marksist yazar ve öğretim üyeleri sunum yaptılar.

Akfırat’ın “Mao Zedung’tan Xi Jinping’e 21. Yüzyıl Sosyalizminin Uzun Yürüyüşü” başlıklı sunuşu, geniş yankı yarattı.

 

Türk-Çin İş Der tarafından yayınlanan BRIQ- Kuşak ve Yol Dergisi’nin Danışma Kurulu üyesi de olan Forum’un bilimsel kurulu başkanı Profesör Cheng Enfu kapanış konuşmasında Akfırat’ın sunuşuna atıf yaparak, Forum’un içeriğini dört başlıkta toparladı.

 

-Çin Komünist Partisi'nin bir asırlık eşitlik, saygı temelinde başka kültürlerden öğrenerek ulusal kültürünü geliştirme çizgisinin özeti

 

- İlerlemek için dünya kültüründeki değişimleri anlamak ve karşılıklı öğrenmeyi gözden geçirmek,

 

- Eşit ve adil bir dünya için hegemonik söylemlere direnmek.

 

- Batı kültürünün belirleyiciliğine karşı dünyanın kültürel çeşitliliğinin ekolojik dengesini korumak.

 

Prof. Cheng Enfu’nun konuşmasının özeti şöyle:

 

“Çin uygarlığı, sürekli değiş tokuş ve tecrübeleri paylaşma temelinde, her yönden beslenebilen sonsuza kadar sürecek açık bir sistem oluşturmuştur. Bu seminer, çok boyutlu ve ileriye dönük bir akademik vizyonla, dünya kültürel alışverişlerinin ve milenyum boyunca karşılıklı öğrenmenin tarihe katkısını gözden geçirdi. Konferans geçmişten günümüze devam etmekte olan doğu ve batı kültürleri arasındaki farkı anlamanın ve karşılıklı öğrenmenin yöntemlerini değerlendirdi. Konuşmacılar, medeniyetlerin çeşitliliğinin insan toplumunun temel özelliği olduğuna dikkat çektiler. Çin Komünist Partisi, böyle medeni bir sistem içinde ilerler ve geçmişin birikimini miras alır, yenilikler yapar ve gelişir. Çin Komünist Partisi'nin tek yaptığı, Çin halkı için daha güzel bir gelecek inşa etmek ve dünya halkları için mutluluk aramaktır. Barışı ve kalkınmayı savunan tüm ilerici halk güçlerinin, dünya barışı ve huzuruna, ortak kalkınmaya ve dünya medeniyetlerinin karşılıklı öğrenmesine katkıda bulunmak için birleşmeleri gerekiyor.”