Abhazya Heyeti'nden Vatan Partisi'ne ziyaret

Abhazya Cumhuriyeti'nden üst düzey bir heyet Vatan Partisi'ni ziyaret etti

Tarih:

Abhazya Cumhuriyeti’nden üst düzey bir delegasyon, geçen hafta Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığı’na gelerek önemli bir görüşmeye katıldı. Abhazya’yı Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı Astamur Logua ile Abhazya Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi İbrahim Avıdzba’nın temsil ettiği toplantıda, KKTC ve Abhazya'nın dünyaya tanıtılması için iki ülke arasında yapılacak işbirliğinin ayrıntıları görüşüldü. Rauf Denktaş'ın Gezici Özel Büyükelçisi Hüseyin Macit Yusuf’un da katıldığı görüşmede, Vatan Partisi’ni Genel Başkan Yardımcıları Serhan Bolluk ve Tugay Şen temsil etti.

 

Görüşmede Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, altılı işbirliğini sekize çıkarma önerisi üzerinde duruldu. Abhaz temsilciler, Abhazya'nın bu öneriye çok sıcak baktığını bildirdiler. Abhazya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Logua, "Abhazya olarak bölgemizde bir bölücü unsur olarak değil, tam tersine barışçı bir unsur olarak hareket etmek istiyoruz. Buna Gürcistan da dahil" dedi.

 

Abhaz yetkililer, KKTC ziyaretinin Kovid-19 salgını nedeniyle geciktiğini, Vatan Partisi ile daha önce yaptıkları 'KKTC ve Abhazya'yı dünyaya tanıtma' anlaşmasını hayata geçirmek için sabırsızlandıklarını ifade ettiler.

 

 

'KENDİ ÜLKEMİZDEN
FARKLI GÖRMÜYORUZ'


Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serhan Bolluk, "Türkiye'de, Abhazya'da yaşayandan daha fazla Abhaz halkı var. Biz o nedenle Abhazya'yı kendi ülkemizden farklı görmüyoruz" dedi. Bolluk, heyetler arası görüşmedeki konuşmasını şöyle sürdürdü: "Vatan Partisi, Abhazya'nın tanınması için büyük bir çaba gösteriyor. Türkiye'de de KKTC'yi dünyaya tanıtmak için bir çaba var. En son Ticaret Bakanımız Kıbrıs'ın ürettiği malları dünyaya satmak için çeşitli yollar aradıklarını belirtti. İşin en güzel formülü burada. KKTC'yi dünyaya tanıtabilirsek devamının da geleceğini biliyoruz. Burada Abhazya için de, Rusya için de çok büyük menfaat var."

 

 

'ABHAZYA RUSYA'NIN
AKTİF OLMASINI SAĞLAMALI'


Vatan Partisi bu çözümü dile getirdiğinde "Gürcistan ne olacak? Gürcistan buna kızar" tepkisiyle karşılaştığını dile getiren Bolluk, "Gürcistan kızar diye düşünürsek Türkiye kaybeder" dedi. Gürcistan’ın da aynı safta birleştirilebileceğini vurgulayan Bolluk, şunları söyledi: "Gürcistan ne olacak diyorsun ama Rusya ne olacak? Dış ilişkiler, ekonomi ve askeri bakımdan en büyük müttefikimiz Rusya. Biliyorsunuz altılı bir ittifak vardı. Biz bunun sekize çıkarılması önerisini yaptık. Burada Gürcistan'ı dışlayacak halimiz yok. Sekizli yapalım ve Gürcistan da katılsın. Hep beraber girelim ve Gürcistan'ı karşıda değil kendi safımızda görelim dedik. Burada Abhazya'ya da Rusya'nın daha aktif olmasını sağlamak gibi bir görev düşüyor."

 

 

'ANLAŞMAYI HIZLA

GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ'


Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı Astamur Logua, konuşmasına, Abhazya Cumhuriyeti olarak Vatan Partisi ile yaptıkları anlaşmanın önemini vurgulayarak başladı: "Çalışma arkadaşlarım ve Abhazya halkı adına Doğu Perinçek ve Vatan Partisi'ne çok teşekkür etmek isterim. Bağımsızlık savaşının üzerinden 27 yıl geçti ve Türkiye Cumhuriyeti’nde bir siyasi parti ile ilk kez bir siyasi anlaşma yaptık, o da Vatan Partisi’yle oldu. Türkiye'de diaspora sayısı çok fazla ama biz sadece Abhazları değil Çerkezleri de temsil ediyoruz. Bizim yaptığımız sadece diaspora ve Abhazya ile ilgili değil, Türkiye'deki bir siyasi parti ile Abhaz devleti arasındaydı. Anlaşmadaki yükümlülükleri yerine getirmek istiyoruz ve bunun hızla gelişmesini istiyoruz."

 

 

'EŞİT SEVİYEDE İLİŞKİLERE HAZIRIZ'


Astamur Logua, KKTC ile ilişkiler ve sekizli işbirliği önerisi hakkında şunları kaydetti: "Altılı platform ile ilgili ilk olarak Erdoğan konuşmuştu ve Vatan Partisi bu platformun sekiz devlete yükseltmesini önerdi. Tabii Abhazya buna çok sıcak bakıyor. Abhazya olarak bölgemizde bir bölücü unsur olarak değil, tam tersine barışçı bir unsur olarak hareket etmek istiyoruz. Buna Gürcistan da dahil. Eşit seviyede komşuluk ilişkilerine hazırız."

 

 

'PARLAMENTOLAR DÜZEYİNDE
BİR PLATFORM OLUŞTURALIM'


Logua, Rusya Parlamentosundan yetkililerle konuyu görüştüklerini belirterek, bölge ülkeleri arasında, parlamentolar düzeyinde bir platform oluşturulmasını önerdi: “Türkiye ve Rusya arasında en kısa, kara ticaret yolu Gürcistan üzerinden geçer. Bizler de Rus parlamentosundan görevli kişilerle görüştük ve bölgede barışın oluşması, bir başka yabancı gücün bölgeye müdahalesinin engellenmesi için demiryolu projelerine girmeye hazır olduğumuzu belirttik. Bizler bölge ülkelerinin parlamento düzeyinde bir platform oluşturması ve ulaşımdaki sorunların çözülmesini istiyoruz.


 
"Altılı platforma çok sıcak bakıyoruz. Bu platforma Abhazya ve KKTC'nin de katılması çok yerinde olur.

 

"Verimli işbirliğimizin devam etmesini temenni ediyorum. Pandemi bazı işlerimize engel oldu ve KKTC'ye bir heyet gönderemedik. Pandemi sonrası bir heyete gideceğiz. KKTC'den de dostlarımızı her zaman Abhazya'ya bekleriz."

 

 

 'İKİ ÜLKENİN DE ÇOK BENZER YANI VAR'


Rauf Denktaş'ın Gezici Özel Büyük Elçisi Hüseyin Macit Yusuf, toplantıdaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın işbirliğine açık olduğunu belirtti. KKTC ve Abhazya'nın benzerlikler gösterdiğine değinen Yusuf, şöyle konuştu: "Kıbrıs'ta, Abhazya ile ilgili çok olumlu gelişmeler oluyor. Biz Abhazya'ya geldiğimizde şimdiki cumhurbaşkanımız, Başbakanımız idi. O günkü Cumhurbaşkanımız Abhazya ile ilişkilere sıcak bakmayan birisiydi. Sadece Abhazya değil başka ülkelerle de KKTC'nin ilişki kurmasını istemeyen birisiydi. Tabii 18 ekimdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ersin Tatar Cumhurbaşkanı oldu. Ersin beye Abhazya'dan dönüşümde orada yaşadıklarımızı olduğu gibi anlatmıştım. Çok olumlu bulmuştu ve ilişkilerin gelişmesi için ne yapmamız gerekiyorsa yapmamızı söyledi. Pandemiden dolayı iki ülken heyetinin gelmesi gitmesi ne yazık ki mümkün değil ama KKTC'deki devlet yetkilileri heyecanla bu ilişkinin başlamasını bekliyorlar. İki ülkenin çok benzer yanı var. Bizim de komşumuzla sıkıntılarımız var."

 

 

'EL ELE, KOL KOLA GİRMELİYİZ'


Hüseyin Macit Yusuf, KKTC ve Abhazya’nın “tanınma” hedefini el ele, kol kola gerçekleştirebileceğini vurguladı: Sayın Perinçek kimin bizi tanıyacağı önemli, kimlerin tanımayacağı önemli değil demişti ve şu soruyu sordu: ‘Amerika bizi tanır mı, Avrupa bizi tanır mı?’ Tanımaz. Dolayısıyla bizim tanınma stratejimiz ortaya çıktı. Bizim tanınma stratejimiz Abhazya, Rusya, İran, Azerbaycan ve Abhazya'yı tanıyan Küba, Venezuela gibi ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmektir. Burada da sizlerle el ele, kol kola gireceğiz. Çünkü gayemiz dünyada tanınmak. Bu nedenle dayanışma içerisinde olacağız."

 

 

KARADENİZ VE AKDENİZ SEMPOZYUMU PLANLANIYOR


Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tugay Şen, Akdeniz ve Karadeniz barışını güçlendirmek için bölge ülkelerinin katılacağı bir sempozyum planladıklarını söyledi. Görüşmedeki konuşmasında Şen, Abhaz heyetini de bu toplantıda görmek istediklerini belirtti. Şen şunları kaydetti:

 

"Abhazya'dan bir parlamenter heyetin KKTC'ye yapacağı ve pandemi nedeniyle tarihi henüz netleşmeyen ziyaretin sonrasında gerçekleştirmek üzere, Genel Başkanımız Doğu Perinçek'in de bilgisi dahilinde bir önerimiz olacak: İstanbul'da imzaladığımız ve uluslararası kamuoyuna da açıkladığımız, ‘Akdeniz, Karadeniz Dostluk ve Barış Planını’ ele alan uluslararası bir sempozyum düzenlenecek. Abhazya'dan, KKTC'den en üst düzeyde temsilcilerin, Rusya'dan yöneticilerin, stratejistlerin, yine bölge ülkelerinden İran, Suriye ve hatta Çin'e kadar uzanacak ve dünya çapında bir etki yaratacak, Karadeniz ve Akdeniz'deki o birliği pekiştirecek olan uluslararası bir toplantı yapmak niyetindeyiz. Önümüzdeki dönemde program netleştikçe sizleri Vatan Partisi olarak bilgilendireceğiz."