Merkez Karar Kurulumuz üyesi ve Uluslararası İlişkiler Büro Başkan Yardımcımız Yunus Soner, ABD'nin “Kremlin Raporu” hamlesinin, olası siyasi motivasyonu ve sonuçlarını Sputnik'e değerlendirdi.
ABD Hazine Bakanlığı gelecekte yaptırım uygulanabilecek 114 Rus politikacı ve 96 etkili iş adamının bulunduğu 'Kremlin raporu' listesini yayınladı. Listeye Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Başbakan Yardımcıları, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Enerji Bakanı Aleksandr Novak gibi üst düzey kabine üyelerinin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcıları da dahil edildi. Dikkat çeken nokta ise Putin’in listede yer almamasıydı.
‘ABD SADECE RUSYA'YI DEĞİL AVRASYA BİRLİĞİ'Nİ HEDEF ALMANIN PEŞİNDE'
Yunus Soner, "Bu liste dünya çapında yalnızlaşana ABD'nin son çırpınışlarından biridir. Listenin amacı sadece Rusya'nın önemli sanayicilerini veya Rusya'yı hedef almak değil; Soçi konferansıyla aynı tarihte yayınlanan bu liste aracılığıyla ABD, Avrasya ve Asya ülkelerini hedef almakta. Bu birliğin Amerika güdümünde başlayan Cenevre sürecinden daha başarılı olması ve bunun da ötesinde Avrasya Ekonomik Topluluğu çerçevesinde ABD hegemonyasına alternatifler oluşturulması, tabii ki Amerika'yı rahatsız etti" dedi.
ABD'nin Rusya'yı ve Rusya sanayicilerini hedef alan bu girişiminin başarısız olacağına' işaret eden Soner "Bildiğiniz gibi Türkiye'nin İran'la ticareti de bir yargı süreciyle hedef alındı. Ancak Halkbank Genel Müdür Yardımcısı'nın mahkum edilmesiyle devam eden yargı süreci, Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkileri etkilemedi. Aynı şekilde bu Kremlin listesi de Rusya'nın Batı Asya ve diğer Avrasya ülkeleriyle ekonomik ve siyasi ilişkilerini etkilemeyecek, tam tersine bu liste Amerika'nın Soğuk Savaş döneminde kalan enstrümanlarının ne kadar geçersiz olduğunu bütün dünyanın gözünün önüne serecektir. ABD artık dünyanın gerçeklerini kabul etmeli, bu tür tek taraflı, dayatmacı araçlardan uzak durmalı ve çok kutuplu bir dünyada yerini almalıdır" ifadelerini kullandı.