İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, Amerika Birleşik Devletleri"nin PKK konusunda Türkiye'ye karşı samimi olmadığını söyledi. Laricani, Amerikalıların Musul'da ve Kerkük'te PKK ile görüştüklerini belirtti.
Laricani, “İlgili detaylı bilgileri Türkiye’ye ilettik” dedi. Laricani, ABD’nin PKK ile hangi düzeyde konuştuğu sorusuna ise “Komutanlar düzeyinde” yanıtını verdi.
İran Ordusu, ülkesinin nükleer programının başmüzakerecisi Ali Laricani'nin dün (8 Mayıs 2006) Esenboğa Havalimanı'na indiği saatlerde, hem kendi topraklarındaki hem de Kuzey Irak'taki PKK kamplarına füze yağdırmaya başladı. İran'ın 6 bölgede başlattığı PKK operasyonu, Türkiye sınırında da hareketlenmeye neden oldu. İran ve Irak sınırına günler öncesinden yığınak yapan Türk Silahlı Kuvvetleri, İran'ın başlattığı operasyonla teröristlerin Türkiye'ye kaçması ihtimali üzerine harekete geçti. Şırnak'tan Van'ın Başkale İlçesi'ne kadar olan 470 kilometrelik sınıra, askeri personel ve araçlarla etten duvar örüldü.
TSK KUŞ UÇURTMUYOR
Laricani'nin Ankara'daki temasları boyunca, sınırdaki hareketlilik devam etti. İran'ın başlattığı füzeli saldırı sonrası TSK, terör örgütü üyelerinin Türk topraklarına giriş yapabileceği üç ilçede sıkı önlemler aldı. TSK'nın, İran sınırına yakın olan Van'ın Başkale ve Bahçesaray beldelerine bağlı Çatbayır, Cevizlibelen, Altındere, Bahçılar, Aşalan ve Belencik köyleri kırsalı ile Hakkari iline bağlı Esendere mevkiine yığınak yaptığı belirtildi.
İran Silahlı Kuvvetleri'nin de özellikle Esendere Gümrük Kapısı'ndan İran'a yakın olan Sero yerleşim bölgesinde konuşlandığı öğrenildi.
PKK'DAN TEPKİ
Öte yandan, İran ve Kuzey Irak'ta bulunan PKK da bölgedeki operasyonlara tepki gösterdi. Örgüt tarafından Belçika'dan yapılan yazılı açıklamada, İran ordusunun, Kandil Dağları, Zengene kırsalı, Haci Ehmed Dağları ile Boz Ahil Dağı'nı top ve katyuşa füzeleriyle bombaladığı belirtildi.
‘ABD’NİN BİRAZ AKLI VARSA’
Laricani, Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak gibi İran'a müdahalesi olur mu?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi: "Amerika Birleşik Devletleri'nin birazcık aklı varsa bu yanlışı yapmaz. İran Irak değil. Irak hükümetinin komşuları ile ilişkileri de zayıftı. İran öyle değil. Böyle bir yanlış Amerika Birleşik Devletleri'ni bölgede zora sokar."
Türkiye ve İran'ın bölgede rakip değil ortak olduğunu belirten Laricani "Her iki ülkede bölgede terörist istemiyor. Türkiye'nin de İran'ın da yukarıdan emir veren kimseye ihtiyacı yok" dedi.
‘ABD, TÜRKİYE-İRAN-SURİYE İTTİFAKINI BOZMAK İSTİYOR’
Öte yandan PKK’nin önemli isimlerinden Cemil Bayık, bugünkü (9 Mayıs 2006) Özgür Gündem gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Bayık, Türkiye'nin İran ve Suriye'yle birlikte Kürtlere karşı bir saldırı içine girdiğini ifade etti.
Bayık’ın açıklaması şöyle:
“ABD, Türkiye-İran-Suriye ittifakını bozmak istiyor. Bu ittifak esasta Kürtlere karşı geliştirilen bir ittifak, ama sadece bununla sınırlı değil tabi. Bu ittifak bir yönüyle ABD'nin Irak müdahalesini de etkiliyor. Hatta Suriye ve İran üzerinde ABD'nin geliştirmek istediği tecridi ve rejim değişikliğini de etkiliyor. ABD sonuç almak için varolan ittifakı bozmak istiyor. Bunu bozmanın yolu da Türkiye'yi İran ve Suriye'den uzaklaştırmakla mümkün. ABD bu yönlü görüşmeler yapıyor, istemlerde bulunuyor. İran ve Suriye de, ABD'nin Türkiye'yi kendilerinden kopararak ortaya çıkaracağı tehlikeyi bildiklerinden Türkiye'nin tamamen ABD'nin yanında yer almasını engellemek için Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlıyorlar. Bu çerçevede Türkiye'ye tavizler veriyorlar. Yine Türkiye'nin istemlerine göre adımlar atıyorlar...
“ABD, Türkiye, İran ve Suriye'nin geliştirdiği anti-Kürt ittifakında yer almıyor. Çünkü bu çıkarlarına ters düşüyor. ABD bölgede stratejisini uygularken, en büyük müttefik güç olarak Kürtleri görüyor. Bu gerçeklik Irak'ta ortaya çıktı. Eğer İran ve Suriye'de bir rejim değişikliği olacaksa Kürtlerin desteği almadan bu mümkün değil. Bu nedenle ABD, Kürt sorununda Türkiye'nin izlediği çizgiyi izleyemez.”