"AB ve NATO’ya ‘Ortadoğu’ Mesajı"

Genel Başkan Yardımcımız E. Korg. İsmail Hakkı Pekin, Brüksel saldırısını değerlendirdi.

Tarih:

Genel Başkan Yardımcımız Genelkurmay E. İstihbarat Daire Başkanı E. Korg. İsmail Hakkı Pekin, saldırının ABD tarafından AB ve NATO’ya mesaj vermek amacıyla yapılmış olabileceğine dikkat çekti. Saldırının AB ve Shengen’in sonunu hazırladığına dikkat çenen Pekin’in, saldırıya ilişkin Aydınlık’a yaptığı değerlendirme şöyle: Bu patlamaların El Kaide ve IŞİD tarafından yapıldığa açık. Zamanlaması çok dikkat çekici. Hatırlayalım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bu patlamalar Brüksel’de veya diğer başkentlerde olursa bizi anlarlar” demişti. Bu saldırı ‘Terörü destekliyor’ bahanesiyle Erdoğan’ı indirmek için kullanılabilir. Bir kere saldırının arka planı belli olmasın diye böyle bir zamanlamanın seçildiği açık. Ama arka plana baktığımızda bu bir ABD operasyonu gibi. Çünkü AB ülkeleri Ordadoğu’daki olayda ellerini taşın altına koymuyorlar. ABD’yi yeteri kadar desteklemiyorlar. Bu konuya fazla bütçe ayırmıyor. Bu saldırı AB ve NATO’yu işin içine daha fazla sokmak için yapılmış olabilir.

 

 

MUSUL OPERASYONUNU HIZLANDIRMAK

 

 

Malum Musul’un IŞİD’den kurtarılması operasyonu hala yapılamadı. Musul IŞİD’den kurtarılarak o bölgede Sünni Araplardan kurulu federe bir devletin kurulmasını çabuklaştırmak, Irak’ı üç parçaya ayırmak ve İran’ın bölgedeki etkisini azaltmak için yapılmış olabilir. Suudi Arabistan, Katar ve İsrail de böyle istiyor.

 

 

Saldırıyı Alman istihbaratı da planlamış olabilir diye bir düşünce var. Çünkü Merkel mülteciler konusunda zorda ve diğer AB ülkelerine de mülteci alınması için çok uğraştı. Ama onlar karşı çıktılar. Dolayısıyla amaç onları da işe dahil etmek olabilir.