İsviçre'de Yasa Değişiyor

Genel Başkanımız Doğu Perinçek’in AİHM Büyük Daire’de İsviçre’ye karşı elde ettiği zafer, dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Tarih:

Genel Başkanımız Doğu Perinçek’in AİHM Büyük Daire’de İsviçre’ye karşı elde ettiği zafer, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Gazete manşetlerinden duyurulan haberlerde konuyla ilgili yasa değişikliğinin İsviçre’nin gündeminde olduğu vurgusu dikkat çekti.

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire, Perinçek-İsviçre davasında nihai kararı verdi. “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” diyen Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in haklı bulunarak İsviçre’ye karşı Türkiye’ye kazandırdığı zafer, tüm dünyada olduğu gibi İsviçre basınında da geniş yer aldı. Haber, gazete manşetlerinden duyuruldu. İsviçre’de bu yenilginin üzerine yasa değişikliğinin gündemde olduğu vurgusu öne çıktı.

 

İsviçre basınında yer alan haberler şöyle:

 

Tages-Anzeiger gazetesinde “Soykırım inkarcısı Strazburg’da İsviçre’ye karşı zafer kazandı” başlığıyla verilen haberde, “Kararın büyük önemi var, çünkü nihai. İsviçre’de hakimler bu karara bağlı kalmak zorunda, tüm Avrupa’da hakimler bu kararı göz ardı edemeyecek. Strazburg hakimleri diyor ki, holokostu inkar eden otomatikman ırkçı nefret güdüyor. Öte yandan diyorlar ki ‘Ermeni soykırımı’nı inkar eden illa nefret ekme amacını taşımış olmuyor. Strazburg’daki hakimlere göre Doğu Perinçek, Ermenilere karşı bir nefret söyleminde bulunmadı. Onun en sert eleştirileri emperyalistlere ve onların kötü niyetli temsilcilerine yönelikti. Hakimlere göre Ermenilerin insanlık onurunun incitilmiş olduğu ispatlanmamıştır. Perinçek kamuyu ilgilendiren bir konuyu işlemiştir. AİHM 2013 yılında verdiği kararı onaylamış oldu. Hakimler o zaman, 1915 olaylarının ‘Ermeni soykırımı” olup olmadığı konusunda uluslararası bir görüş birliğinin olmadığını ifade etmişlerdi. En son Büyük Daire kararında da AİHM bu konuda görüş birliğinin hala var olmadığını savunuyor. AİHM kararının İsviçre hukuku üzerinde etkileri olacak. Doğu Perinçek zamanında İsviçre mahkemelerinin kendisi aleyhine verdiği hüküm konusunda temyize gidebilir. Yeşiller Partisi Milletvekili Ueli Leuenberger, “İsviçre toplumu ‘Ermeni soykırımı’ konusunda kuşku duymaya başlarsa, bu bir felaket olur” dedi. Adalet Bakanlığı, AİHM kararının İsviçre hukuku açısından sonuçları olacağından emin. Öncelikle AİHM kararını etraflıca inceleyecekler” denildi.

 

‘İSVİÇRE AĞIR YENİLGİ ALDI’

 

Neue Zürcher Zeitung gazetesinde yer alan haberde Perinçek kararı “tarihi” olarak tanımlandı. “İsviçre-Ermenistan Toplumu (GSA) karar sonrasında dehşete düşmüş ve şoka uğramış durumda” denilen gazetede “İsviçre AİHM’de ağır bir yenilgi aldı. Karar bazı temel soruları ortaya attı: Devlet yurttaşlarına resmi bir tarih yazımına bağlı kalma konusunda zorunluluk getirebilir mi? Düşünce özgürlüğü hükümet makamlarının direktifleri karşısında ne dereceye kadar etkili olacak? İsviçre katı bir çizgi izliyor. Özgür bir topluma böyle bir tasmanın yakışmadığı aşikar. Haklı olarak AİHM düşünce özgürlüğüne ağırlık tanıyor. Demokratik bir toplum bu gibi tartışmalara izin vermeli. Açık tartışmalara ihtiyaç var. Burada da yurttaşların muhakeme gücüne gü- venmek lazım. Kamusal barış için ceza hakimlerine muhtaç değiliz. Perinçek kamuyu ilgilendiren bir meseleyi ele aldı ve bunu yaparken şiddete ve nefrete başvurmadı. AİHM, Perinçek davası ile holokostu inkar konusunun birbiriyle kesinlikle karıştırılmaması gerektiğini düşünüyor. 130 sayfalık AİHM kararının İsviçre hukuku üzerinde oluşacak etkilerini şu anda Adalet Bakanlığı inceliyor. İsviçre mahkemelerinin bu konuyu yeniden ele alma ihtimalleri yüksek. Perinçek’in temyiz hakkı oluştu ve Perinçek İsviçre mahkemelerinin kendisini cezalandıran kararlarının iptalini talep edebilir. İsviçre-Ermenistan Toplumu (GSA) Onursal Başkanı Sarkis Shahinian, “Doğu Perinçek ‘düşünce özgürlüğü kahramanı’ haline geldi” dedi. İsviçre-Ermenistan Parlemento Grubu’nda ise büyük hayal kırıklığı hakim. Yeşiller Partisi Milletvekili Ueli Leuenberger’in korkusu İsviçre toplumunun bir bölümünün bundan böyle ‘Ermeni soykırımı’nın hiç gerçekleşmediğine inanacak olması. Bakanlık AİHM kararını etraflıca inceleyecek. Çıkan sonuçlara göre ırkçılıkla mücadele yasasında bir düzenlemeye veya hatta bir yasa değişikliğine gidilebilir. İsviçre en geç 6 ay içerisinde AİHM kararını nasıl uygulamaya koyacağını Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’ne rapor etmek zorunda. Yol açılan hasarların giderilmesi için ve yeniden benzer hasarlara neden olmamak için İsviçre’nin ne gibi tedbirler aldığını bu rapor ortaya koymak zorunda... İsviçre’nin en azından alacağı tedbirleri içeren bir yol haritası hazırlaması gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

 

Tagblatt gazetesinde “Irkçılıkla Mücadele Yasası’nda değişiklik gerektirecek karar” diyerek sunulan haberde “İsviçre için acı haber: Soykırım inkarına aklama” başlığı kullanıldı. Haberde, “Bakanlık Irkçılıkla Mücadele Yasası’nı inceliyor. Yasada yer alan ‘Soykırımı ve insanlığa karşı diğer suçları inkar’ ifadesinin değiştirilmesi düşünülebilir. Zaten başlangıçta federal hükümet yasayı ‘holokost ve gaz odaları’yla sınırlamak istemişti” denildi.

 

Aargauer Zeitung gazetesinde de “Irkçılıkla Mücadele Yasası muhtemelen değişecek” ifadelerine yer verildi.

 

ERMENİ SOYKIRIMI İLE BAĞI YOK

 

Öte yandan France TV’ye konuşan Paris Batı Üniversitesi’nde avukat ve AİHS uzmanı Nicolas Hervieu “Kararda gördük ki zaten İsviçre’nin inkarı yasaklayan bir yasayı haklı çıkarmak için Ermeni soykırımı ile yeterince güçlü tarihsel, coğrafi bağları yoktur. Şimdi bile İsviçre’de Ermeni nüfusu yeterli sayıda değildir” dedi.

 

Bluewin gazetesinde “AİHM, ‘İsviçre, Türk Doğu Perinçek’in ifade özgürlüğünü ihlal etti’” ifadeleri kullanıldı. Strasbourg mahkemesi, soykırım inkarının yasaklanmasının AİHM’nin ifade özgürlüğünü garantileyen 10. Maddesine ters nitelikte olduğunu belirterek “Demokratik toplumlarda Perinçek’i bir cezaya çarptırmaya gereklilik duyulmaz” dedi.

 

TÜRK ASILLI İSVİÇRELİLER MEMNUN

 

İsviçre’nin 24 heures adlı sitesi, haberi “Türk asıllı İsviçre vatandaşları ve İsviçre Halk Partisi alınan karardan dolayı memnun” başlığıyla verdi. İsviçre’nin Romandi kantonunda, İsviçre Türk Dernekleri Federasyonu’nun yaptığı açıklamada “Türkler Ermenilerin yaşadığı acıları çok iyi anlıyor ve hissediyor” dediklerine yer verildi. Haberde, “Soykırım” kelimesi değer kaybetmemeli ve kullanılmamalıdır. “Soykırım kelimesi BM’nin 1948’de soykırım üzerine yapmış olduğu tanıma uymalı” denildi. Federasyon Strazburg’dan çıkan kararın Türk ve Ermeniler arasında diyaloğun sağlamlaştırılması için olumlu bir adım olduğunun altını çizdi. Cenevre’de İsviçre Halk Partisi Meclis Üyesi ve Avukat olan Yves Nidegger, “ İsviçre’nin Ceza Kanunu’nun 261bis maddesini yeniden düzenlemekten başka bir yolu yoktur” dedi. Strasbourg mahkemesi ise İsviçre standartlarını “çok kapalı” olarak değerlendirdi.