Vatan Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa İlker Yücel, bugün bir basın açıklaması yaparak “Yeditepeli İstanbul’a Yedi Renk” projesinden üçüncüsü olan “Turkuaz İstanbul” projesini kamuoyuna açıkladı.
Vatan Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı M. İlker Yücel özetle şunları belirtti:
‘‘Değerli İstanbullular,
Yedi tepeli güzel şehrimize ilan ettiğimiz yedi rengi açıklamaya devam ediyoruz.
Önce 21 maddelik Mavi İstanbul programını açıkladık ve denizi kamuoyunun gündemine soktuk.
Mavi İstanbul'u, trafik sorununu ciddi oranda hafifletecek çözümler içermesinin yanında, İstanbul'u her alanda denizle buluşturacak ve İstanbulluya yaşam sevinci verecek bir program olarak duyurduk.
Kırmızı İstanbul projesini de "Kırmızı alarm" başlığıyla ilan ettik. Rant ve beton partilerinin söylemeye cesaret edemediği 48 maddelik depreme hazırlık programını ve arazi yağmasını engelleme planını açıkladık. Bu süreçte Kentsel dönüşüm mağdurlarıyla sık sık bir araya geldik.
Sendika liderlerimizle birlikte Belediyeyi İstanbul halkı ve emekçilerle birlikte yönetme ilkelerini kamuoyuna açıkladık ve imza altına aldık.
Şimdi sıra Turkuaz İstanbul açıklamasına geldi.
Aşağıdaki maddeleri belirlerken, ülkemizin kültür sanat alanında da önemli bir insan birikimine sahip olduğunu bir kez daha gördük. Çok sayıda kurum ve kişinin fikirlerini bir araya getirdiğimiz Turkuaz İstanbul programını dikkatinize sunuyoruz:
Turkuaz İstanbul programının temel amacı vatansever, etnik ve mezhepsel aidiyetlere göre değil millet bilinciyle yaşayan, Türkçemizi iyi bilen, devrimci, özgür düşünceli, haksızlığa direnen, cesur, dayanışmacı, emeğe saygılı, paylaşmacı, kardeşlik duygularıyla yüklü, bilgili, sorumlu, müziğe, resime, tiyatroya, sinemaya meraklı, yaratıcı, "Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür" kuşaklar yetiştirilmesine katkı sunmaktır.
Vatansızlaşmayı, milletsizleşmeyi, anarşizmi, bencilliği, köşe dönmeciliği, havadan kazanmayı, açgözlülüğü, vurgunculuğu, başkalarının sırtına basarak yükselmeyi, fuhuşu, uyuşturucu ve alkol bağımlılığını kışkırtan, toplumu un ufak eden, yalnızlaştıran ve yırtıcılaştıran emperyalist ve kapitalist yozlaşmaya karşı, Kültürümüz ve Sanatımızla duracağız.
Yerel yönetimlerde Kültür Sanat politikasını ve buna bağlı olarak etkinliklerin içeriğini belediye başkanları doğrudan, tek başına atadığı kültür müdürüyle birlikte belirliyor. Bu doğru bir tarz değildir.
Kurumsal kimliği, yapısı ve işleyişi net çizgilerle belirlenmiş, içerisinde Belediye başkanı ve ilgili bürokratların da bulunduğu, sanatın çeşitli kollarında uzmanlaşmış bir heyet, yerel yönetimin kültür sanat politikasını belirleyecektir.
İstanbul'un kültür sanat birikimini temsil eden kişilerin karar alma mekanizmalarına katılımının güçlendirilmesi, kentlilik bilinci yaratılması ve kent sakinleriyle etkin iletişim kurulmasını kolaylaştıracaktır.
Sanatı günlük hayatın parçası haline getireceğiz. İstanbullu bunaldığı anda sanatla nefes alacak. İstanbul meydanları gösteri alanları olacak. İstanbullular ve turistler meydanlarda halk oyunlarını izleyerek kültürümüzle buluşacak. Hemşehri derneklerimizle özel çalışmalar planlayacağız.
İstanbul’da yaşayan sanatçıların, sanatseverlerin ve tüm halkın, sanat ve kültür havası soluyacakları bir “sanat bölgesi” oluşturulacaktır. Galeriler, atölyeler, stüdyolar, tiyatro ve sinema salonları ile kafe ve restoranların bulunacağı, sanat eğitimi ve sanat üretiminin iç içe geçtiği, Pekin’deki “798” bölgesinin benzeri bir mekanı İstanbul'a kazandıracağız. Bu bölge, İstanbul’un tarihi dokusunun içinde olacaktır. Fındıklı, Cİhangir, Pera, Haliç, Süleymaniye, Sultanahmet, Yedikule, Fener-Balat vb. bölgeler böylesi bir proje için değerlendirilebilir. Kültür ve Turizm Bakanlığıyla eş güdüm halinde yer tespiti yapılacak ve proje hızla hayata geçirilecektir.
İstanbullu yeteneklidir. Yerel yönetimler İstanbulluların yeteneklerini geliştirmek, onların önlerine imkan koymakla görevlidir. Sanatsal etkinliklere ve imkanlara erişilebilirlik temel gündem maddelerimizden birisi olacaktır. Emekçi kitlelerin sanatsal merakı sistemli bir çabayla artırılacaktır. Gençlerimizin ve yurttaşlarımızın en az bir sanat dalına merak duymaları için özel çalışmalar planlanacaktır. Halk kütüphaneleri, müzeler ve kültür merkezleri bu temel amaç için inşa edilir. Binanın girişine kültür merkezi yazmakla bu hizmet verilemez. Köylere enstitü kuran, tiyatro sahnesi inşa eden, enstrüman merakını en ücra köşelere kadar taşıyan Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki heves ve çaba örnek alınacak.
İstanbul ve özelliklerini konu edinen ödüllü film, edebiyat, tiyatro, resim ve fotoğraf yarışmaları düzenlenecek.
İstanbul'un yaşayan insan hazinesini toplumla buluşturacağız. Çok sayıda alanının uzmanı isim ürettiklerini toplumla buluşturma fırsatı bulamadığı için kenarda kalmıştır. Üstatları kültür sanat yaşamının merkezine çekeceğiz.
Devlet tiyatroları, Devlet opera ve baleleri, senfoni orkestraları, çok sesli korolar, sanat galerileri, sanatçı yetiştiren eğitim kurumları, Devlet konservatuvarları, güzel sanat liseleri, halk müziği ve oyunlarını geliştiren kurumlarla Belediyemizin Kültür Müdürlüğü yakın işbirliği yapacak. Bu kurumların etki alanlarının yaygınlaştırılması ve niteliklerinin yükseltilmesinden yerel yönetimlerimiz de sorumludur. Onların başarısı bizim de başarımızdır.
Yahya Kemal Beyatlı “Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul” diyerek İstanbul'un güzelliklerine işaret ediyordu. İstanbul'u bugün betona gömdüler. İstanbul beton kafesten bir kent haline geldi. Bir kentin yaşam serüvenini, tarihsel ve kültürel birikimini anlayabilmek için Kent müzelerine bakmamız gerekir. İstanbul, dünyada kendine ait bir “kent müzesi” olmayan tek metropoldür. Kuracağımız İstanbul Kent Müzesi”yle İstanbul şanına yakışır bir kent müzesine kavuşacak. Müze İstanbullunun şehrine aidiyet duygusunu geliştirecek ve üzerine titremesini sağlayacaktır.
İstanbul bir açık hava müzesi. Dünyada şehir ve kültür kavramlarının birbiriyle bu kadar bütünleşebildiği çok az yer var. İstanbullu bir müzede yaşıyor gibi özenli ve titiz bir şekilde evine sahip çıkacak.
Dünyanın en zengin batık gemi koleksiyonuna sahip şehri İstanbul'dur. Yenikapı Batıkları alanı için hala bir müze kurulamamıştır. Bizans dönemi denizciliği, deniz ticareti ve gemi yapımı teknolojisiyle ilgili paha biçilemez bilgiler elimizde. Dünyanın her yerinden turist ve bilim insanı çekecek Yenikapı Müzesi için Kültür Bakanlığı'yla birlikte hemen çalışmalara başlayacağız.
1455 tarihinden bu yana gemi yapımı kesintisiz devam eden Haliç Tersaneler Bölgesi UNESCO tarafından korunma altına alınması gereken bir denizcilik bölgesidir. Haliç'te deniz kültürü merkezi yaparak betonlaşmaya izin vermeyeceğimizi Mavi İstanbul projesinde açıklamıştık. Ne yazık ki Hükümet yetkilileri kısa süre önce Haliç'e 3 otel yapmayı içeren bir proje açıkladı. Kesintisiz 564 yıldır gemi inşa eden dünyadaki nadir tersanelerden birisi olan Haliç Tersanesinin katledilmesine göz yumulamaz. Haliç Tersaneler Bölgesini Fettah Tamince'nin otel alanı yapmak İstanbul'a ikinci ihanettir.
İstanbul Valiliğinin verdiği bilgiye göre uyuşturucu vakaları son iki yılda iki kat arttı. İstanbul'daki ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklunun yüzde 25'i (9 bin 145) uyuşturucu suçlusudur. Bir kırmızı alarmda burada veriyoruz. Vatan Partisi yönetimindeki belediyeler uyuşturucu kullanımına karşı seferberlik başlatacaktır. Gençlerimize "sanatla yaşa, uyuşma" diyeceğiz ve bunun olanaklarını yaratacağız.
Çocuklarımız telefon ve tablet oyunlarına kendilerini kaptırarak teknolojinin esiri oluyor. Mavi balina gibi bazı oyunlar çocuklarımızı intihara sürüklüyor. Sanatla öz güven kazanan, hayatı ve çevresini anlamlandıran çocuklar hayata bağlanır. Çocuk Halk Dansları Şenliği, Çocuk Tiyatro Şenlikleri gibi özel festivallerle çocuklarımıza yaşam sevinci aşılayacağız.
Uluslararası caz festivalleri gibi kentimizin ev sahipliği yaptığı bütün etkinliklerde düzenleyici kuruluşlarla birlikte omuz omuza çalışacağız.
İstanbul şehrin sakinleri ve turistler tarafından yaya olarak yaşanabilir ve keşfedilebilir hale getirilecek. Yaya alanları arasında geçişler sağlanarak araçsız güzergahlar oluşturulacak ve tarihi mekanların gezilmesini sağlayacak hatlar planlayacağız.
Ziyaretçileri teşvik etmek amacıyla, İstanbul müzelerinin, ortak belirlenecek takvimde, ayda bir gün, gece saat 24.00’e kadar ücretsiz olarak ziyarete açık kalması için Turizm ve Kültür Bakanlığıyla planlama yapılacaktır.
Tarihi camilerimizin hazirelerinde bulunan mezar taşlarının dökümü çıkarılacak ve bakımı yapılacaktır. Karacaahmet, Edirnekapı, Eyup, Nakkaştepe, Kanlıca gibi tarihi mezarlıklar koruma altına alınacaktır. Tarihi mezar taşlarının tespiti yapılacak ve envanterleri çıkarılacaktır.
Sahaflar çarşısı ne yazık ki kırtasiye malzemelerinin satışının yapıldığı bir alan olmuştur. Sahaflık ve kitap meraklıları kaderine terk edilemez. Sahafların bir arada olabilecekleri, birbirlerinin bilgi ve tecrübesinden istifade edebilecekleri mekanlar oluşturulacak ve İstanbulluların ilgisini buraya çekmek için gerekli çalışmalar planlanacaktır.
İnsanlık tarihindeki yeri 8 bin yıl öncesine kadar giden İstanbul’da 100-150 yıllık geçmişe sahip ve kültürel değer taşıyan çok az bina-mekân kalabilmiş durumda. Tarihi binalar, şehrin yaşayan birer parçası olarak ele alınacaktır. Bugün birçok İstanbullu, tarihi Meclis'i Mebusan binasının bile yerini bilmemektedir. Tarihi binalar, söz konusu yapıların tarihçelerini içeren bilgi levhalarına yer verilerek tanıtılacaktır. Tarihi değer taşıyan sinema salonu, tiyatro binası, lokanta, kahvehane-pastane vb. mekânlar koruma altına alınacak ve dokunulmaz kılınacaktır. Konunun uzmanları, mimarlar, kent tasarımcıları ve tarihçilerden oluşan bir komisyonun çalışmalarıyla, “İstanbul’un 1000 Tarihi Mekânı” envanteri çıkarılacak ve söz konusu mekânlar günlük ziyaretçilerin hizmetine açılacaktır.
İstanbul üstü olduğu kadar altı da zenginliklerle dolu bir şehir. bir çok tarihi kalıntı keşfedilmeyi bekliyor. İBB Üniversitelerimizin arkeoloji bölümleriyle ortak çalışmalar planlayacak.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıl dönümünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde büyük bir ulusal kültür/sanat festivali düzenleyeceğiz. Üç hafta sürecek bu büyük festival kapsamında, Türk bestecilerinin eserlerinin seslendirileceği ve devlet sanatçılarımız tarafından verilecek konserler, Atatürk ve Cumhuriyet temalı resim sergileri, dans ve folklor gösterileri, sinema gösterimleri, tiyatro gösterileri, yarışmalar ve birçok sanatsal etkinlik yer alacak ve milli birliğimiz kuvvetlendirilecektir.
İstanbul bir festivaller kenti olacak. Türk sanatını dünyaya tanıtmak ve şehrimizin plastik sanatlarda uluslararası bir çekim merkezi haline gelmesini sağlamak için Avrasya Bienali düzenleyeceğiz. Dünya sinemasının ve müzik dünyasının önemli yapıtlarını ve isimlerini Avrasya Film Festivali ile şehrimizde ağırlayacağız. İstanbul Vatan Partisi yönetiminde festivale doyacak!
İBB Orkestralar müdürlüğüne bağlı bulunan Kent Orkestrası ve bünyesindeki Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Oda Müziği, Bando Takımı, Mehter Takımı toplulukları; Alibeyköy’deki bir mahallede, alelade bir binaya hapsolmuş, bodrum katında provalar yaparak, adeta İstanbul’dan dışlanmış bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kurumumuz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrasına yakışan bağımsız bir mekana, profesyonel olarak tasarlanmış prova stüdyoları, çalışma odaları ve konser salonuna kavuşturulacak. Sanatçıların çalışma şartları gözden geçirilecek ve ihtiyaca yönelik yeni kadro alımları yapılacaktır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrasını kuracağız. Orkestramızın misyonu, sosyal sorumluluk olacak. Emekçilerin yaşamı, çevre duyarlılığı, engellilerin sorunları gibi birçok konuya dikkat çekmek amacıyla, sürekli yenilenen konseptlerle konserler verilerek, halkımıza nitelikli, çok sesli müzik sunulmuş olacak. Büyükşehir belediyesi olarak, milli bayramlarda, ünlü pop şarkıcılarının konserlerine astronomik rakamlar ödemek yerine, kuracağımız senfoni orkestrası, Türk beşleri olarak anılan Cumhuriyet dönemi bestecilerinin ve genç kuşak bestecilerin eserlerine yer verecek.
Belediye bünyesindeki tüm sanat ve eğitim kurumlarını taşeron şirketlerin elinden kurtaracak, sanatçıları ve sanat eğitimcilerini kadroya alacağız. Kaynaklar, göz boyayan projelerle şirket sahiplerini zengin etmek için değil, sanatçıların ve eğitimcilerin refahı, sağlıklı üretim yapabilmesi ve eğitim verebilmesi için kullanılacak. Sanat kurullarımızın onaylayacağı eserler desteklenecek, liyakat esas alınacak.
Resim, heykel gibi görsel ve hacim sanatları icra eden sanatçıların eserlerini sergileme/satış yapma fırsatı bulacakları açık/kapalı alanlar oluşturacağız ve sanatçılara ücretsiz olarak tahsis edeceğiz. Aynı zamanda çocuklara, gençlere, yetişkinlere ve olanağı olmayan usta sanatçılara yönelik atölyeler oluşturarak, sanat üretimini teşvik edeceğiz.
İstanbul’un fethini kutladığımız gibi İngiliz işgalinden kurtuluş günümüzü de görkemli etkinliklerle kutlayacağız.
Osmanlı Arşivinde İstanbul’un tarihi ve kültürel mekanlarıyla ilgili sayısız belge bulunmaktadır. İBB olanaklarıyla kurulacak bir heyet ilgili belgeleri tarayacak ve kent sakinlerinin dikkatine sunacaktır.
Havalimanları, istasyonlar ve otogarlar gibi hem uluslararası hem de ulusal etkileşim alanlarında "Hoş geldiniz" ofisleri kurulacak ve İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtılacaktır.
Yabancı dil bilen üniversite öğrencilerinin dahil edildiği “kültür gönüllüleri” projesini başlatacağız.
Okul binalarını yaz aylarında kültür sanat faaliyetleri için kullanabilmek amacıyla MEB'le ortak projeler geliştireceğiz
Yaz aylarında açık hava sinema etkinlikleri düzenleyeceğiz. Çekirdek ve gazozlar belediyemizden!
İstanbul Türk sinema tarihi açısından en önemli kentimizdir. “İstanbul Sinema Müzesi ve Araştırma Merkezi” kuracağız. Yabancı film yapımcıları için İstanbul'u cazibe merkezi haline getirecek, İstanbul'la ilgili yabancı film çalışmalarını teşvik edecek yönetmeliklerin çıkarılması ve bu alanda uzman kişilerden oluşacak bir komisyon kurulmasını sağlayacağız.
Yerli ve yabancı turistler için İstanbul konulu kitap ve kültür turları düzenleyeceğiz. Edebiyat ve mekan ilişkisi kurularak içinde yaşanılan çevrenin tarihi ve kültürel bir derinlikle kavranmasını sağlayacağız.Edebi metinler ve yazarlarla bağlantılı mekanlar üzerinden bir “İstanbul Edebiyat Haritası” oluşturacağız.
İstanbul'un merkezindeki Atatürk Kütüphanesinin kapısındaki hemen her saat var olan kuyruktan da anlaşılabileceği gibi İstanbul'un kütüphaneleri yetersizdir. Avrupa ve Anadolu yakasına iki tane büyük kütüphane inşa edeceğiz. Mevcut kütüphanelerin toplumun okuma alışkanlığını geliştirmedeki etkisi de son derece sınırlı düzeydedir. Kitabı kütüphane rafından çıkaracağız evlere kitap servisine başlayacağız. Her ay binlerce eve binlerce ödünç kitap taşıyarak kitabı İstanbullunun ayağına götüreceğiz.
İstanbul'u inşa eden büyük isim Mimar Sinan'ın adının verileceği Mimarlık Müzesi kuracağız.
İstanbul Türkçesi ülkemizin en önemli kültürel değeridir. Tabelalarda Türkçe kullanımı zorunlu hale getirilecektir. Turistler için bilgilendirme özel bir renkte ayrı tabelalarda yapılacaktır. Dilin önemine dikkat çekeceğiz ve Türkçemizi gözümüz gibi koruyacağız.
İstanbul gazete ve dergi yayıncılığı bakımından ülkemizin en önemli kentidir. Tanin, Serveti Fünun, İkdam, İçtihat, Cumhuriyet, Aydınlık ve daha nice tarihi yayın organı İstanbul'da hayat bulmuştur. İstanbul'a “Matbuat/Neşriyat Müzesi” çok yakışır...
İstanbul Belediyesi binlerce emekçinin omuzlarında taşınan bir kurum. Sanatı Belediye çalışanlarının da günlük hayatının bir parçası haline getireceğiz. Belediye çalışanları için müzik, resim, tiyatro, tasarım kursları açılacak. Çalışanların oluşturduğu sanat grupları temsiller sahneleyecek, sergiler açacak, konserler verecek.
İstanbul Türkiye’nin sanat hayatında özellikle sinema, müzik gibi sektörlerin ana üretim üssü olma özelliği taşımaktadır. Fakat ne yazık ki bu sektörlerde uzun yıllar çalışmış, sanata hayatını adamış ve ülkemizin kültür hayatına katkılarda bulunmuş birçok değerli sanatçı, gazete ve televizyon haberlerine yansıdığı gibi, ilerleyen yaşlarında evsiz, kimsesiz, zor durumda hayatının kalanını geçirmek zorunda kalabiliyor. Emektar sanatçılarımıza özel bir bakım evi kuracağız.
Engelli yurttaşlarımızın sanatsal üretime katılması için Engelli Kültür Merkezi kuracağız. Engelli yurttaşlarımızın etkinliklere katılması ve müzeleri gezmesi için özel servis hizmeti verilecektir.
Metro hatlarının tümünde yer alacak bir akıllı projeyi hayata geçireceğiz. Vagonların içerisinde yer alacak QR kodlarını akıllı telefonlarıyla okutan yolcular, Türkiye’nin seçkin sanatçılarının önerdiği kitapları telefonlarına yükleyerek yolculuk esnasında kitap okuyabilecekler. Proje, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün e-kitap hizmeti ile koordineli yürütülecektir.
İBB’nin kültür/sanat alanında hizmet veren birimlerinde kayırmacılık, tanıdık torpili ve hemşehri dayanışmasına kesinlikle izin verilmeyecektir. İstek ve yetenek belirleyicidir.
Değerli İstanbullular,
Yapılması gerekenler elbette bu kadarla sınırlı değil. Turkuaz İstanbul planını hep birlikte geliştirelim.
Vatan Partisi bu görevleri başarıyla yerine getirebilecek kadro birikimine sahiptir.
Projelerimiz var, programımız var, kadromuz var, cesaretimiz var!
Sevgi ve saygılarımızla.
Mustafa İlker Yücel
Vatan Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı