Bütün Partileri, Sendikaları, Odaları ve Kitle Örgütlerini Şeker Fabrikalarımıza Sahip Çıkmaya Çağırıyoruz!
•AKP Hükümeti, 11 Kasım’da teklif vermenin son günü olarak ilan ettiği Malatya, Erzincan, Elazığ, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum, Çarşamba Şeker Fabrikalarını satışa çıkarmıştır. Ocak ayı sonuna kadar 10 fabrikanın devir işlemini tamamlamayı hedeflemektedir.
• Bu satışlar Cargill gibi uluslararası tekellerin dayatmaları ile gerçekleştirilmek istenmektedir. Uluslararası tekeller hükümete fabrikaların satılması ve pancar üretiminin daraltılması için baskı yapmaktadırlar. Satılacak fabrikaların büyük bir çoğunluğunda 20 yıldır teknolojik yenileme yapılmadığı için, ayakta durma şansı yoktur ve büyük kısmı kapanacaktır.
• Şeker fabrikalarını satmaya çalışmak, bağımsız ekonomiyi ortadan kaldırmak demektir. Türkiye’yi satmaktır. İşçi Partisi, fabrikalarımıza ve tarımımıza sonuna kadar sahip çıkacaktır.
Şeker fabrikaları tarımsal sanayimizin motorudur
Şeker fabrikaları, Kurutuluş Savaşı sonrasındaki bağımsız ekonomi yaratma gayretinin öncü kuruluşlarıdır.
500 büyük firma içerisinde ilk 10’da yer alan Şeker sektörünün, kamuda 25 fabrikası, 4 alkol fabrikası, 6 makine fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası, 2 tarımsal işletme fabrikası, 1 elektromanyetik aygıtlar fabrikası, 1 araştırma enstitüsü bulunuyor.
Fabrikalarda 8 bin 516 daimi, 5 bin 384 geçici olmak üzere, 13 bin 900 işçi çalışıyor. 250 bin tarım işçisi ve az topraklı çiftçiye 100 gün süreyle iş imkânı sağlıyor.
3 milyar dolar katma değer ve taşımacılık sektörüne 25 milyon tonluk iş hacmi sağlıyor.
Ülke nüfusunun % 15’i geçimini bu sektörden sağlıyor
65 il ve 7 bin 500 yerleşim biriminde pancar tarımı yapılıyor. Pancar çiftçisi devlete hiç yük olmadan 1,7 milyon dekar kıraç tarım arazisini sulu tarıma kazandırmıştır. Şeker pancarı, süt ve et üretiminin en kıymetli besin maddesidir. Bir dekar pancarın hayvansal besin değeri, 23 dekar mera otuna eşdeğer olup, 50 kg et, 500 lt süt üretimi sağlayacak değere sahiptir.
Oksijen zengini şeker pancarının, fotosentez yoluyla ürettiği oksijen, 6 kişinin 1 yılda tükettiği oksijene eşdeğerdir. Bir dekar şeker pancarı, 3 dekarlık çam ormanı kadar oksijen üretiyor.
Biyoetanol üretimi için en doğru ürün şeker pancarıdır. 4.7 milyar litre üretim potansiyeli ile biyoyakıtta, Avrupa birincisi olabilir, petrolde dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz. 190 bin kişiye de iş olanağı sağlanabilir.
Cargill’e özel kanun çıkarıp, kendi pancarımızı yasakladılar
AKP, ülkemiz ve ulusal ekonomi için bu kadar önemli olan Şeker sektörümüzü yok etmeye çalışıyor. Amerikan tekellerinin sağlıksız nişasta bazlı şekerinin ve kanser yapıcı tatlandırıcının ülke pazarımızı ele geçirmesi için bütün olanakları sağladılar.
Cargill için özel kanunlar çıkardılar, mahkemenin yasaklayan kararlarını ayaklar altına aldılar. AB ülkeleri ithalata % 200 vergi koymasına karşın, AKP, ithal şekerden gümrük vergisini son 10 yılda her yıl % 1 oranında azaltarak, 2004 yılında % 135′e indirdi.
Pancara üreticisine pancar ekmeyi yasakladılar, kota koydular. 1998’de 22,3 milyon ton pancar üretiliyordu, 2007`de üretim 12,4 milyona düşürüldü.
2003 yılında 460 bin çiftçi pancar ekerken, bu sayı 2008’de 209 bine geriledi
20 yıldır fabrikalara bir tek çivi çakmadılar, şimdi de yok etmek istiyorlar
Önceki özelleştirmeci hükümetler gibi AKP de, 20 yıldır şeker fabrikalarının teknolojisini yenilemedi. Çürümeye terk etti. Şimdi de şeker sektörümüzü tamamen ortadan kaldırmak için harekete geçti.
Cargil’e, IMF’ye ve AB’ye verdiği sözler gereği, şeker fabrikalarını satmaya çalışıyor. Elazığ, Malatya, Erzincan, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikalarını, yılsonuna kadar satmayı planlıyor.
Bu, işçiye, köylüye, esnafa, sığır ve süt üreticisine, kamyoncuya ve Türkiye’ye düşmanlıktır.
Türk milletine sesleniyoruz! Satılmak istenen Türkiye’dir!
Şeker fabrikalarını satmaya çalışmak, bağımsız ekonomiyi ortadan kaldırmak demektir. Türkiye’yi satmaktır.
İşçi Partisi, fabrikalarımıza ve tarımımıza sonuna kadar sahip çıkacaktır.
İşçi Partisi olarak, başta Şeker-İş Sendikası olmak üzere, Ziraat Odalarına, Pankobirlik’e, Ziraat Mühendisleri Odasına, Süt ve Et Üreticisi Birliklerimize, Kamyoncu Kooperatiflerine, partilerimize, demokratik kitle örgütlerine ve bütün milletimize sesleniyoruz!
AKP Hükümetinin, emperyalistlerin çıkarları için ulusal şeker sektörümüzü yıkmasına izin vermeyelim! Şeker fabrikalarımızın önünde Ulusal bir kale oluşturalım ve özelleştireme saldırısını püskürtelim!