İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey, bugün Ankara'da bir basın açıklaması yaparak TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in medya oranları genel yayın yönetmenleriyle yaptığı toplantıyı değerlendirdi. Özbey'in açıklaması şöyle;
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Uzlaşma Komisyonu” üyeleriyle birlikte, medya organlarının genel yayın yönetmenleriyle yaptıkları toplantıda, yeni anayasanın temel hedefini itiraf etmiştir.
Cemil Çiçek, bir gazetecinin “Biz bir millet miyiz? Hangi milletiz?” sorusuna yanıt verememiştir.
TÜRK MİLLETİ ANAYASADAN ATILIYOR
Oysa TBMM Başkanı’nın, -eğer gerçekten Büyük Millet Meclisi başkanıysa, kendisini o büyük milletin meclisinin başkanı kabul ediyorsa- bu soruya vereceği cevap son derece kolay ve yalındır: Türk Milletiyiz!
Çiçek’in bu yanıtsızlığına, CHP ve MHP temsilcilerinin seyredip sessiz kalmaları, “sükûtla ikrar”dır. Her iki partinin temsilcileri de cesaretle çıkıp “Türk Milletiyiz ve yapacağımız Anayasa’nın başında bu yer alacaktır!” diyememişlerdir.
Çiçek’in toplantıda dağıttığı "Tüzük" ve diğer sorulara verdiği yanıtlar, bu geçiştirmenin nedenini daha da netleştirmiştir.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, koşulsuz olarak çalışacağı bir kez daha kesin olarak ortaya konmuştur.
TÜRK MİLLETİNİN ÜZERİ KIRMIZIYLA ÇİZİLİYOR
“Türk Milleti”, “Türkiye Cumhuriyeti”, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun kırmızıçizgisi olmadığı ortaya çıkmıştır.
Türk Milletinin üzeri kırmızıyla çizilmektedir.
Böylece AKP, Anayasa'nın ilk dört maddesini tartıştırarak, daha doğrusu çiğneterek, fiilen ortadan kaldırma görevinin ilk aşamasını başarıyla tamamlamış ve bu suçuna muhalefet partilerini de ortak etmiştir.
HEDEF: BÖLÜNME ANAYASASI
Başından beri söylüyoruz; Yeni Anayasa çalışmasının en temel hedefi, mevcut Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilk dört maddesini sürekli tartıştırarak, "Türk Milleti", "Türkiye Cumhuriyeti" gibi değerlerimizi, en temel yasadan da çıkartarak, bölünmeyi gerçekleştirmektir.
MEŞRULAŞTIRMAYA SON
Komisyonun, koşulsuz yani kırmızıçizgisiz çalışması, CHP ve MHP’ye verilen meşrulaştırma rolünü pekiştirmektedir. Bu rolün sürdürülmesi kabul edilemez.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun kırmızıçizgileri derhal netleştirilmeli; Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti kavramlarına, ilk dört maddeye ve bunlara bağlı 174. ve 176. maddelerine dokunulamayacağı ilan edilmelidir.
Bu ilkeler kabul edilmez ise, uzlaşma komisyonu terk edilmeli, AKP ve BDP/PKK baş başa bırakılmalıdır.