İP MKK Üyesi, Kadıköy İlçe Başkanı Mimar Ceyhun İlsever: HAYDARPAŞA GARI YANDI! İHMAL Mİ SABOTAJ MI?

İşçi Partisi MKK Üyesi, Kadıköy İlçe Başkanı Mimar Ceyhun İLSEVER, Haydarpaşa garı yangınını değerlendiren bir basın açıklaması yaptı. İlsever'in açıklaması şöyle;

İstanbul’un en büyük simgelerinden, tarih ve kültür mirası HAYDARPAŞA GARI yandı, yak...

Tarih:

İşçi Partisi MKK Üyesi, Kadıköy İlçe Başkanı Mimar Ceyhun İLSEVER, Haydarpaşa garı yangınını değerlendiren bir basın açıklaması yaptı. İlsever'in açıklaması şöyle;

İstanbul’un en büyük simgelerinden, tarih ve kültür mirası HAYDARPAŞA GARI yandı, yakıldı!
Bu bir ihmal mi, sabotaj mı?
AKP iktidarının yandaş görevlilerinin alelacele yaptığı açıklamalar bir suçu gizler nitelikte ve sabotaj ihtimalini güçlendiriyor.
Yetkililer, yangının en kısa sürede söndürüldüğünü söylüyor. Kesinlikle yalan! Bütün gözlemciler en az 45 dakika yangına müdahale edilmediğini belirtiyorlar.

Bütün televizyon kanalları görüntüleri verdi. Yangının seyri dikkat çekici… Önce çok yoğun bir duman, hiç alev yok. Sonra bütün çatı alev alev yanıyor. Ulaştırma Bakanı ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, yangına çatı üzerindeki yalıtım malzemesinin neden olabileceğini söyledi. Böyle bir yangın, çatı üstündeki yalıtım malzemesinden oluşamaz. Ancak çatı arasında çok güçlü bir yanma olmalı ki, yangın yoğun dumanlarla başlamış olsun.

Ayrıca yangının başlamasında bir patlama olduğu yolunda iddialar var.

Mimarlar Odası Genel Başkanı yangının normal olmadığını açık yüreklilikle ifade ediyor.

Bütün bunlar sabotaj ihtimalini güçlendiriyor.

AKP iktidarının siyasi ve idari temsilcilerinin yangından sonra yaptığı açıklamalar tamamen toplumu kandırmaya dönük. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı yangın günü Ankara garında yaptığı açıklamada; çatı onarım ihalesinin normal yollarla yapıldığını, izinlerin alınmış olması gerektiğini ifade ederken, Haydarpaşa Gar Sözcüsü, ortada bir ihale olmadığını, yapılan işin alt katlara sızan suyun giderilmesi için basit bir oluk tamiri olduğunu söylüyor. Bu çelişkili ifadelerin altında ne yatıyor? Acaba sabotaj mı gizleniyor?

Diğer yandan Haydarpaşa garı gibi birinci derecede tarihi eserde her onarım için koruma kurullarından ve ilgili belediyeden izin alınması koşulu vardır. Kadıköy Belediye Başkanı onarımla ilgili kendilerinden ruhsat alınmadığını belirtti.

AKP mantığının böyle bir derdi yok. Ben yaptım oldu düşüncesiyle her şeyi yapabileceklerini sanıyorlar.

Bütün bu olgular göstermektedir ki, bu yangın ile Haydarpaşa Port Projesi’nin altyapısı hazırlanmaktadır.

ABD ve AB emperyalistlerinin ekonomik temsilcileri ile işbirlikçi AKP iktidarı ve yandaşlarının bir tek derdi var: Rant!
Onların tarih diye, kültür diye, yaşanabilir bir kent diye dertleri yok. Varsa yoksa rant.

CORNER OTEL, HAYDARPAŞA PORT, GALATA PORT, SALIPAZARI PORT, 3. BOĞAZ KÖPRÜSÜ, 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı, Kentsel Dönüşüm Projesi, İstanbul’un rantın ve talanının somut örnekleri. Bunların dışında on binlerce parsel bazında imar planı tadilatı bulunuyor.

Savaşsız, tanksız, topsuz İstanbul’u yağmalamak, ele geçirmek istiyorlar.

Değerli Basın Mensupları,

İşçi Partisi olarak; tarihimize, kültürümüze, kentlerimize, sahillerimize kısaca tüm vatanımıza sahip çıkmaya, bu yağmayı durdurmaya ve onları korumaya sonuna kadar kararlıyız.
Kültür ve tabiat varlıklarımızı yok etmeye çalışan yerli ve yabancı düşmanlara karşı her türlü mücadeleyi vereceğimizden, sonuna kadar direneceğimizden, sorumlulardan hesap soracağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.
Vatan savunması mücadelesinde, cumhuriyeti yeniden kurma mücadelesinde halkımızı, Demokratik Kitle Örgütleri’nin, siyasi partilerin duyarlı temsilcilerini birlikte olmaya ve İşçi Partisi’nde buluşmaya davet ediyoruz.