İşçi Partisi Giresun İl Başkanı Fikri Sarıkaya 16 Temmuz 2009 günü AKP iktidarının fındık üretimini yok etmeye yönelik uygulamaları hakkında bir basın açıklaması yaptı. Sarıkaya'nın açıklaması şöyle;
Hükümet 2009/15201 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile fındığa kota koymuştur. Türk tarımının başına gelen bu büyük felaketin son halkası fındık oldu, böylece diğer tarım ürünlerimizde olduğu gibi fındıkta da sona gelmiş olduk. Dışarıdan yapılan önerilerle çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle önce alt yapı hazırlanırken, bir yandan da üretici hazırlanmıştır. 4572 sayılı yasa ile Fiskobirlik özerkleştirilerek, ortadan kalkmasının yolu açılmıştır. Üreticinin tepkisinin azaltılması için geçici bir süre TMO’nun eskiye göre daha düşük fiyatla fındık alımı sağlanmış ve bugün getirilen kotanın ortamı hazırlanmıştır. Doğrudan Gelir Desteğini de unutmamak gerekir.
Aynı durum daha önce tütün de de yaşandı, yabancı tütünün satılması yasak iken, önce yabancı sigaralar serbest bırakıldı, sonra Derviş yasaları ile Türk Tütününe kota konuldu ve yabancı tütün piyasaya egemen oldu, bu acı durumu yaşamaktayız.
Daha önceden belirlenmiş olan, fındığın söküleceği kesimler de ki üreticilere söküm için destek verilecek ve alternatif ürün yetiştirmeleri sağlanmaya çalışılacaktır. Diğer tarım ürünlerimize bakarsak tütün, şeker, kayısı… nerede ise tüm tarım ürünlerine alternatif ürün aranmaktadır, önerilen ürünler önemsiz ürünlerdir, aslında tarımıza alternatif aranmaktadır. Ürün mü kaldı ki, alternatifi aranıyor, alternatif ürün bir yanıltmadır, oyalamadır.
Fındığa getirilen bu yasağı kabul etmiyoruz, kurulacak bir milli hükmet ile milli bir tarım politikası belirlenmeli ve Fiskobirlik geliştirilmelidir. Fiskobirlik, fındıkta destekleme alımı yapan, fındığı işleyen ve pazarlayan kurum haline getirilmelidir. Ancak bu şekilde, fındık piyasası üreticiyi ezdirmeyen bir düze girebilir.
Unutmayalım fındık sorunu bir bağımsızlık sorunudur.